Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Primate - Draw Back A Stump
Jaar van release: 2012
Label: Relapse Records
Primate - Draw Back A Stump
Kevin Sharp van Brutal Truth en Bill Kelliher van Mastodon samen in één band. Wat zou dat nou voor resultaat geven? Nou, crustpunk van de bovenste plank! De eersteling van Primate, het projectbandje van beide heren, was in 2011 al eens uitgebracht als EP, maar Relapse besloot dat het de moeite was om hem dit jaar opnieuw uit te brengen. Met bonustracks. Het uiteindelijke resultaat, Draw Back A Stump, is twintig aangename minuten van variabele kwaliteit.

Helemaal fantastisch zijn bijvoorbeeld Hellbound (Ministry/Lard-achtig, lekker refrein), Pride (erg New York Hardcore à la Madball en Ryker’s), Global Division (Carnivore-ish met prima riffs) en Reform?, wat een lekkere grindcore-vibe heeft. Niet echt bijzonder is echter Drinking And Driving, wat een uitermate vervelend refrein heeft. De rest zit er zo’n beetje tussenin. Maar wat wel opvalt aan alle nummers is dat de band zijn bewondering voor andere bands niet onder stoelen of banken steekt en met gemak leentjebuur speelt bij bovengenoemde bands. Ook Black Sabbath, Dead Kennedys en Napalm Death invloeden zijn te horen.

De drie bonusnummers van de plaat (Silence Of Violence, March Of The Curmudgeon en Get The Fuck Off My Lawn) zijn in de plaats gekomen van de twee (bonus) demo-opnames die op de initiële EP stonden. Da’s best jammer, want die klonken eigelijk veel rauwer nog dan het uiteindelijke resultaat en waren een leuke toevoeging.

Toch moet het me van het hart dat ik meer verwacht had van deze samenwerking. Te veel riffs zijn uitermate simpele drie akkoorden punk-riffs. De opbouw van de songs is erg eenvoudig en een langere speelduur van de plaat zou hem waarschijnlijk wat eentonig maken. Echter, Kevin Sharp is zeer goed op dreef en klinkt wat mij betreft beter dan hij bij Brutal Truth doet. Uiteindelijk is de tomeloze energie hetgene wat deze plaat redt. Voor twintig minuten lekker los gaan is Draw Back A Stump uitermate geschikt. Voor een eventuele tweede poging zullen de heren echter wat meer uit de kast moeten trekken.

Tracklist:
1. Draw Back A Stump
2. Global Division
3. Hellbound
4. Silence Of Violence
5. Drinking And Driving
6. March Of The Curmudgeon
7. Wasted Youth
8. Pride
9. Get The Fuck Off My Lawn
10. Reform?

Score: 72 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 9 september 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van da -Z- op 25-10-2014 om 14:07u
Score: 100 / 100

Dit is een top plaat! Geen enkel zwak nummer. Keihard kanllen geblazen. Het is echt een mix van punk, grindcore, hardcore overgoten met een "southern twang". Op een of andere manier doet deze band me denken aan de X-cops