Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Salem - Necessary Evil
Jaar van release: 2007
Label: Season of Mist

Salem - Necessary Evil

Death metal uit Israël, dat hoor je niet iedere dag. Het feit dat een band die zingt over dood en verderf daadwerkelijk uit een land komt waar deze zaken aan de orde van de dag zijn, geeft de muziek misschien een wat wranger smaakje dan de gemiddelde death metal band, maar daar kun je als luisteraar misschien maar beter snel overheen stappen, omdat je anders niet meer van de muziek zou kunnen genieten. Ondanks dat het niet een naam is die je iedere dag hoort, bestaat deze band al ruim 20 jaar, en is Necessary Evil hun vijfde echte album.

De heren spelen een logge vorm van death metal met veel oosterse invloeden. De erg rouwe zang is in het begin een beetje wennen, maar wanneer dat eenmaal gelukt is, wacht er een fijne plaat op je. Wanneer het gegrom ingeruild wordt voor fluisteren of stukjes cleane zang met het onmiskenbare accent, klinkt het geheel erg beklemmend. Dat geldt met name voor de tweede helft van het album, wat bestaat uit een vijfdelig stuk van maar liefst 26 minuten: Once Upon A Lifetime. De negen andere nummers zijn erg fijn, maar het ware genie van deze band schuilt toch in dit laatste stuk, want daarin horen we hoe de band zich bedient van een diversiteit aan stijlen met een dominante rol voor folkmuziek. De ruwe zang wordt afgewisseld met die van een helder klinkende dame, en hier en daar horen we wat bekende audiofragmenten uit de twintigste eeuw voorbij komen.

Alleen al het laatste deel van dit album zorgt er voor dat je dit album zonder na te denken aan kunt schaffen. Een sterk staaltje musiceren van deze heren, met flink veel afwisseling, melodie, maar tegelijkertijd snoeiharde death metal.

Tracklist:
1. Blood
2. Amona
3. Idol Worship
4. Mindless
5. Hypatia
6. Strife
7. Resentment
8. Makin A Difference
9. More Blood (Instrumental)
10. Once Upon A Lifetime Part 1
11. Once Upon A Lifetime Part 2
12. Once Upon A Lifetime Part 3
13. Once Upon A Lifetime Part 4
14. Once Upon A Lifetime Part 5

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 11 oktober 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]