Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Protest - Abuse Of Power
Jaar van release: 2020
Label: Idol Records

Protest - Abuse Of Power

Zelden zegt een bandnaam zoveel over het geluid van een groep als het geval is met het Amerikaanse Protest. Het kwintet uit Texas maakt thrash metal volgens het boekje en steekt daar flink veel energie en frustratie in. Sinds de oprichting in 2003 is de groep niet bijster productief geweest. In 2020 brengen de boze mannen met een serie van maatschappijkritische nummers daar verandering in, want maar liefst drie ep's zien het daglicht.

A Pledge To Terror is de eerste in de serie van drie en ook de kortste met slechts twee songs. De rappe titeltrack valt het meest op met messcherp gitaarwerk (Jason French en Michael Wilson) en stevig drumwerk (Mike Fury). De stereoproductie is degelijk en alle instrumenten staan goed in de mix. Zoals gezegd is het thrash volgens het boekje. Het klinkt dan ook niet verrassend, maar wel bijzonder lekker.

Dat geldt in mindere mate voor de langzamere tweede track van deze ep die echter halverwege vervalt in langgerekte instrumentale partijen die flink aan energie inboeten. Hoewel wat rustpunten tijdens de energieke stortvloed aan driftig gitaarwerk welkom zijn, weet deze track niet tot het einde te interesseren. De zangkunsten van Dave Woodard zijn daarnaast niet heel divers en gaan na verloop van tijd wat vervelen. Zeker wanneer je de drie ep's achter elkaar beluistert.

Wat voor die eerste ep geldt, gaat ook op voor de daaropvolgende twee. Op instrumentaal gebied wil het af en toe beuken en schuren. Bijvoorbeeld tijdens de titelsong van ep nummer twee Abuse Of Power en het rappe Weapons Of Mass Consumption. Wanneer het energieniveau tijdens Green River daalt, verliest Protest ook hier aan muzikale overtuigingskracht. Het algehele geluid van deze tweede en ook de derde ep is iets helderder, maar komt in grote lijnen overeen met dat van de eerste.

The Corruption Code is op muzikaal gebied grotendeels een herhaling van zetten. Dat de heren verstand hebben van degelijke thrash blijkt uit de voorgaande twee ep's en dat laten zij ook op deze schijf horen. Vooral de titelsong en Eve's Terror getuigen van flink wat thrashvaardigheden. Het is niet voor niets dat de groep het podium gedeeld heeft met onder meer Kreator, Overkill, D.R.I. en Soulfly. Het geluid van de heren kent dan ook wel invloeden van hardcore en punk. Op instrumentaal gebied levert dit zoals gezegd het nodige spektakel op, maar de vocalen blijven beperkt.

Protest presenteert met zijn ep's een serie van lekkere, rauwe nummers, waarvan vooral het klassieke beukwerk goed smaakt. Of de politiek getinte boodschappen aansluiting vinden, moet ieder voor zich weten.

Tracklist:
A Pledge To Terror
1. A Pledge To Terror
2. Fueled By Hate

Abuse Of Power
1. Weapons Of Mass Consumption
2. Abuse Of Power
3. Green River
4. Devolution

The Corruption Code
1. Eve's Error
2. The Corruption Code
3. Know Your Enemy
4. Useless Weapon

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 14 maart 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]