Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-02-2021

Lunatic Soul - Through Shaded Woods
Jaar van release: 2020
Label: Kscope

Lunatic Soul - Through Shaded Woods

Mariusz Duda werd zesenveertig jaar geleden geboren in Węgorzewo. Deze kleine stad in het noordoosten van Polen is omgeven door meren en bossen. De frontman van de progressieve formatie Riverside verhuisde echter op zijn vijfentwintigste om praktische reden naar Warschau. Daar zit je immers een stuk dichterbij het vliegveld om te gaan touren. De multi-instrumentalist neemt u evenwel graag mee naar het bos, naar de ruimte en de rust.

Through Shaded Woods heeft dan ook niet geheel toevallig een groene hoes. Het is een relatief relaxed album, dat als thema de cyclus van leven en dood heeft. Er zijn veel kalmerende pianopartijen en akoestische en folky gitaarmelodieën (Slavisch en Scandinavisch). Invloeden zijn er onder meer van Dead Can Dance, Peter Gabriel, Riverside, Anathema, Jethro Tull en Tangerine Dream. Sporadisch hoor je elektronica à la Mike Oldfield. Een enkele keer gaat het er wat steviger aan toe. In het laatste geval komt de elektrische gitaar tevoorschijn. O nee, die denk je te horen, maar het zijn de piccolobas en de akoestische gitaar.

Doorgaans zorgen die instrumenten echter voor een rustige luisterervaring. Tijdens een paar passages hoor je zelfs ritualistische trance (Hedningarna) en tribal ritmiek. Dat zorgt soms voor een bezwerende vibe, zoals aan het begin van het titelnummer. Ook de zang is doorgaans kalmerend. Mariusz laat horen zijn zangvaardigheden verbeterd te hebben.

Al die invloeden samen leiden tot een boeiend en afwisselend album. Er zijn referenties aan ouder werk van Lunatic Soul (He Av En, Impression III, Transition, Gravestone Hill en Blood On The Tightrope bijvoorbeeld). De muziek is echter directer en minder mysterieus. Deze release is minimalistischer dan de rest van de discografie van Lunatic Soul.

Voor wie de gelaagde, donkere en elektronische sound juist zo weten te waarderen, zal dat flink wennen zijn. Het songmateriaal is repetitiever (Summoning Dance) en dromeriger (The Fountain). Met dit overtuigende duo sluit het album prachtig af.

Through Shaded Woods is anders. Helder, folky, ruimtelijk, kalmerend met de kracht van herhaling. Je hoort minder elektronische elementen dan op andere releases van Lunatic Soul. De nieuwe collectie composities is lichter, alsof de wolken verdwijnen, je je bevrijd voelt en in harmonie met de natuur leeft. Wandelend in de rustgevende natuur, zoals Mariusz graag doet. Hij is weer terug in het bos en gaat terug naar zijn roots. Wat dat betreft is de cirkel rond met deze zevende reguliere full-length. Through Shaded Woods zal met zijn ten opzichte van de rest afwijkende benadering voor uiteenlopende reacties zorgen, maar biedt ontegenzeggelijk kwaliteit.

Tracklist:
1. Navvie
2. The Passage
3. Through Shaded Woods
4. Oblivion
5. Summoning Dance
6. The Fountain
7. Vyraj (bonustrack)
8. Hylophobia (bonustrack)
9. Transition II (bonustrack)

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 23 januari 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]