Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Heidevolk - Batavi
Jaar van release: 2012
Label: Napalm Records
Heidevolk - Batavi
Hoewel de folkmetalhype alweer langzaam op zijn retour lijkt, weet Nederlands pagan-trots Heidevolk dapper stand te houden. Met Batavi slingert deze band alweer zijn vierde langspeler op de markt en gesteund door een relatief groot label als Napalm Records zal dat de heren ongetwijfeld weer de nodige optredens opleveren. Al sinds jaar en dag is Heidevolk een van de weinige bands die zowel de jonge generatie folkfans weet aan te spreken, als ook de goedkeuring van de ‘oude garde’ weet te genieten.

Met Batavi, het vierde album van deze band, zal dat niet anders zijn. Het brede draagvlak dat de band geniet – waardoor het live ook altijd smullen is – valt goed te verklaren. De muziek van Heidevolk is pakkend zonder overdreven ‘huppelachtig’ te zijn en klinkt stoer zonder belachelijke proporties aan te nemen. Bovendien is de goed verstaanbare, Nederlandstalige zang een groot wapen, zeker gezien de spitsvondigheden die vaak in de teksten te vinden zijn.

Batavi is het eerste conceptalbum waar Heidevolk zich aan waagt. De plaat handelt over de Bataafse krijgerstam die zich omstreeks de eerste eeuw voor Christus aan de Rijn-delta vestigde. Het album volgt de opkomst van de stam, het verbond dat met het machtige Romeinse rijk wordt gesloten, tot aan de uiteindelijke opstand van de Bataven, die in het jaar 70 na Christus wordt neergeslagen. Het is interessante thematiek, die zich natuurlijk uitstekend leent voor de heroïsche liederen van een band als Heidevolk.

Hoewel Heidevolk muzikaal gezien weinig vernieuwing meer biedt, is de kwaliteit nog altijd hoog. Terwijl de logge opener Een Nieuw Begin een ietwat andere koers doet vermoeden, zijn nummers als het stuwende Het Verbond Met Rome en het van een enorm pakkend refrein voorziene Wapenbroeders typische Heidevolk-krakers, die het live ongetwijfeld goed gaan doen. Tot de uitschieters horen wat mij betreft het prachtige In Het Woud Gezworen (met een meeslepende, sfeervolle solo en een mooi, melodieus refrein) en het vurige Als De Dood Weer Naar Ons Lacht.

Met Batavi hebben de mannen van Heidevolk wederom een album afgeleverd waar ze trots op mogen zijn. De nummers zitten stuk voor stuk buitengewoon degelijk in elkaar en gaan ondanks hun vaak pakkende refreinen niet snel vervelen. Dat het niet meer erg origineel is, ach, daar kan ik prima mee leven. Als Heidevolk deze kwaliteit weet vast te houden, ben ik ervan overtuigd dat de band iedere hype weet te overleven.

Tracklist:
1. Een Nieuw Begin
2. De Toekomst Lonkt
3. Het Verbond Met Rome
4. Wapenbroeders
5. In Het Woud Gezworen
6. Veleda
7. Als De Dood Weer Naar Ons Lacht
8. Einde Der Zege
9. Vrijgevochten

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 21 februari 2012

Koop dit album in

Meer Heidevolk:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Heidevolk - Batavi
Reactie van Erik op 21-02-2012 om 20:52u
Score: 90 / 100

Geweldige en nog steeds een beetje ondergewaardeerde band die met Batavi alweer een top album hebben afgeleverd!

Heidevolk - Batavi
Reactie van Een Metalfan op 22-02-2012 om 10:13u

schitterend in het nederlands gezongen

Heidevolk - Batavi
Reactie van Elmo op 27-02-2012 om 11:37u
Score: 90 / 100

Ik heb hem zelf al in bezit en het is gewoon een heel sterk album, vooral nummers 1, 2, 4, 7, & 9 zijn ijzersterk! ik ga ze zeker weer zien op het paganfest.

Heidevolk - Batavi
Reactie van pos op 13-03-2012 om 22:07u
Score: 90 / 100

Hele fijn plaat. Vooral nummer 3,5.6 en 8 springen er uit.