Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 29-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ad Sluijter (Epica) - 40
 • Alex Grey (illustrator) - 68
 • Andy LaRocque (King Diamond) - 59
 • Frank Harthoorn (Gorefest) - 53
 • Fredrik Johansson (I) (Draconian) - 47
 • Joackim Menard (Midwinter) - 43
 • Lori Peters (Skillet) - 48
 • Rym (Ragnarok) - 45

Vandaag overleden:
 • Erik Lindmark (Deeds Of Flesh) - 2018
 • George Harrison (The Beatles) - 2001
Review

Star One - Space Metal
Jaar van release: 2002
Label: InsideOut Music
Star One - Space Metal
Star One is het langverwachte nieuwe project van Arjen Anthony Lucassen, het brein achter Ayreon. Na zijn vorige project Ambeon zou Arjen eigenlijk een plaat opnemen met Bruce Dickinson, maar van de zijde van Bruce werd dat afgeblazen, en besloot Lucassen een album te maken over zijn favoriete science fiction films. Het resultaat: Space Metal.

Space Metal is een naam die de lading goed dekt. Alles aan het album is spacey, van het geluid tot de songtitels en voorkant aan toe. Vanaf opener Lift Off (toepasselijke titel trouwens) merk je gelijk dat je veel keyboards kan verwachten, maar gelukkig ontbreekt de gitaar ook zeker niet. Set Your Controls is de eerste echte song, en is ook nog een soort intro bij het album: het vertelt precies wat je kan verwachten, zowel qua texten als muziek. Lekker snel, met de afwisselende zang van de vier leadzangers.

Natuurlijk is goed te horen dat het een album van Arjen Lucassen is. De opening van High Moon zou namelijk zo van Into The Electric Castle kunnen komen. De vergelijkingen met dat album houden daar niet op, want ook dat elke zanger(es) een personage vertolkt kwam ook al op dat album voor. En natuurlijk is de muziek niet echt zo spectaculair anders dan op de Ayreon albums: erg sfeervolle progressieve metal, met erg veel keyboards. Hoe Lucassen het elke keer doet is me een raadsel, maar de songs zitten elke keer echt perfect in elkaar. Het ene nummer is nog beter dan het andere; slechte songs bestaan niet op Space Metal.

Zoals eerder gezegd bevat het album nummers over Lucassen's favoriete science fiction films. Al worden ze niet bij naam genoemd, uit de texten en personages is in de meeste gevallen heel duidelijk op te maken over welke film het gaat. Zo komen onder andere Star Wars (Master Of Darkness), Dune (Sandrider), Star Trek IV (Songs Of The Ocean) en Stargate (The Eye Of Ra) aan bod.

Zoals op alle albums van Lucassen spelen ook op Star One weer diverse mensen mee. De leadzang wordt verdeeld onder Dan Swanö, After Forever's Floor Jansen, Russel Allen en Damien Wilson. Die laatste 3 zongen ook al op Ayreon albums. Ed Warby drumt weer, en dan zijn er nog diverse gastmuzikanten. Arjen zelf neemt onder andere de gitaren, basgitaar en het hammond-orgel voor zijn rekening.

Ayreon fans hoeven niet eens na te denken bij de aanschaf van dit album, en wie Arjen Lucassen of Ayreon niet kent zou toch zeker eens moeten luisteren naar Star One.

De tracklist:
1. Lift-off
2. Set Your Controls
3. High Moon
4. Songs Of The Ocean
5. Master Of Darkness
6. The Eye Of Ra
7. Sandrider
8. Perfect Survivor
9. Intergalactic Space Crusader
10. Starchild

De limited edition bevat, naast een mooiere verpakking, nog een extra cd met daarop nog 7 songs. 2 ervan zijn normale Star One nummers, die waarschijnlijk niet goed genoeg bevonden werden voor het normale album. Van een van die nummers, Spaced Out, staat er ook nog een alternatieve versie van op, en bevat de bonus-cd een Hawkwind medley, waarop Hawkwind zanger Dave Brock zelf de vocalen voor zijn rekening neemt. Een dolby prologic mix van Starchild is leuk voor iedereen met een prologic geluidsinstallatie, maar verder niet echt. De cover van David Bowie's Space Oddity past natuurlijk perfect bij het thema van het album, en Arjen heeft er een erg leuke versie van weten te maken. Dan is er nog een acoustisch naamloos nummer, wat totaal anders is dan de rest, maar wel erg grappig.

De tracklist van de bonus cd:
1. Hawkwind Medley
2. Spaced Out
3. Inseperable Enemies
4. Space Oddity
5. Starchild (Dolby Pro-Logic mix)
6. Spaced Out (alternative version)

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 95 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 30 april 2002

Meer Star One:

Star One - Space Metal
Reactie van Een_Metalfan op 15-05-2002 om 07:52u
Score: 95 / 100

Arjen Anthony Lucassen is een fenomeen. Dat de man daarom met dit album op de proppen komt moge dus niet al te verbazend zijn. alhoewel het vergeleken wordt met ayreon gaat die vlieger niet helemaal op. Ik durf te zeggen dat Lucassen met dit album stoutmoediger te werk gaat. Alleen met de zware intro van High Moon kon ik die slotsom wel maken. doch ook in 'the eya of Ra' kan je meteen voelen dat Lucassen aan het experimenteren is en met succes. Opvallend in dit album is ook de lead zanger Sir Alan Russel wiens vocalen practig in mengen in het geheel. Als slagwerker kan ik ook niet voorbij aan het feit dat Ed Warby het geheel weet te voorizen van strak gehouden drums en wervelende solos. Het doet uiteraard denken aan 'the flight of the Migrator' maar dit album fascineert me toch meer. Slotsom: variërend, sterke vocalen en dito gitaarwerk, ondersteunende drums en als steeds een tintje (of in dit geval een hoop) spacey sound. kopen dus! Stigmata_

Star One - Space Metal
Reactie van the-cold-white-light op 12-01-2004 om 13:29u
Score: 95 / 100

Hier heb ik eigenlijk niks aan toe te voegen, als je het andere werk van Arjen Anthony Lucassen goed vind dan kun je hier niet omheen!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.