Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-05-2021

Asia - Silent Nation
Jaar van release: 2004
Label: InsideOut Music
Asia - Silent Nation
Silent Nation is Asia’s achtste studio album in een carrière, die al ruim twintig jaar overbrugt. Het is een album met als centrale thema de vernietiging van de wereld door de mensheid wat erg goed terugkomt in de teksten. In de muziek zelf echter niet.

Al vanaf de eerste klanken domineert er een jaren tachtig geluid met een flinke rol voor de keyboards. Wat ook direct opvalt is het karige gebruik van instrumenten. Eigenlijk te karig. Meteen vanaf het eerste nummer, What about Love, heb je het idee dat het nog niet helemaal af is. De instrumentatie komt over als een simpele begeleiding en de solo’s hier en daar wat amateuristisch. Iets wat je niet verwacht van bandleden met zo’n rijke muzikale achtergrond.

Helaas voor Asia wordt het er op de rest van het album niet echt beter op. Er zit heel wat in sommige nummers zoals het eerder genoemde What about Love, Long Way from Home en Blue Moon Monday, maar het is het nog lang niet. Toch zijn er ook wat nummers te noemen die in hun genre erg geslaagd zijn, zoals de titelsong Silent Nation en I Will Be There for You. Wanneer laatstegenoemde twintig jaar terug uit zou zijn gebracht als single, zou het wellicht zelfs een hit zijn geworden. Silent Nation heeft een mooie, maar ook een wat achterhaalde opbouw. Hier en daar klinkt het een beetje als de jaren tachtig U2 met een eigen draai eraan.

Een groot pluspunt van Asia is de zang van John Payne. Een mooie heldere stem waarvan een rustgevende werking uitgaat. De productie van het album is ook redelijk goed gedaan. Samen weegt dit echter niet op tegen de eerder genoemde minpunten.

Voor de liefhebbers van jaren tachtig symforock is dit een leuke plaat, maar voor velen zal het waarschijnlijk wat gedateerd in de oren klinken. Zo ook in de mijne. Daarnaast lijkt het hier en daar meer op een plaat van een popband dan van een wat progressief georiënteerde rockband en maakt de plaat dus ook niet echt waar wat Asia op een progressief label pretendeert te zijn. Enkele van de nummers op het album hebben heel wat potentie, maar om tot een goed eindresultaat te komen, zou er ook nog flink aan gesleuteld moeten worden om tot een volwaardig eindproduct te komen. Een gemiste kans.

Tracklist:
1. What about Love
2. Long Way from Home
3. Midnight
4. Blue Moon Monday
5. Silent Nation
6. Ghost in The Mirror
7. Gone Too Far
8. I Will Be There for You
9. Darkness Day
10. The Prophet

Score: 65 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 29 augustus 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van zardoz op 30-08-2004 om 21:48u
Score: 80 / 100

Met metal heeft het weinig te maken, maar toch vind ik de meeste Asia albums (ook deze) erg goed. Je moet er van houden en het is een keer wat anders. Voor liefhebbers van Marillion, Toto etc. is dit toch echt een aanrader.

Reactie van Jeroen op 21-06-2006 om 00:37u
Score: 85 / 100

Een zeer goede symfo prog plaat van deze veteranen. Aura was nog sterker, maar ik vind het zeker wel een goede opvolger. Hij rockt wat lekkerder, wat natuurlijk een positief punt is. Goede review verder , dat wel.

Reactie van Jeroen op 16-07-2006 om 20:22u
Score: 85 / 100

Maar goed, plaat nog wat vaker opgezet, ik ben het niet eens met simpel en karig instrumentgebruik . En die solo in t eerste nummer is meer dan verdienstelijk. Gewoon een toffe plaat. Maar goed, Walter beste jongen, jouw mening is evengoed belangrijk. Gegroet Mede-reviewer Oene