Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Review

Om - Advaitic Songs
Jaar van release: 2012
Label: Drag City
Om - Advaitic Songs
Sommige dingen zal ik waarschijnlijk nooit begrijpen. Dat Om praktisch nooit besproken wordt in metal (e-)zines is er in elk geval een van. Binnen de doomkringen wordt de band steevast bejubeld, maar daarbuiten lijkt het alsof ze niet bestaan. Dat deze plaat nu besproken wordt, is het gevolg van het feit dat we de plaat maar gewoon aangeschaft hebben. Om resideert bij Drag City, die verder totaal geen affiniteit heeft met metal of aanverwante muziekstijlen. Een promo hebben we dan ook niet ontvangen.

Het doet me daarom wel pijn dat de meeste mensen helemaal geen weet hebben van het feit dat Om inmiddels zijn vijfde album heeft uitgebracht. Iedereen met een gezonde interesse voor doom metal, zou dit best eens kunnen proberen te luisteren. Daarbij moet wel in acht genomen worden dat je ook over een vrij brede smaak moet beschikken. Het prachtige artwork geeft al een goede hint over het geluid van de band. Om ervaar ik zelf niet als religieus, eerder spiritueel. De heren houden zich overigens ook niet vast aan een bepaalde religie, wanneer het aankomt op invloeden. Dat Johannes de Doper op de voorkant prijkt, weerspiegelt dat mooi. Zowel in het christendom als de islam is hij een belangrijke heilige. De teksten bevatten verwijzingen naar het jodendom, boeddhisme en het hindoeïsme. De bandnaam zelf is verbonden aan een hindoeïstische mantra en wordt gebruikt voor meditaties.

Om klinkt eigenlijk gewoon exotisch. Advaitic Songs bestaat uit vijf lange stukken die vooral heerlijk kalm zijn. Het gaf me op bepaalde momenten zelfs een reinigend gevoel. Natuurlijk is dit geen muziek om helemaal bij uit je plaat te gaan. Het metalgehalte is vrij laag of gewoon compleet afwezig. State Of Non-Return en Haqq Al-Yaqin hebben duidelijke sludge-invloeden, in het laatste geval vanwege de zware instrumenten die gebruikt worden. Dat zijn voornamelijk grote strijkinstrumenten. Voor het drumwerk zijn authentieke, oosterse slaginstrumenten gebruikt zijn. Frontman Al Cisneros heeft een passende manier van zingen. Het is goed te horen dat hij zich echt verdiept heeft in religieuze zangstijlen. Ook de vrouwenzang levert in Addis prachtig werk op.

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat je een brede smaak moet hebben buiten metal. De stukken zijn erg uitgesponnen en er zit vrij weinig afwisseling in de muziek. Alleen met een track als Sinai kan ik vrij weinig. Daar gebeurt voor mijn gevoel toch net te weinig in. Voor de rest is Advaitic Songs een bijzondere plaat en een van de betere binnen het doom metalgenre. Voor zover het nog wel echte doom is. De meeste, mezelf incluis, zullen zeggen van wel.

Tracklist:
1. Addis
2. State Of Non-Return
3. Gethsemane
4. Sinai
5. Haqq Al-Yaqin

Score: 82 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 26 september 2012

Om - Advaitic Songs
Reactie van Metal Meepy op 26-09-2012 om 20:27u
Score: 82 / 100

Ha, Om hier gereviewed. Dat had ik idd niet direct verwacht. Mijn complimenten. Prima review, juiste score, interessante band.

Om - Advaitic Songs
Reactie van Marcel op 27-09-2012 om 11:38u
Score: 92 / 100

Hele nette review. Ik schat het album zelf iets hoger op waarde daar ik zelf naar enorm veel Sludge en Doom gerelateerde muziek luister. Maar je hebt gelijk Ruud, je moet best wel openminded zijn hiervoor. Dus wellicht mischien meer voor de muziekliefhebber dan voor de metalhead? Of mischien net zoals mij, de muziekliefhebber met een grote voorkeur naar Metal? Ik ga Om iniedergeval vanavond met veel plezier weer live zien (Dublin).

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.