Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

LEAH - Ancient Winter
Jaar van release: 2019
Label: Napalm Records

LEAH - Ancient Winter

Je bent de standaard kerstmuziek meer dan beu en op zoek naar een prettig alternatief tijdens de koude dagen? Dan is Ancient Winter beslist wat voor jou. Leah McHenry maakt al jaren hartverwarmende muziek en ook de kruising van modern klassiek en folky wereldmuziek brengt rust en warmte in je kamer.

De term “The Metal-Enya” of “Loreena McKennitt meets Delain” past echter niet meer anno 2019. De Canadese zangeres doet op Ancient Winter afstand van de metalinstrumentatie. Wat overblijft, is een rustige cd met prachtige, vredige en atmosferische composities onder de noemer “Celtic Folk-Fantasy Holiday Music”. Ze krijgt dit keer hulp van Troy Donockley (Nightwish), Anna Murphy (Cellar Darling, ex-Eluveitie), Shir-Ran Yinon (Eluveitie), Oliver Philipps (Everon, Phantasma) en Rupert Gillett.

Samen maken ze rijke, gelaagde nummers, waarin panfluit, akoestische gitaar, harp, altviool, ambient keyboardpartijen, orkestraties en de betoverende zang van Leah samenkomen. De ene keer komen die dichtbij de toegankelijkheid van popmuziek, zoals het catchy Redemption en de andere keer zijn ze ambient en hemels, zoals het intermezzo The Messenger. Gaudete heeft raakvlakken met Enya en Puer Natus is vooral folky (Keltisch). Light Of The World (de titel is tekenend voor het karakter van de muziek) zal bij de meeste luisteraars favoriet zijn. Elke track heeft zo zijn eigen identiteit, die prima in het geheel past. De laatste drie zijn overigens covers van traditionele, middeleeuwse kerstliederen.

Tom Mueller heeft het geheel op een passende wijze gemixt en gemasterd. De etherische songs liggen daardoor zeer prettig in het gehoor. Voor je het weet ben je aan het einde van Noel Nouvelet. Dat het zo kort is, is dan ook het enige nadeel van dit magische album. Verder niets dan lof voor de subtiele en wonderschone harmonieuze samenkomst van zang en instrumentatie. Met Ancient Winter ben je verzekerd van een warme kerst.

Tracklist:
1. The Whole World Summons
2. Light Of The World
3. Upon Your Destiny
4. Redemption
5. The Messenger
6. Gaudete
7. Puer Natus
8. Noel Nouvelet

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 14 december 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]