Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Maruta - Remain Dystopian
Jaar van release: 2015
Label: Relapse Records

Maruta - Remain Dystopian

De Floridianen van Maruta zijn niet voor de tere zieltjes; Ze houden niet van kattenfilmpjes, knuffelen en madeliefjes. Nee, Maruta is meer van het type van dik hout zaagt men planken. Al is dat wellicht niet de beste metafoor gezien de betekenis van de bandnaam (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Eenheid_731). Maar de heren opereren in het grind/brutal-hokje, en dan weet je het wel.

Hoewel de band een pauze van een jaartje kende in 2011, verspreidt het kwartet al sinds 2005 hun compromisloze herrie en met Remain Dystopian voegen ze een derde pareltje toe aan hun ietwat summiere discografie. Een pareltje? Een pareltje ja. Want waar de meeste bands in dit genre vooral een wedstrijdje 'wie het hardst kan' spelen, is er bij Maruta daadwerkelijk sprake van melodie en compositie. Niet dat er nou ineens een André Rieutje gepleegd wordt, dat zou immers heiligschennis zijn. Maar de nummers vallen onderling te onderscheiden en er is binnen de nummers veel variatie.

Dat is ook een van de twee grote verschillen met de vorige plaat, Forward Into Regression, die een veel meer rechttoe rechtaan benadering had. Gelukkig is het andere grote verschil dat de productie naar een hoger level getild is. Hierdoor zijn alle instrumentcapriolen goed te onderscheiden. Wat dat betreft, verbergt Maruta zich niet achter een muur grind-herrie maar maakt het gebruik van de buitengewone instrumentbeheersing om gehakt te maken van alles en iedereen dat op hun pad komt, en daarnaast.

In een klein half uur laten de Amerikanen een spoor van vernielingen achter, dat zijn weerga niet kent. Verbrijzelde schedels, zwartgeblakerd terrein en overal stukken mens. Met titels als Genocide Interval en Slaying Jehova maakt Maruta ook wel duidelijk dat er met hun niet te fucken valt. In zeventien korte salvo's van gemiddeld anderhalve minuut wordt elk sprankje hoop genadeloos vermorzeld. Wat dat betreft, is het adagium van deze plaat perfect gekozen: Blijf Dystopisch!

Tracklist:
1. Genocide Interval
2. Hope Smasher
3. The Void Within
4. Minimal Progress
5. Protocol For Self Immolation
6. Absolutist
7. Stride Endlessly Through Scorched Earth
8. Submergence Aka Barren Oceans Of Infinity
9. Erode
10. Stand In Defeat
11. Remnants Of Failed Utopia
12. I, Usurper
13. Durandal
14. Psalm For The Withered
15. Return To Zero
16. Slaying Jehova
17. Immune

Score: 80 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 28 juni 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]