Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Highway Chile - Keeper Of The Earth
Jaar van release: 2008
Label: Mausoleum Records
Highway Chile - Keeper Of The Earth
Nederlandse hardrock leeft weer nu Highway Chile, opgericht eind zeventiger jaren van de vorige eeuw, een nieuw schijfje het levenslicht heeft laten zien. De band werd in de tachtiger jaren door o.a. Alfred Lagarde flink gehyped, wat resulteerde in het door hem geproduceerde Storybook Heroes ergens in 1983 en de EP Fever die daar kort achteraan kwam. Successen volgden nationaal en internationaal, en de band kreeg veel podiumervaring als voorprogramma van een flink aantal grote bands. Helaas was het na een jaar of tien klaar met de band die voor de helft "overging" naar Helloďse. Zanger Stan Verbraak is in de huidige line-up terug te vinden, evenals drummer/oprichter Ernst van Ee en gitarist Martin Mens.

Deze keer is er sprake van een geslaagde reunie; dat is lang niet altijd het geval, maar de heren zijn er in geslaagd een dijk van een plaat af te leveren waar de vonken nog steeds van af spatten. De drums zijn zeer Ernst van Ee; zijn stijl is dermate herkenbaar en verbonden met Highway Chile, dat elke hardrocker dit zou moeten opmerken. Helloise- (en 666 The Nightmare-) zanger Stan Verbraak heeft zijn zangkunsten zeer zeker nog niet verleerd en brengt met zijn toch wat zoetere, melodieus getinte stem voldoende power in het geheel, wat klinkt als een geoliede machine.

De eerste drie tracks staan als een huis en geven je amper de kans om adem te halen. Een stevig ritme, beukend als vanouds, zorgt voor een flashback naar de eighties waarin deze stijl euphorisch werd ontvangen, alhoewel het wel old school maar toch ook weer modern klinkt. Ook een aantal oudjes passeert de revue; de van de debuut LP afkomstige Headbangers en de ballad Endless Trail en de wat mij betreft wat overbodige Rainbow-cover Long Live Rock 'n Roll, al slaat de titel van dat nummer geheel op het oude en nieuwe oeuvre van de band.

Ik ben erg benieuwd naar de podiumkunsten van de heren anno 2008; dit studioproduct staat als een huis en zal nog wel even mijn cd speler plus speakers teisteren. Ik denk dat dit weer jaarlijstwerk wordt. Chapeau, mannen.

Tracklist:
1. Keeper Of The Earth
2. Poison
3. Road To Paradise
4. Freefighters
5. Pretending
6. Run Away
7. Heatwave
8. Endless Trail
9. Headbangers
10. Stealing With Pride
11. Long Live Rock 'n Roll
12. Dreaming Of Heaven

Score: 91 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 5 september 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Highway Chile - Keeper Of The Earth
Reactie van Alex op 06-09-2008 om 16:05u
Score: 80 / 100

klinkt zeker niet verkeerd, maar ik vind de cd van de Cotton Soterboek band toch beter...