Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Burn The Iris - Sovereign
Jaar van release: 2010
Label: eigen beheer

Burn The Iris - Sovereign

Als een band geïnspireerd is door Burst, The Ocean en Isis dan trekt dat gelijk mijn aandacht. Burn The Iris is zo'n band en heeft een mini-cd afgeleverd van 21 minuten. Met zo'n speelduur en een tracklist die slechts drie titels beslaat, is het gelijk duidelijk wat je kan verwachten van deze Eindhovenaren: uitgesponnen nummers met veel dynamiek. En deze verwachtingen worden bewaarheid.

Naast de eerder genoemde inspiratoren zijn ook Pelican, Torche en Amen Ra terug te horen en zelfs een Mastodonreferentie komt hier en daar van pas. Er is dus inderdaad veel dynamiek aanwezig en in dat opzicht wordt er optimaal geprofiteerd van de sterke, ronde productie. Bijkomend nadeel echter, is dat dat ten koste gaat van de nodige agressie en dat mis ik eigenlijk wel een beetje. Sovereign is met regelmaat gewoon wat te lief. Om hoge ogen te gooien in dit genre zal je daar toch wat meer aandacht aan moeten besteden.

Ik ga er echter van uit dat dit live volledig rechtgetrokken wordt en met deze plaat moeten ze toch zeker wel wat leuke gigs en interessante voorprogramma's kunnen scoren. Ik ben benieuwd naar een langspeler van deze heren waarin een en ander rechtgebreid wordt. Rest mij op de valreep nog even een compliment te plaatsen ten aanzien van het hoesontwerp. Wellicht geïnspireerd door Precambrian (van The Ocean) is dit met gemak een van de mooiste doosjes van het jaar.

Tracklist:
1. Holding Time
2. Old Son
3. (Sovereign) Ghost

Score: 78 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 5 oktober 2010

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Bastiaan op 06-10-2010 om 14:24u
Score: 78 / 100

Mooie schijfje inderdaad!

Reactie van Yuri op 17-10-2010 om 08:47u
Score: 100 / 100

DIkke muziek en vette layout! Boeken die hap!