Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

Beyond Twilight - The Devil's Hall Of Fame
Jaar van release: 2001
Label: Massacre Records
Beyond Twilight - The Devil's Hall Of Fame
Er zullen niet veel mensen zijn die nog nooit van Jørn Lande hebben gehoord. De Noorse zanger – gezegend met een fenomenale strot – raakte vooral bekend met Masterplan, maar ook zijn solowerk is behoorlijk sterk. Toch ben ik van mening dat hij zijn beste prestatie op een ander album aflevert – een album van een band die schandalig weinig aandacht heeft gekregen de afgelopen jaren. Ik heb het over de Deense progressieve metalformatie Beyond Twilight, die met The Devil’s Hall Of Fame een waar meesterwerk heeft gecreëerd. Tijd om dit album alsnog de aandacht te geven die het verdient.

Op The Devil’s Hall Of Fame presenteert Beyond Twilight een verrukkelijke mengeling van duistere, progressieve metal, subliem gitaarwerk met meeslepende, gevoelige solo’s, dreigende keyboards en bovenal acht ijzersterke composities, die de luisteraar vanaf de eerste seconde bij de strot grijpen. De statige, voornamelijk in midtempo gespeelde nummers geven Lande de perfecte sound om te stralen. Zijn krachtige uithalen zijn de spreekwoordelijke kers op de taart. Bovendien is het geweldig om zijn zang te horen bij nummers die veel gelaagder en intelligenter zijn dan zijn solowerk.

Zelfs na tientallen luisterbeurten vind ik het onmogelijk om favoriete nummers te kiezen. De dreigende opener Hellfire bevat alles wat een progressief nummer van de topklasse hoort te bezitten. Op het krachtige Godless And Wicked mag Lande zich volledig uitleven, maar datzelfde geldt voor de schitterende ballad Crying, waarin de band redelijk ingetogen te werk gaat, maar Lande de show steelt. Zelfs het korte instrumentale, door zijn onconventionele ritmes haast circusachtige The Devil’s Waltz maakt indruk. Met andere woorden: Beyond Twilight weet vanaf de opener tot en met de laatste tonen van de epische, weergaloze afsluiter Perfect Dark te boeien, intrigeren en overdonderen.

Hoewel Beyond Twilight hierna nog twee uitstekende albums (overigens zonder Lande) afleverde, is de kwaliteit van dit debuutalbum niet meer geëvenaard. Het is namelijk vooral de combinatie van intelligente composities, een onweerstaanbaar duister sfeertje, en sublieme zang dat The Devil’s Hall Of Fame tot een niet te versmaden kunststukje maakt. Verplichte aanschaf voor iedereen die ook maar enigszins in progressieve metal is geïnteresseerd!

Tracklist:
1. Hellfire
2. Godless And Wicked
3. Shadowland
4. The Devil's Waltz
5. Crying
6. The Devil's Hall Of Fame
7. Closing The Circle
8. Perfect Dark

Score: 92 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 25 juni 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Beyond Twilight - The Devil's Hall Of Fame
Reactie van Een Metalfan op 25-06-2011 om 13:18u

zeer goede cd

Beyond Twilight - The Devil's Hall Of Fame
Reactie van Lennert op 27-06-2011 om 00:27u
Score: 93 / 100

Ooit ergens voor 4 euro in een tweedehandsbak gevonden toen ik Jorn Lande nog niet kende. Fantastische mid-tempo prog metal, waarbij vooral de ijzersterke zanglijnen en het duistere scifi sfeertje voorop staan!

Beyond Twilight - The Devil's Hall Of Fame
Reactie van andre op 27-06-2011 om 13:26u
Score: 90 / 100

Dat is toevallig.

Ik had dit album zelf vorige week weer uit de cs kast gepakt. Een heerlijke cd met voor mij de eerste kennismaking met Jorn Lande.

Beyond Twilight - The Devil's Hall Of Fame
Reactie van peter op 12-07-2011 om 20:08u
Score: 80 / 100

het is jammer dat je het nummer shadowland niet noemt wat een waanzinnig mooi nummer