Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Hardland - In Control
Jaar van release: 2019
Label: LO41 Records

Hardland - In Control

De Nederlandse formatie Hardland, met als voorgangers de muzikale vrienden Aeilko Venema (gitaar, zang) en Paul Evers (gitaar, zang), leverde in 2017 zijn aardige titelloze debuut af. De melodieuze rock met invloeden uit de jaren zeventig en tachtig, AOR en soms een progressief randje smaakte naar meer. Gesterkt door de positieve reacties op deze eerste schijf begon de inmiddels vijfkoppige band met het schrijven van nieuw materiaal. Het resultaat is In Control.

Het debuut viel op door de degelijke songwriting en het professionele geluid. Kosten noch moeite leken er te zijn gespaard. Datzelfde geldt voor de opvolger die tevens voorzien is van een dvd met videoclips. De mastering is wederom gedaan in de Abbey Road Studio door Sean Magee en wat betreft nummers doen de heren er nog een schepje bovenop. De songs zijn diverser en laten duidelijker de muzikale invloeden van de band horen. Het aangename Rise And Shine heeft bijvoorbeeld een sterk new wave-geluid, terwijl het zoete Love Love Love doet denken aan The Beatles. Natuurlijk wordt het kerngeluid van melodieuze rock niet vergeten. Dat illustreren de ballad Dazzled By The Presence Of Love en het opzwepende Still Dreaming. Muzikale helden eert de groep ook met de cover Are Friends Electric? van Tubeway Army.

Het geluid is enorm goed en er wordt knap gemusiceerd met sprankelend toetsenwerk, organisch klinkende drum- en baspartijen en strak gitaarspel. Met de openingstrack The Nation's Biggest Enemies laat Hardland een ruiger, hoekiger geluid horen en durft de groep te spelen met diverse manieren van zingen. Evenals op het debuutalbum is de zang echter de zwakke plek. Het zware Nederlandse accent maakt de 'rappende' teksten van het openingsnummer moeilijk te verteren, ondanks de moddervette muziek en het aardige couplet. Zo zijn er meer momenten aan te wijzen waarop de zang de ambitieuze en aanstekelijke instrumentatie niet bijbeent.

Tijdens het beluisteren van In Control overheerst echter het positieve gevoel dat deze plaat oproept. Ondanks dat er nog altijd ruimte is voor verbetering, weet de groep te boeien en is Hardland een aanwinst voor de vaderlandse melodieuze rock.

Tracklist:
1. The Nation's Biggest Enemies
2. Are Friends Electric? (Tubeway Army-cover)
3. The Powers Within
4. Rise And Shine
5. Haunted
6. Dazzled By The Presence Of Love
7. Love Love Love
8. Pleasure And Pain
9. Still Dreaming
10. Last Goodbye

Score: 74 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 6 oktober 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]