Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Cult of Luna - Salvation
Jaar van release: 2004
Label: Earache Records
Cult of Luna - Salvation
2004 zal de rockgeschiedenis in gaan als het jaar dat zowel het vernieuwende zwaargewicht Neurosis als het progressieve collectief Cult of Luna een stap zette richting wat melancholischer en meer timide werk.

In het geval van Neurosis zegt dat na vele jaren van constante ontwikkeling nog maar weinig over de toekomstige koers, maar voor een relatief jonge band als Cult of Luna is zo'n ontwikkeling natuurlijk van groter belang. Met een sterkere nadruk op invloeden van de voorgenoemde stijlgenoot en sfeervolle postrock-arrangementen, vormt Salvation een muzikaal statement waarmee men verkondigt dat bij Cult of Luna progressie op de eerste plaatst staat en dat de luisteraar het onverwachte mag verwachten.

Alhoewel, geheel onverwacht is de toegenomen invloed van Neurosis natuurlijk niet. Het tweede album The Beyond verschafte al enige aanwijzingen omtrent de te volgen koers, en in het materiaal van Salvation komt die tendens tot z'n voorlopige hoogtepunt. Er zijn met name overeenkomsten met The Eye of Every Storm, wat opmerkelijk is aangezien beide albums rond dezelfde tijd moeten zijn geschreven.

Nieuw cultuslid Anders Teglund heeft een zeer positieve invloed op het totaalbeeld van het jonge ensemble, wat met behulp van zijn authentieke synths een veel organischer muzikaal tapijt weeft. Ook nieuwe drummer Thomas Hedlund draagt z'n steentje bij aan het nieuwe geluid van Cult of Luna. Zijn drums klinken een stuk gevarieerder dan die van voorganger Marco Hilden, met een sterkere nadruk op groove en een keuze voor minder geijkte vormen van percussie.

Dit album kent tevens de nodige postrock-trekjes, waardoor de sferische muziek meer ademt en het contrast tussen hard/zacht en licht/zwaar prominenter aanwezig is. Denk ook aan uitgestrekte passages van repetitieve gitaarklanken, die op de geest inwerken zoals ook het bezwerende werk van titanen als Godspeed You! Black Emperor en Explosions in the Sky dat doet. Een goed voorbeeld hiervan is het nummer Leave Me Here, waarvan overigens de clip te downloaden valt op de officiële site van de band.

Salvation mag dan vrij duidelijk kenbaar maken waar de jongens van Cult of Luna de mosterd halen, het is toch onmiskenbaar de Zweedse maancultus die hier aan het werk is. Het septet brengt het beste van meerdere werelden bij elkaar en smelt die elementen samen met de essentie van z'n unieke identiteit. Het resultaat is een modern album dat liefhebbers van de populaire stroming van vernieuwende herrieschoppers zeker moet aanspreken.

Tracklist:
1. Echoes
2. Vague Illusions
3. Leave Me Here
4. Waiting For You
5. Adrift
6. White Cell
7. Crossing Over
8. Into the Beyond

Score: 90 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 29 november 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]