Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

Beyond Twilight - Section X
Jaar van release: 2005
Label: Massacre Records
Beyond Twilight - Section X
Voor bands die op briljante wijze debuteren, is de druk voor het vervolgalbum vaak hoog. De progressieve metalformatie Beyond Twilight kan erover meepraten. In 2001 debuteerde deze band op ronduit fenomenale wijze met het duistere, spannende meesterwerk The Devilís Hall Of Fame. Niet alleen waren de composities van een ongekend hoog niveau, maar ook de werkelijk oorstrelende zangkunsten van Jorn Lande (die op dat album misschien wel zijn beste prestatie ooit afleverde) zorgden ervoor dat het debuut er een uit duizenden was. Hoe kan een band zoín prestatie overtreffen?

Het antwoord is simpel: dat lukt Beyond Twilight niet. Iets dat overigens absoluut geen schande is, zeker gezien het feit dat de band het op Section X ook nog moet stellen zonder Lande. Zijn vervanger is de mij verder onbekende Kelly Carpenter, die het enorme gat moet opvullen dat Lande achter laat. Het is niet verwonderlijk dat hem dat niet volledig lukt, maar desondanks levert hij een sterke prestatie. Zijn uithalen zijn weliswaar iets minder indrukwekkend, maar in algemene zin is de beste man een prima metalzanger.

Muzikaal gezien blijft Section X dicht bij de torenhoge kwaliteit die Beyond Twilight op The Devilís Hall Of Fame te bieden had. Toetsenist Finn Zierler, die wederom verantwoordelijk was voor alle muziek en teksten, heeft wederom een zevental (de intro buiten beschouwing gelaten) spannende, duistere, innovatieve nummers weten te schrijven die vol rijke details zitten. Luister maar eens naar het heerlijke The Path Of Darkness, dat zo op het debuut had kunnen staan. Of wat te denken van het fantastische, diverse Sleeping Beauty? Een schitterend nummer dat nu eens subtiel en haast opbeurend klinkt, maar vooral gekenmerkt wordt door een groots aangezet, dreigend refrein.

Het muzikale niveau blijft onverminderd hoog op Section X. Bovendien is het album behoorlijk veelzijdig. Zo klinkt The Dark Side lekker creepy en futuristisch door allerlei toegevoegde effecten, terwijl Portrait F In Dark Waters een kort, maar vurig instrumentaaltje is om je de vingers bij af te likken. Ook de twee lange, afsluitende nummers zitten geweldig in elkaar. Hoewel Section X het dus uiteindelijk net niet haalt bij het debuutalbum, is het een opvolger geworden die zeker in het spoor van dat album blijft. En dat is al een topprestatie op zich! Wederom een must voor de liefhebbers van duistere, progressieve metal.

Tracklist:
1. Be Careful It's My Head Too
2. The Path Of Darkness
3. Shadow Self
4. Sleeping Beauty
5. The Dark Side
6. Portrait F In Dark Waters
7. Ecstasy Arise
8. Section X

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 16 juli 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]