Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Oceans Ate Alaska - Lost Isles
Jaar van release: 2015
Label: Fearless Records

Oceans Ate Alaska - Lost Isles

O godjezus, soms vraag je je af hoeveel hersencellen er nodig zijn om jezelf voor lul te zetten. Neem nou deze bandnaam! Oceans Ate Alaska? What the fuck?! Meewarig schud ik het hoofd als ik de debuutplaat van deze Britten in mijn pc laad. Volgens 'the webs' is het ooit een krantenkop geweest toen de kust van Alaska in 1958 door een tsunami getroffen werd. Nou vooruit, maar toch verwacht ik hier een jonge 'onzinlabel'-coreband die vooral indruk probeert te maken met zwaar geproduceerde bombast, zonder dat er een solide, muzikale body is die je bijblijft. Zo'n band waarvan je je afvraagt of je er ooit nog wat van gaat horen.

Maar goed, de muziek. Deze vier jaar oude band heeft het tot nu toe geschopt tot twee ep's en komt nu met Lost Isles op de proppen, die de zogenaamde definitieve doorbraak moet worden. Muzikaal tappen ze (inderdaad) uit het core-vaatje. Moderne metalcore om precies te zijn: zwaar getriggerde kick, brute breaks, dikke productie en een zanger die meerdere stijlen uit zijn strot perst. En ook de rest van de band heeft duidelijk een diverse collectie muziek op de iPod staan. Nee, de band laat zich niet aan banden leggen.

Helaas hadden ze dat nou juist eigenlijk wat meer moeten doen. Wat ze dan zelf omschrijven als 'experimenteel' en 'progressief', is vooral erg chaotisch. Met regelmaat is er simpelweg geen touw vast te knopen. De nummers staan bol van sterke ideeŽn en krachtige riffs, maar die duren doorgaans niet langer dan een paar tellen, waardoor er van (weldoordachte) composities haast geen sprake lijkt. Het extreem zware Britse accent tijdens de cleane zangstukken zal ook niet iedereen aangenaam in de oren klinken.

En toch... Toch denk ik dat deze band veel in zijn mars heeft. Er zitten te veel goede ideeŽn in om deze band zomaar aan de kant te kunnen schuiven. Maar je kan gewoon niet tegelijkertijd het teenage emocorepubliek en de fervente progliefhebber bedienen. Als de heren de zaak wat meer weten te stroomlijnen en, wellicht onder begeleiding, eens een echt nummer weten te schrijven, zouden ze best eens hoge ogen kunnen gaan gooien. Maar vooralsnog zijn de nummers te fragmentarisch. Ik ben benieuwd of ik ooit nog wat van deze band hoor.

Tracklist:
1. Fourthirtytwo
2. Blood Brothers
3. High Horse
4. Vultures And Sharks
5. Downsides
6. Floorboards
7. Linger
8. Equinox
9. Part Of Something
10. Over The Edge
11. Entity
12. Lost Isles
13. Mirage

Score: 68 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 7 maart 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Oceans Ate Alaska - Lost Isles
Reactie van Stephan op 08-03-2015 om 00:13u
Score: 50 / 100

Volgens mij is de titel: Lost Isles. Maar het blijft niet veel bijzonders

Oceans Ate Alaska - Lost Isles
Reactie van Wouter op 08-03-2015 om 08:39u

Idd, wat een slecht gekozen naam... Heb al geen zin meer om de muziek te checken.