Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-10-2020

Stonegard - Arrows
Jaar van release: 2006
Label: Candlelight Records
Stonegard - Arrows
Het Noorse Stonegard bestaat inmiddels 5 jaar. In die tijd heeft men getoerd met bands als Slipknot, System of a Down en Black Sabbath, daarnaast schreef men in die periode verschillende nummers en de, volgens zeggen, beste nummers daarvan staan op dit debuutalbum. De productie hierop was in handen van Daniel Bergstrand (oa. In Flames, Meshuggah), het is dan ook overbodig te vermelden dat er met de productie niets mis is. Vooral de drums en gitaren staan lekker hard en duidelijk in de mix.

Na een kort intro knalt de muziek van deze Noren, die je zou kunnen omschrijven als een mengeling van melodieuze metal, doom/stoner en wat grunge, direct enthousiast je speakers uit. En titelnummer Arrows is direct een van de hoogtepunten van dit album, het is een heerlijk pakkend en bij tijd en wijlen zeer groovend metalnummer. Hierna wordt het een mengelmoes van goede en wat minder goede nummers. Uitschieters zijn vooral het eerder genoemde titelnummer, en het lekker groovende Barricades en Hunter. Niet toevallig ook de nummers die als single uitgebracht zijn en waar video’s voor geschoten zijn. Deze video’s zijn trouwens allemaal te bekijken op de website van de band.

De vocalen van zanger Torgrim zijn een typisch geval van ‘love them or hate them’, hier en daar wil hij nog weleens een valse noot raken en in de snellere nummers heeft hij een ietwat hoog ‘jaren ‘70’ stemgeluid wat af en toe ook behoorlijk richting dat van James Hetfield (vooral in het nummer Arrows) gaat. In de rustigere nummers gaat hij regelmatig meer de kant van de grunge op (denk aan mannen als Staley, Weiland, Cornell). Verwacht trouwens geen letterlijke kloon van bovenstaande namen want hij geeft er duidelijk een eigen draai aan. Net zoals de gehele band een behoorlijk eigen geluid heeft dat van doom naar stoner richting melodieuze thrashmetal gaat.

Enige minpunt is dat het geheel niet coherent overkomt en een beetje klinkt als een samenraapsel van nummers. Uptempo nummers worden afgewisseld met wat rustigere ballad-achtige songs, en naar mijn idee staan er hier en daar ook wat vullers op. Dit zijn echter maar kleine kritiekpuntjes want over het geheel is Arrows een heerlijk plaatje om naar te luisteren. Iets dat vooral wordt veroorzaakt door het grote enthousiasme waarmee de muziek gebracht wordt en de goede productie. Voor een debuut is dit daarom simpelweg een prima album geworden. En ik ben erg benieuwd naar een volgende album van de heren.

Tracklist:
1. Ghost Circles
2. Arrows
3. Hunter
4. At Arms Length
5. Resistance
6. The White Shaded Lie
7. Triggerfinger
8. Barricades
9. Goldbar
10. Darkest Hour

Score: 78 / 100

Reviewer: Armand
Toegevoegd: 5 juli 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]