Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Firefly - Live By The Day
Jaar van release: 2007
Label: Eigen beheer
Firefly - Live By The Day
Heh, dat doet me nou weer eens goed. Na die honderd Nederlandse bandjes die allemaal te betitelen zijn als britpop klonen is er eindelijk weer een levensteken van het Gelderse Firefly. Ik werd echt stapelgek van de vele bandjes die elke keer maar weer aan kwamen zetten met vervelend simpel en iel gitaarwerk, matig drumwerk en zeikerige zang. Firefly is echt een verademing te noemen tussen al dat talentloze 'alternatieve' gedoe.

Firefly speelt net als op de vorige EP, Guardian Angel, stevige hard rock met enkele invloeden uit de heavy metal. Stokoude heavy metal welteverstaan, vooral uit het einde van de jaren '70. We krijgen dus vooral een hoop lekkere zompige riffs voor de kiezen in de vier nummers op dit nieuwe werkstuk. Een nieuw werkstuk met ook een nieuwe zanger overigens.

De nieuwe zanger is een hele vooruitgang ten opzichte van de vorige zanger. Ik had in mijn recensie van de vorige EP namelijk de kritiek dat de zanger de kwaliteit van de muziek behoorlijk onderuit haalde. Dat probleem is nu opgelost. Robbert Hummelink heeft een prettige rauwe stem, die in de uithalen wel eens aan James Hetfield doet denken. Zijn stem, in combinatie met de eenvoudige, pakkende muziek, is een goede keuze gebleken.

De band trapt af met het titelnummer en laat daarin horen geen flauw idee te hebben wat het woord 'trend' betekent. De muziek klinkt enorm ouderwets en dat is gelijk de charme. Alles klinkt lekker ruw en de passende productie zorgt voor de zware ondertoon. Lekkere, enigszins aan Led Zeppelin en Black Sabbath denkende riffjes, hebben een verslavende werking. In Restless horen we de beste zangprestatie voorbij komen en ook daar is het smullen van de goede riffs.

Iets minder wordt het in Dear God. Een nummer dat begint met een simpele doch lekkere riff, maar dan vrij abrupt overschakelt naar een nogal kale drumpartij. Hier was een basgitaar zeker niet overbodig geweest. Het nummer kabbelt dan helaas wat aan je voorbij, maar de band schopt je weer wakker in het afsluitende Depressed.

Concluderend kan ik zeggen dat we te maken hebben met een hele nette en vooral sympathieke release. Het hoesje is goed verzorgd en ondanks dat ene minpuntje of een klein instrumentaal foutje hier en daar, heb ik toch kunnen genieten van dit cd'tje. Als je de hedendaagse alternatieve popcultuur onder jonge bands net zo zat bent als ik, dan is Firefly genieten geblazen. De band blijkt overigens ook niet te bestaan uit krenten, aangezien er bij optredens gratis cd's worden uitgedeeld. Sla dus je slag en bezoek een optreden. Dat verdienen deze sympathieke heren toch zeker wel.

Tracklist
1. Live By The Day
2. Restless
3. Dear God
4. Depressed

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 1 februari 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Bastiaan op 29-05-2008 om 15:46u
Score: 55 / 100

Mager schijfje. Zowel zang en teksten als het instrumentale gedeelte weten me niet te boeien en blijven ook niet lang hangen. Wat meer spannende elementen en afwisseling kan zeker geen kwaad.

Reactie van Robert op 27-05-2009 om 00:42u
Score: 20 / 100

Firefly ken ik van meerdere optredens. Toen was het al saai, maar dat zal wel aan het optreden liggen dacht ik toendertijd. Ik ging dit luisteren, nadat ik me een gratis schijfje heb weten te bemachtigen. Met een beetje wantrouwen of het wel mooi zou zijn probeerde ik het, met het idee van, misschien is het op cd beter. Helaas bleek niets minder waar te zijn en is het gewoon waardeloos. Het is saai, dood en totaal niet inspirerend. Ook al worden de optredens wel telkens wat beter, de arrogantie tijdens de live shows straalt er van alle kanten af. Onterecht welteverstaan. Ik zei tegen een bandlid dat ik ze beter vond dan een tijdje geleden. Toen kreeg ik het sportieve antwoord: "Nou we spelen nog net zo als in het begin hoor". Dat zegt al genoeg. Dit is niks en het zal nooit wat worden.