Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Cardamon - The Primrose Path
Jaar van release: 2007
Label: Eigen beheer
Cardamon - The Primrose Path
Cardamon komt uit Utrecht en maakt sferische gothic rock met een metalen randje. De muziek van Cardamon kan naar mijn mening het beste worden vergeleken met die van The Gathering ten tijde van Nighttime Birds, al is Cardamon wel veel minder metal. De band bestaat al een poosje en is opgericht door twee leden van de band Detonation.

The Primrose Path is het debuutalbum van Cardamon en is al een tijdje uit. Het album is zeer de moeite waard en is van een hoog niveau. De muziek van Cardamon is niet eenvoudig en zeker niet te vergelijken met een snelle hap, denk eerder aan een vijf-gangen diner. De eerste luisterbeurt vond ik dan ook vermoeiend, tijdens de tweede en derde luisterbeurt gaapte ik al veel minder en bij de vierde luisterbeurt bleven de nummers eindelijk hangen en was ik om. Ik ben dan ook geen echte gothicfreak, maar de liefhebbers zijn denk ik na één luistersessie al om.

Wat maakt Cardamon dan zo de moeite waard? Wel, Cardamon beschikt over een uitstekende zangeres (Floor Donia), schrijft intelligente nummers en de band maakt gedoseerd gebruik van de zwaardere metalen klanken. Juist deze dosering geeft dit album een sferische en mystieke sfeer. De nummers die mij het beste bevallen zijn het slimme When Space And Time Collide, de opener Echos, en het mysterieuze Where They Hide. De kwaliteit druipt van de nummers af. Zelfs na meerdere luisterbeurten hoor je weer nieuwe dingen.

Er is wel iets vreemds met Cardamon aan de hand. De band heeft tot op heden nog steeds geen platencontract. De band heeft The Primrose Path in eigen beheer uitgebracht, alleen daarvoor verdienen de bandleden al een compliment. Het is een teken van doorzettingsvermogen, toch je ding erdoor proberen te krijgen. Het zal vast al tig maal vaker zijn gezegd, maar het is onbegrijpelijk dat platenlabels Cardamon blijkbaar niet zien staan.

Een Cardamon is overigens een zeer oude specerij (B.C.) die vanuit het verre oosten is overgekomen naar Europa. Nu maar hopen dat de band Cardamon haar kunsten ook in meerdere windstreken kan gaan vertonen. Het liefst middels de ondersteuning van een label. Omdat ze het waard zijn!

Tracklist:
1. Echos
2. Where They Hide
3. When Space And Time Collide
4. A Burden Less To Bear
5. Commen State Of Mind
6. Never A Tear
7. Evening
8. Sleepless World
9. Laid To Waste
10. This Is Final
11. Darkest Of Days

Score: 82 / 100

Reviewer: Ard
Toegevoegd: 4 augustus 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Paul Debeij op 04-08-2008 om 22:15u
Score: 90 / 100

Weinig toe te voegen aan bovenstaande recensie. Hoe vaker je de songs beluistert hoe pakkender ze worden. De zang, het gitaarwerk, de sfeer, alles klopt !!