Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Onheil - The Threat
Jaar van release: 2003
Label: War Cry Productions
Onheil - The Threat
Sinds de beruchte 11 september hebben meer en meer extreme metalbands de aanval op de Islam geopend, waar vroeger het Christendom ervan langs kreeg. Nogal logisch naar mijn inziens, aangezien jaarlijks wereldwijd grote hoeveelheden christelijke kerken vanwege een slinkende opkomst gesloten worden, en de bloedige invloed van moslim-extremisten op de westerse wereld bijna dagelijks de kranten haalt. Onheil, de vaderlandse black metal band die door middel van een aantal goed ontvangen demo's al behoorlijk wat naamsbekendheid in de scene verworven heeft, besteedt met de mcd "The Threat" aandacht aan dit nieuwe gevaar, dat eigenlijk zo nieuw niet is.

Aangezien de teksten niet in het boekje geprint staan, laat ik verdere speculatie over de inhoud maar achterwege. Het belangrijkste is natuurlijk de muziek, dus laten we het daar maar eens over hebben. "The Threat" bestaat uit drie nieuwe nummers en een cover van Gorgoroth, "The Rite of Infernal Invocation". Voor zij die nog niet bekend zijn met Onheil: de band speelt rauwe old school black metal van het type 'zwart-witte hoes'. Daar zijn er inmiddels natuurlijk duizenden van, maar wat deze band zo de moeite waard maakt, is de kunst van bandleider Amok om nummers te schrijven die, ondanks de beperkingen van het genre, zeer op zichzelf staan en een herkenbaar karakter hebben. Tijdens het luisteren van een aantal nummers van Onheil zal het je niet snel overkomen dat je aandacht verslapt, en al zeker niet dat de nummers tot een anoniem geheel versmelten. Onheil demonstreert een vermogen om vrij simpele nummers met subtiele details en bovengemiddeld melodieus gitaarwerk (uiteraard op primitieve basis) tot ongekende hoogtes te brengen. Wat dat betreft doet Onheil me wel een beetje denken aan een wat minder bezwerende Nargaroth, wat natuurlijk een groot compliment is.

Van de drie nieuwe nummers heb ik erg genoten. Opener "Extermination of the New Plague" en "The Threat" zijn prima composities, maar de werkelijke parel van de mcd is "Solutions For the Weak". Het nummer kent een schitterend refrein ("Suiciiiiiide, DO IT! DO IT!!"), gave breaks en een belangrijke rol voor drummer Arvath. Zo zie je maar, een drummer die gebaseerd is op koolstof in plaats van computerchips is voor een band als Onheil van superieur belang. Onheil laat met "The Threat" weinig veranderingen horen, maar geeft wel blijk van meer evaring, en een stabiele line-up die telkens beter wordt in het aanwenden van al z'n kunsten. "The Threat" is een statement die duidelijk maakt dat deze band klaar is om toe te treden tot de hogere verdiepingen van de underground.

Mocht je geďnteresseerd zijn in deze gave mcd, zou ik snel handelen. Hij is namelijk in een oplage van slechts 500 stuks uitgebracht. Bestellen kan via de site van War Cry Productions, die je kan vinden op www.warcryproductions.cjb.net.

Tracklist:
1. Extermination of the New Plague
2. Solutions For the Weak
3. The Threat
4. The Rite of Infernal Invocation

Score: 85 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 24 juli 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Onheil - The Threat
Reactie van Een_Metalfan op 25-07-2003 om 19:19u
Score: 1 / 100

ik heb zelf een single gekocht van onheil,we hebben de hel gezien,gave titel trouwens.maar de muziek is diep triest ,ik heb meer dan 400 titels in mijn cd koffers sommige zijn slecht.maar gooi ze niet weg.deze cd heb ik dus wel naar een paar luisterbeurten,regelrecht in de container geflikkert.cover van judas priest,nightcrawler,superslecht. drumcomputer als drums.verschrikkelijke Pc Bagger. deze jongens moeten maar beter STOPPEN!!!!!! SORRY.de waarheid is hard

Onheil - The Threat
Reactie van Een_Metalfan op 25-07-2003 om 23:38u
Score: 85 / 100

Misschien moet je de nieuwe mcd eens een kans geven? :-P

Onheil - The Threat
Reactie van Een_Metalfan op 26-07-2003 om 18:33u

Ik ken alleen onheil - sterf.. vink wel lache nummer.. maar bij Displeased Records kank nix vinden?

Onheil - The Threat
Reactie van Een_Metalfan op 01-08-2003 om 09:57u
Score: 15 / 100

aanval op de moslims, shit wat een posers, dumpe die janette de muziek stinkt en de zanger zingt alsof 'm een lul in z'n bakkes heeft, hehe, wat een flikkers

Onheil - The Threat
Reactie van Een_Metalfan op 13-08-2003 om 23:18u

achja, christen en islam zelfde hap, dus waarom niet eens een keer allah hard beledigen ? ;-)

Onheil - The Threat
Reactie van Een_Metalfan op 20-09-2003 om 20:18u
Score: 90 / 100

Ik weet niet of de mensen hierboven wel goed genoeg hebben geluisterd naar "We Hebben De Hel Gezien" of "The Threat" maar deze zijn zeker niet slecht! Ik vind het persoonlijk bij de beste releases horen die uit Nederland zijn gekomen. The Threat vind ik persoonlijk wat minder origineel dan de demo maar hij is wel een stuk sneller en harder. Het is maar waar je van houdt denk ik. De echte drummer is wel een vooruitgang.

Onheil - The Threat
Reactie van kuthond op 14-02-2008 om 22:57u
Score: 80 / 100

Meesterlijke mcd.