Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-01-2021

Fogalord - A Legend To Believe In
Jaar van release: 2012
Label: Limb Music Products

Fogalord - A Legend To Believe In

Zodra Limb Music Products je een promo toestuurt waar 'Symphonic Epic Power Metal' op de voorkant staat gedrukt, de band Fogalord heet en het album titels als The Fog Lord, The Dark Prophecy en The March Of The Grey Army heeft, weet je als recensent vrij snel wat voor vlees je in de kuip hebt. Foute accenten, door fantasy geÔnspireerde teksten en de daarbij horende bombastische orkestraties (al dan niet uit keyboard) zijn immers aan de orde van de dag in dit genre, terwijl er van verrassingen nooit echt sprake is.

Ja, in dit opzicht speelt Fogalord ook gewoon keurig volgens de regels die hen kennelijk door het symfonische, epische power metal genre zijn opgelegd. Dit betekent echter niet dat er niks te genieten valt. De band vervalt namelijk nergens in onprettig klinkende verwijfde power metal a la de honderden Rhapsody klonen die het genre rijk is, maar heeft zich duidelijk laten beÔnvloeden door de andere landgenoten van Domine. Dit betekent dat er heel veel ruimte is voor epische gitaar melodieŽn en dat de keyboards een veel meer ondersteunende dan leidende rol hebben. Tel hier nog even de Helloween invloeden ten tijde van Walls Of Jericho op we kunnen ook een fijne hoeveelheid speedmetal riffs als pluspunten benoemen.

Een van de sterkste punten is echter zanger Daniele Bisi, die qua zanggeluid en bereik erg doet denken aan Nils Patrik Johansson (Astral Doors, Wuthering Heights) en er zodoende voor zorgt dat de muziek voorzien wordt van een flinke dosis 'power'. Of het nu een snelle track als At The Gates Of The Silent Storm of een epische song als het fantastische Of War And Resurrection betreft, Bisi kleurt de nummers op een fantastische wijze.

Zeggen dat Fogalord met A Legend To Believe In een absoluut briljant album heeft uitgebracht, is teveel eer. Wat echter buiten kijf staat, is het feit dat dit debuutalbum een perfect visitekaartje is en erg hoopvol stemt voor de toekomst, omdat dit wel precies het soort power metal is wat ik graag mag horen. Nu alleen nog hopen dat de band iets doet aan de teksten, want een song als The Fog Lord, klinkt toch wel heel erg fout. Met uitzondering van dit minpuntje zeker een aanrader voor liefhebbers van oude de Helloween en Domine.

Tracklist:
1. Follow The Fog
2. At The Gates Of The Silent Storm
3. Black Era
4. The Fog Lord
5. The Scream Of The Thunder
6. A Legend To Believe In
7. The Dark Prophecy
8. A Day Of Fire
9. Our Last Nightfall
10. Strenght Of The Hopeless
11. The March Of The Grey Army
12. Of War And Resurrection

Score: 82 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 8 januari 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Fogalord - A Legend To Believe In
Reactie van Old Mhb op 10-01-2013 om 18:13u
Score: 82 / 100

' Geef dezelfde score als de reviewer omdat ik het met hem eens ben. En een extra bedanking voor het onder de aandacht brengen van de band Domine. Die kende ik niet zo goed. ( Zelfs als ouwe kunt ge niet alles kennen) Maar ik kan ze wel pruimen. Bedankt.

Fogalord - A Legend To Believe In
Reactie van aap op 11-01-2013 om 19:53u
Score: 70 / 100

vond het hele album een vrij standaard power metal recept, dat veel beter is gedaan door andere bands