Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Hardland - Hardland
Jaar van release: 2017
Label: LO41 Records

Hardland - Hardland

De Nederlandse band Hardland begon als een vriendengroep die samen muziek wilde maken. Het begon met het opnemen en schrijven van een paar liedjes, maar groeide na enthousiasme uit de omgeving al snel uit tot meer. Aeilko Venema (zang, gitaar) en Paul Evers (zang, gitaar) vonden versterking in Eric Gijsen (drums) en Marco Kuiper (toetsen). De eerste plaat is een zelfgetiteld album met daarop tien nummers die hun wortels hebben in de rock van de jaren zeventig en tachtig. Denk dan aan bijvoorbeeld wat AOR, melodieuze rock en progressieve tinten. De heren hebben de productie in eigen hand gehouden, maar de mastering is verzorgd door Sean Magee in de legendarische Abbey Road Studios (London).

Dat er de nodige aandacht is besteed aan het geluid is dan ook direct te horen, want dat is dik in orde. Het is een zeer aangename, heldere balans van instrumenten en zanglijnen, die mooi aansluit bij de melodieuze rock van het viertal. Any Way That You Want It en Hot Gypsy zijn sterke openers met sprankelend toetsenwerk, een aanstekelijk refrein en fijne achtergrondzang. Dat geldt ook voor het feestelijke, opzwepende Under My Skin, dat zonder meer een van de sterkste uptempo songs van de plaat is. Andere hoogvliegers zijn het instrumentale Interstellar Traveller en de ingetogen, grotendeels akoestische ballad The Only Answer.

Het hoge niveau van deze songs wordt echter niet de gehele plaat volgehouden. Life’s A Bitch en Depending On You bieden de luisteraar weinig aanknopingspunten met enerzijds kundig musiceren, maar ook stroeve melodie- en zanglijnen. Daarnaast zijn de zware Nederlandse accenten een punt van aandacht. Desalniettemin is het debuut van Hardland een aangename verrassing voor liefhebbers van melodieuze rock. Het solide en geïnspireerde spel van de heren springt in het oog en werkt aanstekelijk.

Tracklist:
1. Any Way That You Want It
2. Hot Gypsy
3. Life’s A Bitch
4. Until The Night Is Through
5. Interstellar Traveller
6. Depending On You
7. The Only Answer
8. Under My Skin
9. Say It!
10. Dream Into Nightmare

Score: 70 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 21 februari 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]