Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-04-2021

Crimfall - As The Path Unfolds
Jaar van release: 2009
Label: Napalm Records
Crimfall - As The Path Unfolds
Nu heb ik in mijn carriŤre voor Metalfan al een aantal folk metalbands mogen reviewen, maar het Finse Crimfall behoort toch zeker wel tot de betere bands in het genre. Nog geen twee jaar oud en nu al een contract bij Napalm en een prima debuutalbum op zak!

In de herfst van 2007 maakte gitarist Jakke Viitala een demo met een drietal nummers dat al snel door Napalm werd opgepikt en getekend. Viitala vroeg Mikko Hškkinen en Helena Haaparanta voor de zang en hij kreeg bijdragen van bassist Henri ĎTrollhorní Sorvali (Finntroll, Moonsorrow) en drummer Janne Jukarainen. Ook is er een rol weggelegd voor viool, cello en accordeon op As The Path Unfolds.

Openingsnummer Neothera Awakening had rechtstreeks uit een film kunnen komen en gaat moeiteloos over in The Crown Of Treason. Op het hele album hoor je subtiel dit soort prachtige melodieŽn terug, en soms doet de muziek in het algemeen mij denken aan de laatste paar albums van Nightwish. Het is een prettige mix van symphonische metal met power metal, folk en behoorlijk wat bombast. Hškkinnen en Haaparanta waren een perfecte keuze met hun krachtige stemmen, die zij op verschillende manieren weten te gebruiken. Het in eerste instantie simpele Shadow Hearth krijgt daardoor een verrassend einde. En black metal in combinatie met oosterse klanken? Crimfall doet het moeiteloos in Ascension Pyre en maakt er een kloppend geheel van.

De charme van Crimfall is dat ze van allerlei invloeden en genres ťťn geheel weten te maken. Hierdoor had ik wel een paar luisterbeurten nodig om As The Path Unfolds te kunnen ontvouwen en op deze manier te kunnen waarderen. Mijn advies is dan ook om er eens goed voor te gaan zitten en zelf de proef op de som te nemen. Crimfall, omdat je het waard bent.

Tracklist:
1. Neothera Awakening
2. The Crown Of Treason
3. Wildfire Season
4. Where Waning Winds Lead
5. Sun Orphaned
6. Ascension Pyre
7. Shadow Hearth
8. Non Serviam
9. Aubade
10. Hundred Shores Distant
11. Novembrť

Score: 87 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 4 april 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Crimfall - As The Path Unfolds
Reactie van The M. op 07-04-2009 om 19:46u
Score: 92 / 100

Had de promo in handen maar werd ruwweg verstoord door de voice-overs die er tegenwoordig vaak bij zitten. Ondanks dat is het album van topkwaliteit, heeft het een mystieke sfeer en zijn de melodieŽn en zanglijnen tiptop. De sferen die je normaal nooit in combinatie zou brengen met deze black metal kloppen gewoon precies met de muziek. Toppertje in z'n genre ( of is dit Crimfall niet in een hokje te stoppen)