Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Review

Om - Advaitic Songs
Jaar van release: 2012
Label: Drag City
Om - Advaitic Songs
Sommige dingen zal ik waarschijnlijk nooit begrijpen. Dat Om praktisch nooit besproken wordt in metal (e-)zines is er in elk geval een van. Binnen de doomkringen wordt de band steevast bejubeld, maar daarbuiten lijkt het alsof ze niet bestaan. Dat deze plaat nu besproken wordt, is het gevolg van het feit dat we de plaat maar gewoon aangeschaft hebben. Om resideert bij Drag City, die verder totaal geen affiniteit heeft met metal of aanverwante muziekstijlen. Een promo hebben we dan ook niet ontvangen.

Het doet me daarom wel pijn dat de meeste mensen helemaal geen weet hebben van het feit dat Om inmiddels zijn vijfde album heeft uitgebracht. Iedereen met een gezonde interesse voor doom metal, zou dit best eens kunnen proberen te luisteren. Daarbij moet wel in acht genomen worden dat je ook over een vrij brede smaak moet beschikken. Het prachtige artwork geeft al een goede hint over het geluid van de band. Om ervaar ik zelf niet als religieus, eerder spiritueel. De heren houden zich overigens ook niet vast aan een bepaalde religie, wanneer het aankomt op invloeden. Dat Johannes de Doper op de voorkant prijkt, weerspiegelt dat mooi. Zowel in het christendom als de islam is hij een belangrijke heilige. De teksten bevatten verwijzingen naar het jodendom, boeddhisme en het hindoeïsme. De bandnaam zelf is verbonden aan een hindoeïstische mantra en wordt gebruikt voor meditaties.

Om klinkt eigenlijk gewoon exotisch. Advaitic Songs bestaat uit vijf lange stukken die vooral heerlijk kalm zijn. Het gaf me op bepaalde momenten zelfs een reinigend gevoel. Natuurlijk is dit geen muziek om helemaal bij uit je plaat te gaan. Het metalgehalte is vrij laag of gewoon compleet afwezig. State Of Non-Return en Haqq Al-Yaqin hebben duidelijke sludge-invloeden, in het laatste geval vanwege de zware instrumenten die gebruikt worden. Dat zijn voornamelijk grote strijkinstrumenten. Voor het drumwerk zijn authentieke, oosterse slaginstrumenten gebruikt zijn. Frontman Al Cisneros heeft een passende manier van zingen. Het is goed te horen dat hij zich echt verdiept heeft in religieuze zangstijlen. Ook de vrouwenzang levert in Addis prachtig werk op.

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat je een brede smaak moet hebben buiten metal. De stukken zijn erg uitgesponnen en er zit vrij weinig afwisseling in de muziek. Alleen met een track als Sinai kan ik vrij weinig. Daar gebeurt voor mijn gevoel toch net te weinig in. Voor de rest is Advaitic Songs een bijzondere plaat en een van de betere binnen het doom metalgenre. Voor zover het nog wel echte doom is. De meeste, mezelf incluis, zullen zeggen van wel.

Tracklist:
1. Addis
2. State Of Non-Return
3. Gethsemane
4. Sinai
5. Haqq Al-Yaqin

Score: 82 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 26 september 2012

Om - Advaitic Songs
Reactie van Metal Meepy op 26-09-2012 om 20:27u
Score: 82 / 100

Ha, Om hier gereviewed. Dat had ik idd niet direct verwacht. Mijn complimenten. Prima review, juiste score, interessante band.

Om - Advaitic Songs
Reactie van Marcel op 27-09-2012 om 11:38u
Score: 92 / 100

Hele nette review. Ik schat het album zelf iets hoger op waarde daar ik zelf naar enorm veel Sludge en Doom gerelateerde muziek luister. Maar je hebt gelijk Ruud, je moet best wel openminded zijn hiervoor. Dus wellicht mischien meer voor de muziekliefhebber dan voor de metalhead? Of mischien net zoals mij, de muziekliefhebber met een grote voorkeur naar Metal? Ik ga Om iniedergeval vanavond met veel plezier weer live zien (Dublin).

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.