Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Melodic Meltdown - Second Skin
Jaar van release: 2003
Label: Eigen beheer

Melodic Meltdown - Second Skin

Hier hebben we weer een typisch geval van ‘nog net niet’. Het is duidelijk dat de muzikanten van Melodic Meltdown allen talent hebben (er moet een reden zijn dat gitarist Michael Søbygge al 3 soloalbums heeft) en weten hoe ze nummers moeten schrijven; het grote probleem is echter dat ze nog niet weten in welk opzicht ze het moeten gebruiken.

De solo’s zijn uit de kunst en de ritmesectie is bijzonder strak en gevarieerd, het punt is echter dat men in de songs niet kan kiezen tussen gevoel en techniek. De simpele nummers klinken erg lekker en blijven langer nagonzen, maar zodra de muzikanten beginnen te patsen met hun muzikale kunsten ontstaat er een zekere vorm van zielloosheid die de nummers geen goed doet. Daarnaast is de productie derhalve matig dat een hoop sfeer verloren gaat.

De zanger doet zijn best en slaagt er redelijk in memorabele zanglijnen tevoorschijn te toveren; jammer alleen dat hij in de hogere regionen soms te beknepen en geforceerd klinkt om echt te overtuigen. Een ander kritiek punt is het feit dat er teveel stijlen door elkaar gegooid worden waardoor het geheel soms te chaotisch overkomt. De band zegt power metal te spelen, maar slaagt er niet in iets uit te halen wat zo overkomt; ik zou persoonlijk eerder progressive heavy/thrash met jazz, funk en neoklassieke invloeden zeggen. Voor de liefhebbers van een ‘eigen stijl’ misschien erg prettig om te horen, maar door de productie komt alles eerder afgeraffeld dan doordacht over.

Tot nu toe heb ik niet bijster positief geklonken waardoor ik de band toch ergens tekort doe. Second Skin laat namelijk wel een band met potentie horen. Indien men alle invloeden goed weet samen te smelten tot een geheel en er een betere producent wordt gezocht zal het volgende album vast een hogere score krijgen dan ik nu geef. Tot die tijd is dit album niet meer dan ‘voldoende’.

Tracklist:
1. Chaging Skin
2. A New Beginning
3. One Day
4. Memory Lane
5. The Matrix
6. Illusions of You
7. Dragon's Teeth
8. Opening Another Door
9. Cold Days To Clear Your Mind
10. Gods of War
11. Fire & Ice
12. Sleepwalker
13. Sleepwalker (re-mix)

Score: 64 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 7 februari 2006

Koop dit album in

Meer Melodic Meltdown:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Luck op 21-04-2011 om 12:48u

B3q6I8 That's way the besestt answer so far!