Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Royal Republic - Save The Nation
Jaar van release: 2012
Label: Roadrunner Records
Royal Republic - Save The Nation
Het is twee jaar afwachten geweest of Royal Republic zijn leuke debuut We Are The Royal kon evenaren. Vele bands zijn immers gierend onderuit gegaan bij hun tweede poging. Bovengenoemd debuut kon bogen op leuke, poppy hardrocksongs met een flinke dosis humor en de vraag was natuurlijk of Royal Republic een gimmick bleek, of toch meer in zijn mars had. Het laatste is gelukkig het geval.

De band heeft er ten eerste voor gekozen om de humor grotendeels overboord te gooien en dit is een verstandige keuze gebleken. Save The Nation is daardoor een serieuzere en meer volwassen plaat geworden. Ook muzikaal gezien is deze keuze doorgevoerd, in de vorm van songopbouw en productie. De plaat opent zeer sterk met een rijtje single-waardige nummers, Save The Nation, You Ain’t Nobody en Everybody Wants To Be An Astronaut zijn meteen de beste nummers van de plaat en waren wat mij betreft een betere keuze als single geweest. De eerste single Addictive is namelijk niet erg sterk, met een flauw en erg repetitief refrein.

Variatie troef echter, want waar op het debuut veel nummers op elkaar leken, krijgen we nu een veel breder scala aan stijlen voorgeschoteld. Molotov, Revolution en Vicious zijn heerlijk punky en uptempo. Punch Drunk Love en Let Your Hair Down zijn meer hardrock en zelfs hardcore wordt niet geschuwd met het bonusnummer op de limited edition: This Means War, dat bijna als een Madball-nummer klinkt. De enige echte misser op de plaat is I Don’t Wanna Go Out, dat ronduit vervelend klinkt.

Opvallend zijn het synthesizergebruik en de dameskoortjes die uitermate subtiel in de mix staan en regelmatig voor een glimlach zorgen. Het meezinggehalte is wederom uitermate hoog en ik ben er van overtuigd dat deze nummers het live ook geweldig zullen doen. Royal Republic weet met Save The Nation volledig te overtuigen en hun debuut te evenaren. Lekker!

Tracklist:
1. Save The Nation
2. You Ain't Nobody ('Til Somebody Hates You)
3. Be My Baby
4. Everybody Wants To Be An Astronaut
5. Make Love Not War (If You Have To Make War - Make Sure To Make Time To Make Love Inbetween)
6. Strangers Friends Lovers Strangers
7. Addictive
8. Molotov
9. Punch Drunk Love
10. Sailing Man
11. Let Your Hair Down
12. Revolution
13. Vicious
14. I Don’t Wanna Go Out
15. This Means War (Bonustrack)

Score: 80 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 1 oktober 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Royal Republic - Save The Nation
Reactie van Damien op 02-10-2012 om 20:30u
Score: 80 / 100

Niks aan toe te voegen, geweldige band :)