Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juni 2022 is uitgebracht?

Alestorm – Seventh Rum Of A Seventh Rum
Alexisonfire – Otherness
Artificial Brain – Artificial Brain
Bleed From Within – Shrine
Civil War – Invaders
Coheed And Cambria – Vaxis II: A Window Of The Waking Mind
Dinbethes – Balans
Dir En Grey – Phalaris
Hellevaerder – In De Nevel Van Afgunst
Jorn – Over The Horizon Radar
Kardashev – Liminal Rite
Khold – Svartsyn
Kreator – Hate Über Alles
Motionless In White – Scoring The End Of The World
Origin – Chaosmos
Porcupine Tree – Closure / Continuation
Saor – Origins
Satyricon – Satyricon And Munch
Seventh Wonder – The Testament
Soreption – Jord
Temple Of Void – Summoning The Slayer
White Ward – False Light
Wind Rose – Warfront
Wrang – De Vaendrig
een ander studio-album uit juni 2022

[ Uitslag | Enquêtes ]

  5 juli:
 • Escuela Grind, ZALM en Spetterpoep
 • Rammstein
 • 6 juli:
 • Old Man Gloom, Dead Neanderthals en Strom|Morts
 • Turnstile
 • 7 juli:
 • Idles
 • 8 juli:
 • Idles
 • 9 juli:
 • Grima, Ultar en Bloody Tyrant
 • Semblant, As I May, secret Rule en Structural
 • 10 juli:
 • Grima, Ultar en Bloody Tyrant
 • Steel Panther
Kalender
Vandaag jarig:
 • Michael Sadler (Saga) - 68

Vandaag overleden:
 • Michael Konovaloff (Hell City) - 2015
Review

Orlog - Reinigende Feuer
Jaar van release: 2006
Label: Det Germanske Folket
Orlog - Reinigende Feuer
Als je voor het eerst met een band als het Duitse Orlog en hun label Det Germanske Folket in aanraking komt, ben je vrijwel meteen geneigd om het hele zooitje te bestempelen als dubieus. Daarmee doel ik uiteraard op een bepaald gedachtegoed in de richting van nationaal-socialisme. Maar als je verder kijkt, weet je dat we te maken hebben met een club die zich niet met dat soort dingen bezighoudt, maar alleen met Noord-Europese oude culturen, mythologie, heidendom en voorvaderen.

En om bovenstaande zaken vanaf nu in het midden te laten en het te hebben over muziek: Orlog en hun eerste full length “Reinigende Feuer”!
Orlog is een pagan/black metalband, opgericht in 2000 en kent duidelijk invloeden van grootheden van de Scandinavische black metal uit de gloriejaren ’90 van de vorige eeuw. Tot “Reinigende Feuer” heeft de band de demo “Erfüllung” uitgebracht en de 7” ”Zeitenwende”. “Reinigende Feuer” komt uit op 14 april en een paar dagen voor de release zal Orlog optreden op het Duitse pagan festival Ragnarök. Als de band daar en tijdens andere optredens zijn nummers ook maar een beetje goed vertolkt, zal het publiek aldaar eens wat meemaken.

Want, oei, wat je met “Reinigende Feuer” krijgt voorgeschoteld is bepaald niet misselijk. Dat het goed zit met deze black metal is iets wat je tijdens de eerste tonen van het openingsnummer “Schatten” eigenlijk al weet, ook al is het de eerste keer dat je het hoort. “Reinigende Feuer” is niet zo’n ‘groeiplaat’ die in het begin onwennig klinkt, niet een die je een flink aantal keren moet horen om alles in je kop een plaats te geven. Het album nestelt zich onmiddellijk in je hersenpan en daarna is het een kwestie van genieten, verbazen en meer ontdekken.
Orlog toont zich een meester in het schrijven van nummers. Men weet precies wat men doet en waarvoor ze het doen. Wil je afwisseling? Hier heb je afwisseling.
Wil je furieuze razernij tijdens snelle passages? Alsjeblieft.
Wil je af en toe ook eens een langzamer, ingetogen, gevoelig en instrumentaal stukje? Pak aan.
Kwalitatief zeer goede black met een uitstekende balans tussen melodie en een harde trap onder je reet? Orlog!
We hebben te maken met een album dat van begin tot eind mateloos boeit en als je hem draait (en nog een keer draait) wil je je het liefst onttrekken aan alle verplichtingen die je in het vooruitzicht hebt.

Het lijkt me zeer sterk dat Orlog met “Reinigende Feuer” niet behoorlijk hoge ogen gaat scoren onder het volk dat goed geproduceerde black met gevoel voor melodie een warm hart toedraagt. En wie denkt: ‘Het zal dan wel bulken van de keyboards. Nee dank je!’ kan ook gerust toehappen, want alle pracht wordt bewerkstelligd met de traditionele wapens gitaren, bas, drums en krijs. Wie wel van keyboards houdt zal ze niet missen, want reken maar dat ze hier overbodig zijn.
Orlog is een band die de zaken keurig netjes voor elkaar heeft en het product “Reinigende Feuer” schreeuwt om onmiddelijke aanschaf.

Tracklist:
1. Schatten
2. Mein Thron
3. Todgeweiht
4. Flammenherrscher
5. Ein Freund
6. Reinigende Feuer
7. Untergang
8. Aufbruch
9. Stille

Score: 95 / 100

Reviewer: Tjitze
Toegevoegd: 16 maart 2006

Meer Orlog:

Orlog - Reinigende Feuer
Reactie van MrOrlog op 16-03-2006 om 17:19u

ORLOGGGGGGG

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.