Enqute

Wat is jouw favoriete blackmetalgerelateerde song?

Bathory A Fine Day To Die
Behemoth Ov Fire And The Void
Burzum Dunkelheit
Carach Angren When Crows Tick On Windows
Celtic Frost Circle Of The Tyrants
Cradle Of Filth From The Cradle To Enslave
Darkthrone Transilvanian Hunger
Deafheaven Dream House
Destryer 666 I Am The Wargod
Dimmu Borgir Progenies Of The Great Apocalypse
Dissection Where Dead Angels Lie
Emperor I Am The Black Wizards
Immortal Withstand The Fall Of Time
Kvelertak Mjd
Marduk Panzer Division Marduk
Mayhem Freezing Moon
Mercyful Fate Satan's Fall
Primordial Empire Falls
Samael Baphomet's Throne
Satyricon Mother North
Taake Myr
Venom Black Metal
Wiegedood Ontzieling
Windir Journey To The End
een andere blackmetalgerelateerde song, namelijk:

[ Uitslag | Enqutes ]

  9 januari:
 • Hexis
 • Shadow Of Intent, Aversions Crown, Angelmaker, The Last Ten Seconds Of Life en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 34
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 75
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 39
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 57

Vandaag overleden:
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Concertreview

Moonsorrow, Tr en Crimfall
Op 11 november 2011 in The Rock Temple, Kerkrade
Een review door Rik
Foto's door Lieke Schroijen
Terwijl de rest van de provincie zich opmaakt voor de opening van het nieuwe Vasteloavend-jaar (de traditionele elfde van de elfde), weet een kleine groep de weg naar de Kerkraadse Rock Temple te vinden, die vanavond in het teken van de folkmetal staat. Weliswaar niet de Carnavaleske variant zoals Korpiklaani en Trollfest laten horen, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Vanavond staan namelijk drie bands op het programma die hun sporen in meer of mindere mate al ruimschoots hebben verdiend.

Om klokslag acht uur mag de Finse relatieve nieuwkomer Crimfall het aanwezige publiek proberen te overtuigen van zijn kwaliteiten. Deze band heeft met As The Path Unfolds en The Writ Of Sword al twee zeer sterke platen afgeleverd, dus de verwachtingen zijn hoog. Gelukkig worden die verwachtingen ingelost, want Crimfall ontpopt zich al snel tot een volwassen klinkende, gevarieerde band die de status van openingsact nu al ontgroeid is. Met veel enthousiasme en overtuiging vuurt Crimfall sterk in elkaar zittende nummers als Frost Upon Their Graves, Storm Before The Calm en Shackles Of The Moirai op ons af. Zangeres Helena Haaparanta weet zich live bovendien prima staande te houden tussen het instrumentale geweld van haar collegas. De nadruk ligt op het nieuwe album The Writ Of Sword, maar als van het debuutalbum het hitje Wildfire Season voorbij komt, gaat het grootste deel van het publiek uit zijn dak. Absoluut een geslaagd optreden en wat mij betreft het bewijs dat folk metal veel gevarieerder kan zijn dan veel critici denken.

Crimfall @ The Rock Temple, Kerkrade, 11-11-2011
Crimfall @ The Rock Temple, Kerkrade, 11-11-2011
Crimfall @ The Rock Temple, Kerkrade, 11-11-2011

Het hierop volgende optreden van de van de Faerer Eilanden afkomstige band Tr is helaas een flinke terugval. Deze band wordt wel eens al progressief omschreven, maar klinkt wat mij betreft simpelweg enorm saai. De vorige keer dat ik deze band zag, wisten de heren de stemming al aardig te doen kelderen op een folkmetalfestival nota bene en ook vanavond kon ik helemaal niets met simplistische nummers als Take Your Tyrant, By The Light Of The Northern Star en Hold The Heathen Hammer High (met een oervervelend refrein dat tot in den treuren herhaald wordt). Bovendien werkt de monotone, nasale stem van zanger Heri Joensen me al na een paar nummers danig op de zenuwen. Nee, wat mij betreft klinkt Tr als een stelletje zwakbegaafden met een folkfetish die Manowar proberen te imiteren en daarin jammerlijk falen. Desondanks slikt een groot deel van het aanwezige publiek de nummers als zoete koek. Waarschijnlijk doet de band dus toch wel iets goed. Laten we het er maar op houden dat deze band niet echt aan mij besteed is.

Tr @ The Rock Temple, Kerkrade, 11-11-2011
Tr @ The Rock Temple, Kerkrade, 11-11-2011

Het contrast is dan ook behoorlijk groot met de epische, duistere en zeer sfeervolle epossen die Moonsorrow op het publiek afvuurt. Tijdens de opener Thdetn, tevens het eerste nummer van het zeer sterke laatste album Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa, is het geluid nog wat aan de matige kant (waardoor de keyboards verzuipen in het gitaargeluid), maar gaandeweg wordt dat bijgetrokken. Helaas blijven de keyboards een beetje achter in het gitaargeweld, maar dat is eigenlijk alleen storend bij de oudere nummers (zoals Kylinjrven Jll van het Suden Uni-album). Verder weet Moonsorrow absoluut te overtuigen. Hoewel de nummers meer dan regelmatig de grens van het kwartier passeren, worden ze nergens langdradig. De nadruk ligt vanavond logischerwijs op materiaal van het nieuwe album. Naast Thdetn komen ook Muinaiset en als afsluiter Kuoleiden Maa voorbij. Vooral bij het laatstgenoemde nummer komt de dreigende en desolate sfeer van de plaat ook live uitstekend uit de verf. Al met al kan Moonsorrow dan ook terugblikken op een uiterst geslaagd optreden. Weliswaar niet voor een volle zaal, maar dat lijkt zowel band als publiek weinig te deren.

Moonsorrow @ The Rock Temple, Kerkrade, 11-11-2011
Moonsorrow @ The Rock Temple, Kerkrade, 11-11-2011
Moonsorrow @ The Rock Temple, Kerkrade, 11-11-2011
Moonsorrow @ The Rock Temple, Kerkrade, 11-11-2011

Klik op de foto's voor grotere versies

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.