Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  17 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Inhumate, Teethgrinder en Distaste
Kalender
Vandaag jarig:
 • Adam "Desecrator" Malinowski (Behemoth) - 45
 • Alex Varkatzas (Atreyu) - 40
 • Antero Manninen (Apocalyptica) - 49
 • Erlend Hjelvik (Kvelertak) - 37
 • Igor Leiva Benavides (Poema Arcanus) - 47
 • Jussi Rautio (Battlelore) - 44
 • Kai Hansen (Gamma Ray) - 59
 • Matthieu Plana (Heavenly) - 44
 • Mauricio Nader (Six Magics) - 41
 • Sami Lopakka (Sentenced) - 47
 • Simone Simons (Epica) - 37
 • Steve Asheim (Deicide) - 52
Review

Iron Maiden - Fear of the Dark
Jaar van release: 1992
Label: EMI Records
Iron Maiden - Fear of the Dark
Ik weet niet precies wat het is, maar Fear of The Dark en voorganger No Prayer for the Dying worden als de mindere Maiden cd's gezien met Bruce op zang. Nu vond ik No Prayer for the Dying zelf een geweldig album met een heerlijk rauwe street sfeer, maar het mocht niet baten. Het album flopte enigszins, maar toch ging de band door op hun eigen wijze.

Bruce trok op No Prayer.. al eens een hele ruige strot op en dat rauwe stemgeluid keert meerdere malen terug op deze plaat. In het openingsnummer Be Quick or be dead zet Bruce echter zo'n keel op dat je even niet weet wat je hoort. Melodieuze zangstukken vermengd hij met een uiterst rauwe krijsende zangstem. Hoewel het nummer niet voor iedereen is weggelegd, behoort het wel tot de betere nummers op het album. Soms spookt de naam van het album Killers nog wel eens door mijn hoofd.
From here to Eternity is op zich een redelijk nummer met name door de galmende productie, maar het refrein klinkt ietwat goedkoop. Maar prachtige gitaarsolo's, de heerlijk ronkende basgitaar van Steve Harris maken het weer gedeeltelijk goed. Overigens zet ik bij enkele zangstukken mijn vraagtekens.

Het volgende nummer Afraid to Shoot Strangers komt over als een rustige ballad met lekkere zang van Bruce, maar verandert na verloop van tijd in een lekker pakkende rock song. Het nummer behoort zeker tot één der klassiekers, al vond ik de latere live versies met Blaze Bayley stiekem beter.
Fear is the Key is gewoon een slecht nummer met een zeer matige opbouw. Het gebrek aan goede zanglijnen na het veelbelovende begin werkt tevens niet echt mee. Childhood's End is zo'n typische maiden song met opbouwende spanning en redelijk wat tempowisselingen. Echter moet wel worden toegegeven dat het allemaal niet geweldig klinkt waardoor het door kan als een goede filler.

Wasting Love herbergt echt een ietwat andere stijl dan we van Maiden gewend zijn. Een pakkende rocksong met balladeske stukken erin. Eigenlijk wel één van de beste nummers op het album.

Nadat men in The Fugitive weer iets terugkeert naar het basis geluid zoals men op No Prayer.. probeerde gaat het pakkende Chains of Misery van start. Geweldig gitaarspel en heerlijke breaks plus natuurlijk de wel heel erg goeie zang van Bruce. Die opbouwende gitaarmelodie bezorgt me keer op keer kippenvel en de solo's zijn genietbaar. Het refrein is helaas tenenkrommend, waardoor een dubbel gevoel af en toe wel optreedt.

Aan The Apparition wil ik eigenlijk niet teveel woorden vuil maken. De tekst is geweldig, maar het nummer is eentonig en kent geen spectaculaire uitbarstingen. Het ontzettend gave Judas be my guide maakt alles weer goed en het is jammer dat het nummer niet zo lang duurt want na de spetterende gitaarsolo en wonderschone maideneske melodieën smacht je naar meer, geloof me.
Als het rockige Weekend warrior voorbij is dan volgt er een fantastisch nummer dat bij vele maiden fans favoriet is. Vooral na de legendarische live uitvoeringen die ervan zijn gemaakt. Het titelnummer opent rustig met kippenvel zanglijnen en rustig gitaarspel, maar barst dan los in alle glorie en echt het klinkt fantastisch. De majesteuze bijna onmenselijk goede solo in de song is zó ontzettend goed , dat dit gewoon één van DE maiden songs is uit de gehele collectie.

Neem daarbij de mooie hoes die deze keer is verzorgd door Melvyn Grant, de heldere mix verzorgt door Martin Birch en band opperhoofd Steve Harris en de typische maiden teksten. Dan heb je een redelijk goede plaat. De zang kent echt fantastische hoogtepunten, maar ook wat dieptepunten en soms is het echt te horen dat Bruce zich niet meer helemaal thuisvoelde in de band. Maar dat daargelaten is dit een vrij goede plaat die deels terugkeert naar de jaren '80 stijl van Iron Maiden en toch ook weer die nieuwe vreemde elementen van albums als Somewhere in Time en Seventh Son of a Seventh Son kent. Wat mij betreft een goede maiden plaat , komt niet echt dichterbij de krakers uit de jaren 80 , maar toch onmisbaar voor de fans.

Tracklist
1. Be Quick Or Be Dead
2. From Here To Eternity
3. Afraid To Shoot Strangers
4. Fear Is The Key
5. Childhood's End
6. Wasting Love
7. The Fugitive
8. Chains Of Misery
9. The Apparition
10. Judas Be My Guide
11. Weekend Warrior
12. Fear Of The Dark

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 31 januari 2003

Meer Iron Maiden:

Iron Maiden - Fear of the Dark
Reactie van summoner op 31-01-2003 om 22:41u
Score: 80 / 100

Hier ben ik het heel erg mee eens wolfgard, het is een album dat niet kan tippen aan de echte Maiden krakers maar een aantal toch wel goede nummers en een voor Maiden zeer duister sfeertje doen dat ik dit toch een prima album vind. Lekker puh. :P

Iron Maiden - Fear of the Dark
Reactie van Een_Metalfan op 02-02-2003 om 22:04u
Score: 75 / 100

Zeker geen slecht plaatje hoor. Geweldig genoten van die geweldige noten, maar wat mij betreft wordt nergens het niveau gehaald van Somewhere in time en Seventh son of a seventh son. En ook Powerslave vind ik toch wel beter. En Piece of mind. Oh ja, killers is toch ook wel toffer. Een goede zesde dus. Alhoewel, hun debuut roelde ook wel....

Iron Maiden - Fear of the Dark
Reactie van the-cold-white-light op 17-02-2003 om 10:23u
Score: 90 / 100

Toen ik 7th son of a 7th son nog niet kende vond ik dit de allerbeste cd van iron maiden... En nog steeds blijft het een erg goede cd!

Iron Maiden - Fear of the Dark
Reactie van Een_Metalfan op 12-10-2003 om 15:58u
Score: 95 / 100

ik vond dit nog een goeie album integendeel ik vond het 1 van hun besten!!!!alle liedjes zijn zalig gewoon

Iron Maiden - Fear of the Dark
Reactie van eddie op 29-09-2005 om 15:34u
Score: 98 / 100

ik vind dit album een stuk beter dan no prayer... en het is ook een van mijn lievelings platen

Iron Maiden - Fear of the Dark
Reactie van Squidward op 22-02-2006 om 13:04u
Score: 95 / 100

Sommige mensen vinden dat No Prayer en Fear of the Dark de mindere albums zijn, No Prayer is inderdaad een beetje matig, maar Fear of the dark vind ik echt een goed album. Ik vind alle nummers goed, en het is een van mijn 5 favo Maiden-Albums.

Iron Maiden - Fear of the Dark
Reactie van metalkev op 04-03-2006 om 19:19u
Score: 80 / 100

fear of the dark!!!!!!!!!!!!!I have a constant fear that someones always near!!!

Iron Maiden - Fear of the Dark
Reactie van danny op 11-09-2010 om 23:26u
Score: 90 / 100

een zeer goed maiden album

Iron Maiden - Fear of the Dark
Reactie van Robert op 14-10-2012 om 21:51u
Score: 100 / 100

Misschien wel mijn favoriete album van Iron Maiden...maarja, dat zeg ik wel vaker over één van de andere albums haha.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.