Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Grave Digger - Clash Of The Gods
Jaar van release: 2012
Label: Napalm Records

Grave Digger - Clash Of The Gods

Met pijn in het hart moet ik toegeven, dat de laatste paar albums van Grave Digger me nog maar weinig konden bekoren. Nu de band recent hun dertigjarig jubileum heeft gevierd met een grootse show op Wacken, lijken de heren echter te hebben voorzien van een dot energie en inspiratie. Iets waar ze dringend behoefte aan hadden, en waar we al kort van konden genieten op de mini-cd Home At Last als voorproefje op deze langspeler. Clash Of The Gods is het eerste volledige album in het vierde decennium van deze Duitsers en dat stelt absoluut niet teleur.

Ik ga nu iets heel geks zeggen, maar na zoveel jaren had ik niet meer gedacht dat Grave Digger van een bekend recept af zou durven wijken. Toch doen ze het, want met de akoestische opener Charon in het Duits gezongen, weten de heren al vanaf minuut één te verrassen en te boeien. Na deze spannende opbouw is het natuurlijk tijd om het metalgeweld te laten losbarsten in de vorm van een reeks nummers geheel in de oude vertrouwde vorm van klassiekers als Heavy Metal Breakdown. Het is hard, ruw en dik in orde met refreinen die al vanaf een eerste luisterbeurt blijven hangen en erom schreeuwen om door hordes fans meegezongen te worden. De ene spetterende solo na de andere vliegt je om de oren, snerpende riffs die veruit benoemt kunnen worden tot het beste dat deze Duitsers de afgelopen jaren op plaat hebben geknald. Sterker nog, dit materiaal behoort zonder enige twijfel tot het beste materiaal in het gehele oeuvre van deze mannen.

Een moment van rust is er op dit album amper te vinden. Titelsong Clash Of The Gods laat ons een wat langzamer tempo horen, maar het merendeel van deze nieuwste creatie bestaat uit heerlijke uptempo heavy metal nummers die klinken als de songs waar deze groep groot mee is geworden. Op een enkele te vergeven gerepliceerde melodie na en het ontbreken van doedelzakken, valt er eigenlijk niets op dit schijfje aan te merken. Misschien dat het midtempo Home At Last, dat als mini-cd zo aardig klonk, als afsluiter een beetje corny is, maar je moet wel een groot zeikerd zijn om daar over te vallen. Veeleer is het een boodschap aan trouwe luisteraars, dat de groep nog springlevend is en vooral door blijft gaan met het maken van toppers als dit Clash Of The Gods. Diep, diep respect.

Tracklist:
1. Charon
2. God Of Terror
3. Helldog
4. Medusa
5. Clash Of The Gods
6. Death Angel And The Grave Digger
7. Walls Of Sorrow
8. Call Of The Sirens
9. Warriors Revenge
10. With The Wind
11. Home At Last

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 12 augustus 2012

Koop dit album in

Meer Grave Digger:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Grave Digger - Clash Of The Gods
Reactie van Jeffrey op 12-08-2012 om 12:01u

Hier wordt ik vrolijk van. De laatste albums waren ook niet echt mijn ding. Rheingold was de laatste die ik in zijn volledigheid kon waarderen.

Grave Digger - Clash Of The Gods
Reactie van Erik op 12-08-2012 om 15:47u
Score: 89 / 100

Geweldige band en dito muziek!

Grave Digger - Clash Of The Gods
Reactie van Old Mhb op 12-08-2012 om 20:24u

Klinkt veelbelovend, ben benieuwd.

Grave Digger - Clash Of The Gods
Reactie van Rens op 31-08-2013 om 17:11u

Inderdaad een zeer goede plaat!

Helaas kwam er slechts één nummer van deze cd voorbij op Graspop en dat was de titelsong..