Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-01-2021

Royal Republic en Fata ‘El Moustache’ Morgana
Op 18 oktober 2010 in Bitterzoet, Amsterdam
Een review door Tatzel
Foto's door Tatzel
Royal Republic is in thuisland Zweden al een grote sensatie en nu willen ze proberen om in Nederland ook voet aan de grond te krijgen. Een fatsoenlijke cd-presentatie voor debuutplaat We Are The Royal kon uiteraard niet uitblijven, dus waren we uitgenodigd door Roadrunner om eens te komen kijken naar deze Zweden in Bitterzoet te Amsterdam. Dit kleine zaaltje was waarschijnlijk wel even slikken voor de heren die in Duitsland en Zweden volle zalen trekken als headliner in alle grotere venues.

Stipt om acht uur gingen de deuren van Bitterzoet open en vulde het zaaltje zich langzaam. Voordat Royal Republic zijn opwachting zou maken, was het eerst de beurt aan Fata ‘El Moustache’ Morgana om het publiek wat op te warmen. Deze band maakte een soort mengelmoesje van disco, pop en rock, maar het had maar weinig met metal te maken, dus daar kunnen we kort over zijn. Het geluid van de heren stond belabberd, met een gitaar die amper te horen was en een synthesizer die overal bovenuit toeterde, maar het enthousiasme van de band werkte wel aanstekelijk waardoor ze uiteindelijk nog een best vermakelijk optreden neerzetten.

Royal Republic begon een krap half uurtje later en ik werd bijna onder de voet gelopen, doordat ze dwars door het publiek heen naar het podium denderden. Dat hier een professionele band stond werd al meteen duidelijk bij de eerste noten van Walking Down The Line: krachtig en energiek, perfect geluid en een hoop grimassen van de charismatische zanger Adam. Helaas voor hen overleed de basversterker tijdens dit nummer, dus moest er een kort (blues-) intermezzo ingelast worden, terwijl er een andere versterker werd geregeld.

Royal Republic @ Bitterzoet, Amsterdam, 18-10-2010

Daarna werd er als een speer door de set heen gedenderd, waarbij Full Steam Spacemachine, Underwear en Tommy-Gun de hoogtepunten van de avond waren. Halverwege de set werd een beetje verontschuldigend vermeld dat hun debuut-cd slechts 39 minuten duurt, waardoor het geen bijster lang optreden zou worden. Dat is natuurlijk allemaal wel leuk en aardig, maar waarom heeft de band dan niet de hele plaat gespeeld? We Are The Royal bevat dertien nummers en om dan zonder toegift (!) na tien nummers alweer van het podium te verdwijnen vond ik eigenlijk niet kunnen.

Royal Republic @ Bitterzoet, Amsterdam, 18-10-2010

Dat neemt echter niet weg dat het een prima optreden was, waarbij diverse showelementen (zoals de drummer die bovenop zijn drumstel ging staan) ondanks het kleine podium toch ruimschoots aanwezig waren en overtuigden. Gezien de prima debuutplaat en dit spetterende introductie-optreden van de band verwacht ik een grote toekomst voor Royal Republic in ons kikkerlandje.

Setlist:
1. Walking Down The Line
2. All Because Of You
3. I Must Be Out Of My Mind
4. Cry Baby Cry
5. Full Steam Spacemachine
6. President´s Daughter
7. The End
8. OIOIOI
9. Underwear
10. Tommy-Gun

Royal Republic @ Bitterzoet, Amsterdam, 18-10-2010

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van een Metalfan op 31-10-2010 om 13:40u


Speelden ook een superoptreden in Groningen op Eurosonic...