Helloween & Hammerfall in Tilburg
Enquête

Op Dynamo Metalfest spelen Death Angel, Dress The Dead, Exodus en Testament uit de Bay Area. Welke song van deze acts of van een band waarbij een lid van de gelegenheidsgroep Bay Area Interthrashional heeft gespeeld, wil jij het liefst op DMF 2022 horen?

D.R.I. – Beneath The Wheel
D.R.I. – The Five Year Plan
Death Angel – Seemingly Endless Time
Death Angel – Thrown To The Wolves
Death Angel – Voracious Souls
Dress The Dead – 1969
Exodus – Bonded By Blood
Exodus – The Toxic Waltz
Exodus – War Is My Shepherd
Forbidden – Chalice Of Blood
Forbidden – Step By Step
Heathen – Death By Hanging
Heathen – Hypnotized
Hirax – Bombs Of Death
Hirax – El Diablo Negro
Machine Head – Davidian
Machine Head – Old
M.O.D. – Get A Real Job
Testament – D.N.R. (Do Not Resuscitate)
Testament – Into The Pit
Testament – Over The Wall
The Boneless Ones – Keg Kept A Flowin'
Toxik – There Stood The Fence
Toxik – World Circus
een andere song van de bovengenoemde bands, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Justin Broadrick (Godflesh) - 53
  • Louis Svitek (Ministry) - 59
  • Sander Gommans (After Forever) - 44
Review

Celtic Frost - Monotheist
Jaar van release: 2006
Label: Century Media Records
Celtic Frost - Monotheist
Wat je mening over deze Zwitsers ook is, niemand kan ontkennen dat de eerste twee Celtic Frost albums getiteld “Morbid Tales” (1984) en “To Mega Therion” (1986) een zeer grote invloed hebben gehad op de halve metalwereld. Welke metalhead kent songs als “Into the Crypts of Rays”, “Dethroned Emperor”, “The Usurper” en “Circle of the Tyrants” nu niet? En al ken je de originele versies niet, dan heb je vast al een van de talrijke covers ingespeeld door bijvoorbeeld Vader, Dimmu Borgir, Marduk, Opeth, Mayhem, Emperor, Enslaved, Anthrax, Therion en Sepultura gehoord. En dan heb ik nog niet eens de invloed vermeld van het legendarische Hellhammer (pre-Celtic Frost band) op vooral de blackmetalscène.

Maar direct na hun doorbraak begonnen ze hun oermetal met die geweldige riffs te vermengen met gothic en new wave elementen zodat al een groot deel van het publiek afviel met “Into The Pandemonium” uit 1987. Daarna kwam de walgelijke plaat “Cold Lake” (het grote dieptepunt) uit en “Vanity Nemesis” kon de meubels niet meer redden, zodat bandleider Tom Gabriel Fisher de band in 1990 maar stopzette.

En nu, zestien jaar later, komt er plots een nieuw studioalbum uit waarop zanger/gitarist Thomas en bassist Martin Eric Ain al jaren lagen te broeden. En het is toch wel een merkwaardig werkje geworden dat in totaal zeventig minuten de aandacht van de luisteraar vraagt. Naast typische ouderwets klinkende Celtic Frost songs als “Progeny”, “Ground” en “Domain Of Deacy” die bestaan uit herhalende hypnotiserende riffs en zanglijnen, krijgen we ook heel wat afwijkende momenten voorgeschoteld. Zoals rustige sferische songs als “A Dying God Coming Into Human Flesh” en het door vrouwenzang opgefleurde “Drown In Ashes”. Maar vooral “Domain Of Decay” dat door Lacrimosa is beïnvloed en het onmenselijke gekerm in het Khanate-achtige “Totengott” zijn toch wel apart te noemen. En er wordt ook lekker mysterieus geëindigd met het vijftien minuten durende “Synagoga Satanae” en het plechtige instrumentale “Winter”.

De sfeer is duister, de teksten handelen weer over de individuele mens die enkel in zich zelf zou moeten geloven en de productie van Peter Tägtgren is gelukkig heel transparant. Maar is “Monotheist” nu een heel goed album? Ik weet het niet. Ik weet het echt niet. Fascinerend dat wel.

Tracklist:
1. Progeny
2. Ground
3. A Dying God Coming Into Human Flesh
4. Drown In Ashes
5. Os Abysmi Vel Daath
6. Obscured
7. Domain Of Decay
8. Ain Elohim
Triptych:
9. Totengott
10. Synagoga Satanae
11. Winter (Requiem, Chapter Three: Finale

Score: 80 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 18 mei 2006

Celtic Frost - Monotheist
Reactie van Metalkev op 18-05-2006 om 18:14u

Dus ik ben geen Metal Fan omdak ik geen een van de nummers ken?Heb wel een liedje Ground maar vin er niets aan

Celtic Frost - Monotheist
Reactie van Old MHB op 18-05-2006 om 20:11u

Op gebied van Cold Lake en Vanity heb je groot gelijk. Into the ... en To mega therion waren vernieuwend in die tijd maar zeker niet slecht. Dit album vind ik en aanrader en 80 is 15 punten te weinig. Wel effe wennen want je kunt het niet met hun oude werk vergelijken.

Celtic Frost - Monotheist
Reactie van John op 26-05-2006 om 14:16u
Score: 90 / 100

Een walgelijk donkere plaat die net zoals eerder legendarisch werk controversieel is, je haat het om wat voor reden dan ook of je vind het geweldig, wat mij betreft is dit nog altijd te omschrijven als

Celtic Frost - Monotheist
Reactie van John op 26-05-2006 om 14:16u
Score: 90 / 100

Een walgelijk donkere plaat die net zoals eerder legendarisch werk controversieel is, je haat het om wat voor reden dan ook of je vind het geweldig, wat mij betreft is dit nog altijd te omschrijven als

Celtic Frost - Monotheist
Reactie van Luuk op 22-08-2007 om 23:58u
Score: 90 / 100

Zeer speciale metal, je moet er echt goed naar leren luisteren, maar dan hoor je de schoonheid ervan, Synagoga Satanae is echt een geweldig nummer!

Celtic Frost - Monotheist
Reactie van Etienne op 27-09-2007 om 21:14u
Score: 95 / 100

Zoals Luuk al zegt, SPECIALE metal, zéker niet bedoeld voor beginnelingen. Ben je een liefhebber van loodzware metal met een (grote) nadruk op een bijzonder macabere sfeer, dan kun je niet om dit album heen! Vette aanrader!! "Of leaving this existence behind"...

Celtic Frost - Monotheist
Reactie van metalfuel op 21-12-2007 om 17:08u
Score: 100 / 100

Superplaat.

Duister, eigenzinnig de band doet zijn geschiedenis eindelijk eer aan.

Celtic Frost - Monotheist
Reactie van 666 op 13-08-2008 om 04:59u
Score: 100 / 100

ben nog steeds benieuwd door wie of wat tom beinvloed is, wat ligt daar zoal aan ten grondslag?

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.