Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2020

Stone In Egypt - Tectonic Electric
Jaar van release: 2019
Label: Off The Record Label

Stone In Egypt - Tectonic Electric

Het uit Kampen afkomstige Stone In Egypt is in 1997 opgericht en bracht tot 2007 drie albums en een ep uit. Na diverse bezettingswijzigingen in de ritmesectie viel het doek in 2007, maar sinds 2014 is de band weer actief. Met Feed The Void kwam in 2016 het vierde album uit. Daarna rommelde het weer wat in de band, wat leidde tot het opstappen, weer terugkomen en uiteindelijk toch het definitieve vertrek van drummer Mike Nijenhuis. Oudgediende Ingmar Regeling, die in het eerste deel van dit millennium al in de band zat, is teruggekeerd op het oude nest. Daarmee was de weg vrij voor album nummer vijf (of is het een ep?) met de titel Tectonic Electric.

De uitvalsbasis van Stone In Egypt is vuige stoner, maar er worden genoeg andere genres bij betrokken. Zolang het maar snoeihard is en bij tijd en wijle lekker rockt en ook nog smerig klinkt. Dat geldt zeker voor het basgeluid van Rene Bronwasser, dat meer dan eens in de buurt komt van wat Lemmy placht voort te brengen. Het gitaargeluid is lekker rauw en de drums worden vakkundig afgerost. De zang speelt een volkomen ondergeschikte rol op Tectonic Electric. Grote uitzondering hierop is Cradle V/S Grail, dat op een furieus snelle laatste minuut na een lekker langzaam Pentagram-achtig doomnummer is, waarbij de zang van Tjeerd ouderwets knauwend klinkt. Het instrumentale afsluitende tweeluik Scarabass - Submission dat bijna negen minuten duurt, gaat in eerste instantie verder waar Cradle V/S Grail ophoudt, maar ontpopt zich halverwege tot een jamsessie, waarbij de gitaar lekker aan het scheuren is. Het doet denken aan een wat stevigere versie van Ted Nugent live.

Stone In Egypt maakt zeker geen hapklare brokken stoner metal, maar het is lekker fel en agressief en kan derhalve best wel in de smaak vallen bij veel metalfans die niet direct afhaken als ze het woord stoner vernemen. Blijft nog even de discussie over of Tectonic Electric met een speelduur van 29 minuten als een ep of volwaardig album gezien moet worden. Een leuke online discussie met Rene Bronwasser kwam al vrij vlot uit bij het debuutalbum van Ramones en uiteraard Reign In Blood, die ook onder de dertig minuten klokken. We gaan derhalve toch maar voor de punten.

Tracklist:
1. Chariot On Fire
2. Woodstock Nails
3. Tectonic
4. Cradle V/S Grail
5. Scarabass - Submission

Score: 82 / 100

Reviewer: Vitus-Frank
Toegevoegd: 24 januari 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]