Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Warkings - Reborn
Jaar van release: 2018
Label: Napalm Records
Warkings - Reborn
Vorig jaar dook er opeens een nieuwe band op in de stal van Napalm Records. De naam: Warkings. Het mysterie rond de identiteit van de als historische figuren geklede bandleden (Tribune, Spartan, Crusader en Viking) leverde nogal wat discussie op. Over de naam van de zanger was men het al vrij snel eens. Hoewel Georg Neuhauser van Serenity bleef ontkennen, is hij het toch echt.

Wie er verder achter de vermommingen zit, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Fans van Serenity zijn namelijk al om. Die stonden recentelijk vooraan bij het optreden van Warkings in het voorprogramma van Amaranthe en gingen uit hun dak. Wat verder naar achteren bleef het een stuk rustiger. Het contrasterende beeld liet mooi zien hoe verdeeld men is over deze groep muzikanten. De één vindt het fantastisch, de ander kan er niets mee. En dat is prima. Smaken verschillen.

Warkings laat power metal by the numbers horen. Nummers met een standaardstructuur, waarin de invloeden van Dream Evil, Judas Priest, Sabaton en HammerFall wel heel duidelijk blijken. Afgezien van de verkleedpartij is er dus eigenlijk niets nieuws onder de zon. Vergelijkingen met Serenity zijn afgezien van de zang minder op zijn plaats. Warkings klinkt een stuk steviger en doet niet aan keyboardpartijen. Dat sluit ook beter aan op de strijdvaardige teksten.

Ondanks dat het geheel kaas-achtig klinkt, verdient het gitaarwerk hier en daar wel complimenten. Zo begint opener Give ‘Em War met een geslaagde Arch Enemy-riff en hebben de heavy riffs in het trage Hephaistos beslist hun impact. In Battle Cry valt het leadwerk in positieve zin op. Het leadwerk dat hier en daar op een goede manier folky invloeden bevat die aansluiten op de thematiek. Het ligt er niet dik bovenop, maar het geeft de songs karakter. In andere tracks is er op instrumentaal gebied minder te beleven. Daardoor komen Fire Falling Down en The Final Battle als fillers over.

Op vocaal gebied zorgt Georg voor een aantal memorabele momenten. Zo geeft hij het HammerFall-achtige Never Surrender een boost met zijn refrein en hoe simpel het refrein van Gladiator ook moge zijn, het stemt vrolijk en blijft hangen. Het is evenwel prettig dat Thomas Gurrath van Debauchery met grunts voor afwisseling zorgt in Sparta, want Georg speelt veel op safe met zijn zanglijnen. Ook de versie van Sparta met extreme vocalen van Melissa Bonny (Ad Infinitum, Rage Of Light, Evenmore) mag er zijn. Zij is ook tijdens de concerten op het podium te bewonderen.

Sparta zal samen met Hephaistos, Battle Cry en Gladiator tot de favorieten van de fans behoren. De andere tracks luisteren lekker weg, maar de vier zojuist genoemde battlesongs hebben net dat beetje extra. Dit debuut is een plaat die Serenity-fanaten tevreden zal stellen. De stevigere metal van Warkings zal daarnaast liefhebbers van power metal aanspreken. Het is echt een kwestie van love it or hate it met Reborn.

Tracklist:
1. Give ‘Em War
2. Never Surrender
3. Hephaistos
4. Gladiator
5. Holy Storm
6. Battle Cry
7. Fire Falling Down
8. Sparta
9. The Final Battle
10. Die Flut (bonustrack)

Score: 70 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 14 maart 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]