Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Mob Rules - Radical Peace
Jaar van release: 2009
Label: AFM Records

Mob Rules - Radical Peace

Het duurde even voor Radical Peace compleet tot me doorgedrongen was. In het verleden zag ik Mob Rules toch voornamelijk als een leuke Duitse power metal band, maar tegelijkertijd ook als een van de vele bands in een overvol genre. Leuke Andi Derris (Helloween) achtige zang, aanstekelijke composities en enkele mooie solo’s, maar nergens iets bijzonders.

Het meest recente album overtuigt me echter toch een stuk meer dan ouder werk als Among The Gods. De meeste nummers zijn voor Duitse power metal redelijk traag en lang, maar bieden een kwaliteit die ik vroeger niet terughoorde bij de band. De composities kennen vele progrock invloeden met sfeervolle toetsenpartijen en mooie tempowisselingen, terwijl de ondertoon toch voornamelijk stevige, donkere power metal is met pompende riffs en een krachtige ritmesectie. Opener Children Of The Flames zorgt al voor een sterke opener, waar het aanstekelijke Trail Of Fire nog dagen in je hoofd zal nagalmen, om vervolgens bij het epische The Oswald File terecht te komen waar alle talenten van de band perfect tot uiting komen. Samples, ritmewisselingen, melodie en bombast: alles wordt ingezet om de luisteraar zich geen minuut (van de 18) te laten vervelen.

Zoals ik bij de openingsalinea al stelde: het duurde even voor het album goed tot me doordrong. Ik verwachte een simpel haastklusje, maar kreeg een bijzonder goed product voorgeschoteld wat me iets meer tijd kostte om goed te doorgronden. Radical Peace is een goed uitgewerkt album, wat daarnaast ook nog eens bijzonder volwassen overkomt. Geen simpele teksten over draken of metal, maar meer down to earth thema’s, een topproductie en een voor power metal begrippen zelfs eigen sound. Mob Rules zou hiermee nog wel eens in staat kunnen blijken ook buiten de landsgrenzen wat hoge ogen te gooien, want het album is intelligent genoeg ook bij het wat ‘serieuzere’ publiek aan te slaan. Zo aan het eind van het jaar een behoorlijke aanrader voor de liefhebbers van de meer doordachte, bombastische power metal!

Tracklist:
1. Children Of The Flames
2. Trial By Fire
3. Warchild
4. Astral Hand
The Oswald File (Ethnolution II – A Matter Of Unnecessary Doubt)
5. Chapter I – Prologue
6. Chapter II – Desperate Son
7. Chapter III – 11.30 A.M.
8. Chapter IV – Unnecessary Doubt
9. Chapter V – A Dead Man’s Face
10. Chapter VI – Did You Reach The Sun?
11. Waiting For The Sun
12. The Glance Of Fame

Score: 87 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 31 december 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Erwin op 01-01-2010 om 18:27u
Score: 89 / 100

Perfecte review, Lennert. Na de vorige, leuke, maar wel wat simpele albums van Mob rules, laten ze met dit volwassen album zien enorm gegroeid te zijn. Voor mij is het één van de topalbums van dit jaar met The Oswald file als briljant hoogtepunt. Een must voor power metal fans.

Reactie van Lennert op 01-01-2010 om 18:47u
Score: 87 / 100

Bedankt voor het compliment! Voor mij zelf een nummer 7 notering in mijn top 10 van 2009.

Reactie van Een Metalfan op 01-01-2010 om 21:14u
Score: 85 / 100

Deze cd´tje is zeker goeie, papi´s

Reactie van Marcel op 01-01-2010 om 22:33u
Score: 100 / 100

deze cd ben ik vergeten in mijn top 10 van 2009
maar absoluut een topper van jewelste, precies wat de review zegt, deze band was is klein maar met deze cd kunnen ze zelfs stratovarius overtreffen, en touren met bijvoorbeeld Iron Maiden of Dream Theater, top melodieuze metal waar zelfs edguy wat van kan leren super