Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Oomph! - Ritual
Jaar van release: 2019
Label: Napalm Records
Oomph! - Ritual
Hoewel het Duitse Oomph! al sinds 1987 actief is, heeft de band nooit echt voet aan wal weten te krijgen buiten de eigen landgrenzen. Landgenoten Rammstein zijn er in die zin met alle roem vandoor gegaan. Beide bands tappen uit hetzelfde vaatje, maar de performance van Rammstein zal doorslaggevend zijn geweest voor het verschil in bekendheid. Het heeft dit trio echter nooit weerhouden om oprechte, eigenzinnige industrial te maken. Rituals is alweer het dertiende album.

Waar Oomph! op het recentere werk veelal de rustigere, radiovriendelijkere kant leek op te gaan, horen we op Ritual weer oude jongens krentenbrood. De langspeler bevat een professionele productie, waarbij de strakke uitvoeringen van de bombastische opener Tausend Mann Und Ein Befehl, Kein Liebeslied en Trümmerkinder heerlijk uit de speakers komt geblazen. Tracks die zich overigens moeiteloos kunnen meten met het betere materiaal van Rammstein, als we dan toch aan het vergelijken gaan. Dat Oomph! niet voor één gat is te vangen, blijkt uit het meer gothic-rock georiënteerde Das Schweigen Der Lämer en Phönix Aus Der Asche. Hierin laten de Duitsers horen dat zij weten hoe ze kwalitatief goede en gelaagde nummers moeten schrijven. Het stemgeluid van Dero Goi maakt de ambiance compleet en hiermee zorgt hij voor een warme, sfeervolle karakteristiek.

Lass Die Beute Frei is een persoonlijke favoriet aangezien Oomph! tijdens dit nummer alle elementen samenvoegt en komt tot herkenbare refreinen die met strakke, nu metal-achtige gitaarriffs heerlijk weet te beklijven. Tijdens TRRR-FCKIN-HTLR en Europa horen we de band op zijn meest experimentele wijze. Het hoge industriële en electronica-gehalte verklaart de titel ''Tanzmetall''. Wat Ritual bovenal goed maakt is enerzijds het speelse karakter dat de muziek oproept, en anderzijds de militaire precisie waarmee de partijen zijn ingespeeld. De contrasten zijn niet wereldschokkend, maar ze vormen een eenheid die voldoende diepgang en variatie bevat.

Wat Rammstein heeft en waar Crematory openlijk om vraagt, zou Oomph! afgaande op Ritual verdienen: namelijk meer bekendheid. De band laat horen in staat te zijn om interessante en tijdloze nummers te schrijven, die een simpele opbouw bevatten, maar effectief genoeg zijn om te imponeren. De heren hebben er goed aan gedaan om op het oude, vertrouwde pad terug te keren.

Tracklist:
1. Tausend Mann Und Ein Befehl
2. Achtung! Achtung!
3. Kein Liebeslied
4. Trümmerkinder
5. Europa
6. Im Namen Des Vaters
7. Das Schweigen Der Lämmer
8. TRRR - FCKN - HTLR
9. Phönix Aus Der Asche
10. Lass’ Die Beute Frei
11. Seine Seele
12. In Der Stille Der Nacht
13. Lazarus
14. TRRR - FCKN - HTLR (Remix)

Score: 83 / 100

Reviewer: Maarten
Toegevoegd: 13 februari 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]