Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-12-2019

Eluveitie - Helvetios
Jaar van release: 2012
Label: Nuclear Blast Records
Eluveitie - Helvetios
Laat ik deze recensie direct maar met een bekentenis beginnen: de enkele keren dat ik Eluveitie aan het werk heb gezien, was ik niet bepaald onder de indruk van dit Zwitserse folkmetalgezelschap. Mijn eerste gedachte was dat deze groep wel heel veel leden nodig had om een standaardgeluid te produceren. Toch verdient iedere band een herkansing, zo ook Eluveitie. Wellicht dat de heren (en dames) het er in de opnamestudio beter vanaf brengen en mij met hun nieuwe album Helvetios blij weten te verrassen.

Na een aantal luisterbeurten valt inderdaad op dat Helvetios een heel behoorlijke plaat is geworden, maar tegelijkertijd weet Eluveitie niet al mijn twijfels weg te nemen. Na het gewichtig ingezette intro – dat moeizaam balanceert tussen grandeur en kitscherige hoogdravendheid, maar uiteindelijk toch sterk naar het laatste neigt – krijgt de luisteraar liefst vijftien nummers (en een even gewichtig outro) voorgeschoteld. Daarvan komen met name de vrolijk klinkende, zwierige nummers als Luxtos, Santonian Shores, The Uprising en The Siege erg lekker uit de boxen schallen. De fraai opgebouwde semiballad A Rose For Epona mag er echter ook wezen.

Toch is Helvetios met een speelduur van een uur iets te veel van het goede. Bij vlagen zakt het niveau van de plaat zelfs behoorlijk, vooral bij het zeurderig gezongen Scorched Earth en het tegen het valse aanhangende Alesia. Wie bovendien de overdaad aan frivole fluitjes en flamboyant feestgedreun wegdenkt, houdt nummers over die eigenlijk behoorlijk weinig om het lijf hebben en volgens een simpel stramien zijn opgebouwd. Dat is op zich niet zo erg, maar daardoor gebeurt er te weinig om de boel een uur lang interessant te houden.

Al met al is Helvetios best een vermakelijk album, maar bij de houdbaarheidsdatum vallen wel wat kanttekeningen te plaatsen. Het is vanuit dat oogpunt toch opmerkelijk dat deze band de komende editie van Paganfest mag afsluiten, terwijl de meest interessante band het moet doen met een half uurtje als opener. Het zal er wel mee te maken hebben dat Eluveitie makkelijker in het gehoor ligt en daardoor een breder publiek weet aan te spreken. Hoewel Helvetios over de gehele linie aardig klinkt, blijf ik erbij dat Eluveitie de kwaliteit mist om aansluiting bij de top te vinden.

Tracklist:
1. Prologue
2. Helvetios
3. Luxtos
4. Home
5. Santonian Shores
6. Scorched Earth
7. Meet The Enemy
8. Neverland
9. A Rose For Epona
10. Havoc
11. The Uprising
12. Hope
13. The Siege
14. Alesia
15. Tullianum
16. Uxellodunon
17. Epilogue

Score: 70 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 19 februari 2012

Koop dit album in

Meer Eluveitie:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Eluveitie - Helvetios
Reactie van Vincent op 19-02-2012 om 15:23u
Score: 90 / 100

Slaat nergens op, deze review. Ik vind deze plaat juist de beste sinds "Spirit". Nou ja, ieder zijn mening. Ik vond hem in het begin ook nogal saai, maar je moet hem wel op je in laten werken.

Eluveitie - Helvetios
Reactie van Kerala=ok op 19-02-2012 om 16:27u

Ik heb de nieuwe plaat nog niet geluisterd, maar toch enkele opmerkingen over de review. Ikzelf heb ze 1 keer live gezien 4 jaar geleden op Summer Breeze (toen nog met de 2 broertjes erbij) en dat was voor mij een topper! Ik vind alle CD's van Eluveitie geweldig en hoop dat Helvetios dat ook zal zijn. In de review vind ik de negatieve toon storend. Het klinkt gewoon te subjectief!

Eluveitie - Helvetios
Reactie van Rik op 19-02-2012 om 16:37u
Score: 70 / 100

Dat heb je wel eens bij een review he ;) Als je alles van deze band geweldig vindt, zal deze nieuwe je vast niet teleurstellen. Ik vind het gewoon wat te simplistisch en door de speelduur van een uur valt dat naarmate het album vordert steeds meer op.

Eluveitie - Helvetios
Reactie van Santtu op 20-02-2012 om 10:26u
Score: 87 / 100

Live is Eluveitie een groot feest! De plaat is gewoon lekker, wat meer metal dan de vorige albums. Scorched Earth is inderdaad een prutding welke compleet misplaatst is. Met de rest van de plaat is niet veel mis, maar ze moeten wel uit gaan kijken niet "meer van hetzelfde"-platen te gaan maken. A Rose for Epona is schitterend en Alesia vind ik een gewelig nummer, misschien juist wel door de bijna valse ruwheid van de zangeres!

Eluveitie - Helvetios
Reactie van Een Metalfan op 20-02-2012 om 11:10u

het gaat wel alleen de productie vind ik niet goed , de instrumenten zijn veel te zacht ingemixt

Eluveitie - Helvetios
Reactie van Elmo op 27-02-2012 om 11:42u
Score: 90 / 100

Ik ben het er niet helemaal mee eens dat hij een score van 70 heeft gekregen! er zitten zeker weer een paar ijzersterke nummers tussen zoals O.A:

Helvetios, Luxtos, Meet The Enemy, A Rose For Epona (ook de instrumentale versie), Havoc, The Uprising, & The Siege.

Naar mijn mening tot nu toe de beste folk metal plaat die dit jaar uitgekomen is!

Eluveitie - Helvetios
Reactie van SamuraiPizzaCat op 12-03-2012 om 12:56u
Score: 90 / 100

Geweldig plaat!

Eluveitie - Helvetios
Reactie van Susie op 05-04-2012 om 03:54u

Cara ne3o sou mal educado ne3o, se vocea se rerefe a resposta que ti dei, eu simplismente entendi que vocea queria dizer que o show ne3o ia dar certo, ente3o falei que ere1 sf3 vocea ne3o ir, nada mais que isso, nada contra vocea.Quanto a minha roupa eu acho que fui com uma bata simples de algode3o, uma vez que o Music hall e9 muito quente e9 a bata ne3o esquenta muito. Uso a roupa que me da vontate e gosto e9 gosto, nada contra a quem vai com camisa de banda e todo de preto, gosto e9 gosto cada um tem o seu.O show foi muito massa mesmo e que bom que vocea curtiu.te9 mais

Eluveitie - Helvetios
Reactie van Rens op 17-10-2012 om 10:01u
Score: 90 / 100

Ik kende Eluveitie nog niet totdat ik zag dat ze mee gingen als voorprogramma van Sabaton.

Dus even kijken op youtube, ik kwam als eerste Inis Mona tegen.. Hele mooie plaat verder, Slania

Toen ik Helvetios tegen kwam wist ik niet wat ik hoorde.. Echt een fantastisch plaat! Meet the enemy vind ik dan alleen net iets minder..

Eluveitie - Helvetios
Reactie van tim op 27-08-2013 om 14:49u
Score: 90 / 100

Ik ben het echt niet met de reviewer eens!
Dit album verdient een veel hogere score, luister maar naar pracht nummers als Helvetios,Luxtos,A rose for Epona, Havoc en The Uprising. Mijn reactie is wat laat maar ik vind toch dat ik hier even moet reageren. ik heb ze gezien op Paganfest 2012 en ik vond het terecht dat ze headliner waren. Eluveitie een van de beste folk metal bands naar mijn mening.