Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Anorexia Nervosa - Redemption Process
Jaar van release: 2004
Label: Listenable Records
Anorexia Nervosa - Redemption Process
Inmiddels weg bij het Osmose label en toegevoegd aan het assortiment van het eveneens Franse Listenable Records, brengt de unieke symfonische extreme metal band Anorexia Nervosa nu eindelijk het vervolg op het uitstekende New Obscurantis Order uit. Tot zover de feiten. Redemption Process is het beste album van de band tot nu toe. Waarom? Lezen.

Opener The Shining is voor de trouwe anorexia-patient een warme, vertrouwde verwelkoming op de anorexia-afdeling. Sterk, krachtig en solide, maar niet bepaald verrassend. Het tweede nummer, Antiferno, vormt het eerste teken dat dit album wat anders is dan de voorgangers. Met deze track laat de band zich van z'n onvoorspelbare kant zien; het is voor Anorexia Nervosa begrippen een vrij complexe, gevarieerde en gitaar-georiënteerde track. Hier blijft het gelukkig niet bij, want het nummer is redelijk representatief voor het gehele album. Van een ingrijpende ontwikkeling is geen sprake, maar Redemption Process kent duidelijk een rijker klankentapijt, meer tempowisselingen en een grotere nadruk op melodie (An Amen!) dan voorgangers New Obscurantis Order en Drudenhaus.
En gelukkig maar, want de laatste tijd zijn veel nieuwe platen van bands die ik al jaren volg me in het verkeerde keelgat geschoten, met als oorzaak eeuwige herkauwerei zonder ook maar een klein beetje progressie te boeken. Anorexia Nervosa ontsnapt aan deze betreurenswaardige ontwikkeling, door in plaats van de al behoorlijk verwoestende sound nog extremer en sneller te maken, hun unieke sound in de breedte uit te bouwen en meer variatie in de nummers aan te brengen.

Alles wat de sound van de excentrieke Fransen zo opvallend maakt vind je echter gewoon in Redemption Process terug. Indrukwekkende orkestrale stukken, vergruizende blastbeats, agressieve screams en een overkoepelend gothisch, bombastisch karakter. Een aantal oudere nummers waren soms nogal wat voorspelbaar (na een rustige passage in een nummer kun je praktisch altijd een keiharde symfonische black metal uitbarsting verwachten), maar dit trucje wordt je op Redemption Process gelukkig wat minder vaak voorgeschoteld.

Als ik deze plaat in één woord zou moeten samenvatten, zou ik kiezen voor 'perfectionering'. Redemption Process is eigenlijk op alle fronten geslaagd en we hebben hier, zoals ik een paar seconden geleden al aangaf, dan ook te maken met het beste album van Anorexia Nervosa tot nu toe. Symphonique extrême métal terreur magnifique.

Tracklist:
1. The Shining
2. Antiferno
3. Sister September
4. Worship Manifesto
5. Codex-Veritas
6. An Amen
7. The Sacrament

Score: 85 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 24 oktober 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Anorexia Nervosa - Redemption Process
Reactie van Een_Metalfan op 27-10-2004 om 15:16u
Score: 90 / 100

prachtalbum! hopelijk komen ze eens op tour naar NL!

Anorexia Nervosa - Redemption Process
Reactie van dennis boeren op 09-12-2005 om 08:53u
Score: 100 / 100

beste band die ooit bestaan heeft