Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

LEAH - The Quest
Jaar van release: 2018
Label: Inner Wound Recordings
LEAH - The Quest
Stel nou dat Enya (Orinoco Flow) een metalalbum zou maken. Hoe zou dat dan klinken? Ongeveer zoals The Quest van LEAH. Fans omschrijven de stijl ook wel als Loreena McKennitt meets Delain. De “celtic fantasy metal” van de Canadese zangeres neemt je mee op reis langs verschillende culturen.

Zo blijkt direct uit de fantastische, progressieve openingstrack van meer dan tien minuten. Dit titelnummer etaleert alle kanten van de muziek op dit album. Het is een compositie van jewelste, met Devin Townsend-achtige momenten, oosterse melodieën en sprookjesachtige passages. Daarna pakken de songs wat toegankelijker uit, maar gebeurt er voldoende op de achtergrond. Er zijn bijvoorbeeld bijdragen van fluitist/doedelzakspeler Troy Donockley (Nightwish) en Chen Balbus (Orphaned Land) op de saz en de oed. De andere muzikanten op het album zijn bassist Barend Courbois (Blind Guardian), gitarist Timo Somers (Delain) en drummer Sander Zoer (ex-Delain).

De muziek is zeer melodieus, lief en zoet. Bombastisch zo nu en dan en zeer netjes geproduceerd. De schone engelenzang en prima toetsenpartijen staan op de voorgrond. Het zijn de verrijkingen vanuit de wereldmuziek die samen met het hemelse stemgeluid van Leah McHenry de kracht vormen van de songs, zoals blijkt uit Ruins Of Illusion, met zijn fraaie percussie en fluitmelodieën die veel sfeer bewerkstelligen en je na een wat minder opvallende fase weer aan de boxen gekluisterd laat zitten.

De reislustige zangeres, wiens hart in Ierland, Schotland en Wales ligt, maakt de beste indruk als ze zwoel en kalm zingt. Dat gebeurt dan ook veelvuldig. Als ze kracht moet zetten, zoals in het relatief stevige, deels aan Nightwish herinnerende Abyss, komt ze iets minder overtuigend over. Je luistert toch liever naar The Water Is Wide. Dat is een ballad, waarin de inspiratie van popsoulzangeressen (waaronder Whitney Houston) uit de jaren tachtig blijkt. Andere momenten waarin ze schittert, zijn het catchy Ghost Upon A Throne en het titelnummer.

The Quest is een plaat om heerlijk bij weg te dromen, met name tijdens het Enya-achtige Labyrinth. Maar ook elders is het een fijne en zeer verzorgde release. Het is constant relaxed meevliegen en genieten van het uitzicht op verschillende landschappen. Het is LEAH gelukt om een veelzijdige collectie songs te presenteren die haar, met de juiste promotie, behoorlijk wat positieve aandacht gaat opleveren. Het zij haar gegund, want The Quest vraagt er steeds weer om zijn rondjes in de cd-speler te mogen draaien.

Tracklist:
1. The Quest
2. Edge Of Your Sword
3. Lion Arises
4. Heir
5. Ruins Of Illusion
6. Labyrinth
7. Abyss
8. Oblivion (Between Two Worlds)
9. Ghost Upon A Throne
10. The Water Is Wide

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 30 december 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]