Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2021

Lay Down Rotten - Gospel Of The Wretched
Jaar van release: 2009
Label: Metal Blade Records
Lay Down Rotten - Gospel Of The Wretched
Goede plaat, mannen! Ik val maar gelijk met de deur in huis. Lay Down Rotten wordt namelijk per album beter. Deze Duitse death metalband kiest namelijk voor ontwikkeling, in plaats van stilstand. Daarom krijgen we op dit Gospel Of The Wretched weer death metal voorgeschoteld die net even wat verfijnder en beter klinkt dan op voorganger Reconquering The Pit uit 2007.

De plaat is tot de nok toe gevuld met een aantal zeer sterke songs. De muziek klinkt bruut, maar de heren stelen ook steeds meer de show met zeer goede melodieën en spetterende solo's. Opvallend is dat de muziek er wat technischer op is geworden. Niet dat Lay Down Rotten opeens klinkt als Obscura, maar meer en meer laten de muzikanten horen wat ze in hun mars hebben. Het titelnummer veegt al gelijk de vloer aan met veel concurrentie. Het nummer kent woeste riffs, diepe grunts en tegelijkertijd een scala aan statige melodielijnen. Aan het einde lijkt het zelfs even of men een keyboard van stal heeft gehaald. Een goede keuze, want de zware sound krijgt er alleen maar extra diepgang door. De band speelt op de cd nog wel vaker met melodie, waardoor de sound regelmatig naar een band als Demiurg neigt. Absoluut geen straf, mag ik wel zeggen.

Fans die bang zijn geworden van de vernieuwingsdrang kan ik geruststellen. Lay Down Rotten heeft nog genoeg traditionele elementen in de aanbieding om ook de puristische liefhebber tevreden te stellen. Hours Of Infinity is bijvoorbeeld een heerlijk ouderwetse rampestamper met hoge snelheden en dodelijke gitaarriffs. En wat te denken van het opzwepende Altering The Whore, daar hebben we wederom zo'n lekkere nekkenbreker. De plaat is bovendien vet geproduceerd, zodat de luisteraar geen detail hoeft te missen. Leuk om te weten is trouwens dat onder andere Dan Swanö en onze eigen Martin van Drunen nog wat gastvocalen hebben verzorgd. Altijd mooi, vooral als het zulke gasten betreft.

Ik ben blij met deze cd. Geen clean refreintjes of jankende figuren, maar gewoon een supersterke death metalplaat die met de nodige technische finesse in elkaar is gezet. De band schrijft sterke nummers, de plaat heeft vaart en de productie is uitstekend. Wat wil je nog meer? Genoeg gejubel nu, gewoon naar de lokale slagerij en dit supervette stuk death metal inslaan.

Tracklist
1. Gospel Of The Wretched
2. Thy Won't Be Done
3. Hours Of Infinity
4. Altering The Whore
5. Conditioning the Weak
6. He Who Shows Hate
7. Beyond Damnation
8. When All Becomes Nothing
9. Where Spirits Lie Dead

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 8 juli 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]