Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Hexvessel - All Tree
Jaar van release: 2019
Label: Century Media Records

Hexvessel - All Tree

Mat "Kvohst" McNerney is een drukbezette man. Sinds 2010 heeft hij met Grave Pleasures (en voorganger Beastmilk) drie full-lengths en drie ep’s uitgebracht. Daarnaast heeft de in Finland wonende Brit met Hexvessel ook nog eens vier albums en twee ep’s gemaakt. Oftewel twaalf releases in negen jaar. Het vierde album van Hexvessel, All Tree, is dit jaar verschenen en laat horen dat Kvohst zijn creativiteit nog niet verloren heeft.

Waar Hexvessel met When We Are Death (2017) een lichte koerswijziging doorvoerde, is All Tree een overtuigende terugkeer naar de (psychedelische) folk. Dit levert met Old Tree, Changeling en Wilderness Spirit direct een aantal prachtige folksongs op, waarbij er weer volop gebruikgemaakt wordt van viool, piano, fluit en akoestische gitaar. In Ancient Astronaut en Son Of The Sky is er ook ruimte voor fraai gitaarsoleerwerk. In laatstgenoemde valt op hoe mooi de elektrische en akoestische gitaarpartijen samenvloeien met het altvioolspel van Kimmo Helén.

De liedjes hebben een spirituele insteek, waarbij Kvohst inspiratie heeft gehaald uit zijn tijd in Engeland, Ierland en Finland. Enkele liedjes - A Sylvan Sign in het bijzonder - doen mij regelmatig denken aan The Moody Blues, een band die ook veel spiritualiteit verpakt in zijn songs. Daarbij heeft McNerneys een mooie stem die best veel op The Moody Blues-zanger Justin Hayward lijkt.

Hoewel het tweede deel van het album iets minder sterk is dan het eerste is All Tree een prachtig album. Het is een open deur intrappen als ik zeg dat dit niets met metal te maken heeft. Het is dan ook leuk om te zien dat een metalgeoriënteerd label als Century Media dit uitbrengt. Feitelijk maakt het geen moer uit, want Hexvessel levert hier gewoon kwaliteitsongs die veel mensen kunnen aanspreken.

Tracklist:
1. Blessing
2. Son Of The Sky
3. Old Tree
4. Changeling
5. Ancient Astronaut
6. Visions Of A.O.S.
7. A Sylvan Sign
8. Wilderness Spirit
9. Otherworld Envoy
10. Birthmark
11. Journey To Carnac
12. Liminal Night
13. Closing Circles

Score: 83 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 28 februari 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]