Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 februari:
 • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel Brennare (Lake Of Tears) - 50
 • David Byron (Uriah Heep)† - 75
 • Hans Åge Holmen (Gaia Epicus) - 53
 • John Myung (Dream Theater) - 55
 • Michael Kiske (Helloween) - 54
 • Nigel Glockler (Saxon) - 69
 • Tanya Candler (Kittie) - 39
 • Witold "Vitek" Kieltyka (Decapitated)† - 38

Vandaag overleden:
 • Sean Reinert (Cynic) - 2020
Interview

Mambo Kurt
Door Kristof
Geplaatst in juli 2007

De Duitser Mambo Kurt heeft veel metalfans laten kennismaken met de schoonheid van een Heimorgel. Deze beste man dankt zijn bekendheid vooral aan het festival Wacken Open Air waar hij elk jaar instaat voor een paar concerten. Die concerten vult hij met covers van bekende metalklassiekers, maar ook voor een ouderwetse polka of een Abba-song haalt hij zijn neus niet op. En dat allemaal met enkel zijn orgel en zijn gouden stem. We belden eens met Mambo om wat meer te weten te komen over zijn nieuwe album Spiel Heimorgel Spiel.

Mambo Kurt

Hallo meneer Mambo. Ik hoorde dat je zonet in de Alpen een videoclip hebt opgenomen. Heb je dat orgel zelf mee naar boven gesleept?

Hahaha. Als je een speciale videoclip wilt maken, moet je ook moeite doen. Ik ga er echter nog niet teveel over zeggen en bij interesse moet je binnenkort maar eens op mijn website gaan kijken.

Je nieuwe steralbum is Spiel Heimorgel Spiel getiteld. Waarom deze titel?

Ik begin al vijf jaar elk Mambo Kurt concert met dat zinnetje. Als ik dat zinnetje heb uitgesproken, weet iedereen dat de grote show eindelijk gaat beginnen. Het titelnummer heb ik trouwens gebaseerd op een melodietje van Body Count. Hell yeah.

Gebruik je in de studio ook het orgel dat je gebruikt op concerten?

Mambo Kurt - Spiel Heimorgel SpielNeen, ik heb meer orgels. Ik heb het orgel dat ik gebruik op het podium en dat ik overal naar meesleep. Daarnaast heb ik nog wat orgels die ik gebruik voor de reserveonderdelen als er iets kapot gaat. En tevens heb ik een apart orgel die ik gebruik in de studio voor mijn cd’s op te nemen. De orgels die ik gebruik, zijn overigens van het type Heimorgel uit de jaren ’70 en ’80.

Hoe beslis je telkens welke covers je gaat opnemen?

Ow, daar zit geen meesterplan achter. Ik kies meestal voor een paar echte polka’s, een paar metalklassiekers en dan nog wat leuke feestmuziek. Zodoende zullen mijn platen niet snel vervelen, want je krijgt verschillende muziekstijlen voorgeschoteld.

Ik vermoed dat het heel gemakkelijk is om die songs op te nemen en te mixen?

Daar vergis je je in. Het is niet omdat ik in mijn eentje ben, dat het gemakkelijk is. Het werkt juist hetzelfde als een gewone band in de studio zit. Ik moet de zangpartijen opnemen, de arrangementen uitschrijven en zorgen voor de drumpartijen. En dat is heel wat programmeerwerk. Zo heb ik bijvoorbeeld twee hele dagen nodig gehad om de drumpartijen van Slayer’s South Of Heaven goed te krijgen. Het is niet zo simpel om Dave Lombardo te imiteren.

Heb je eigenlijk al eens een reactie gekregen van artiesten waarvan je een song hebt gecoverd?

Jahoor. En allemaal positief. Zo vonden de heren van Rammstein mijn versie van Engel echt schitterend. Maar ook een band als Faithless heeft via hun management laten weten dat ze mijn actie schitterend vonden. En ik heb ooit eens gespeeld op Rock Am Ring in een backstagetent. Iets verderop zaten de heren van Green Day, maar dat wist ik helemaal niet. En ik coverde toevallig Basket Case. En plots hoorde ik hun zanger roepen: ‘waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat!’. Daarvoor doe je het. Hahaha.

Wat is eigenlijk jouw favoriete metalband?

Mijn favoriete band? Veel zullen het niet begrijpen, maar ik ben helemaal gek van System Of A Down. En voor de rest blijven klassieke bands als Slayer, Machine Head en Sepultura mijn ding. Maar ik luister ook graag naar Kiss.

Je speelt de laatste jaren ook op Wacken Open Air. Zo speel je er dit jaar zelfs vier keer!

Ja, inderdaad. Dat doe ik zeer graag en ik voel me er ook thuis. Maar ik zou zelf ook geen vier keer naar een Mambo Kurt show gaan kijken in vier dagen tijd. Hahaha.

Is de connectie met Wacken Open Air de reden dat je getekend hebt met Armageddon Music?

Dat heeft wel meegespeeld. En ik blijf toch ook een metalpubliek aantrekken en misschien kopen die nu sneller mijn cd’s.

Vorig jaar zong je op Wacken ook een geweldige versie van Marco Borsato’s De meeste dromen zijn bedrog.

Steeds als ik jou zie lopen, lalalala. Inderdaad, dat heb ik speciaal gedaan om mijn geweldige Nederlandse fans te eren. Ik heb zelfs een Nederlandse fanclub. Overigens heb ik ook wel eens André Hazes gecoverd. Mooie muziek.

Mambo Kurt

Speel je die Nederlandse voetbalmedley nog wel eens?

Soms wel ja. Het is nu eenmaal geen geheim dat ik een grote fan ben van het Nederlandse voetbal. En als Duitser is dat wel wat hoogverraad. Maar Johan Cruijff was toch gewoon dé man.

Waarom staat die medley niet op het nieuwe album? Dat zou pas gewaagd zijn!

Ik moet al mijn landgenoten ook niet té erg gaan beledigen. Hahaha. Je kunt echter wel nog steeds de single kopen. Niet via internet of in de winkel, maar ik verkoop hem na elk concert. Vraag me er gewoon naar als je me ziet en dan kan je het bij mij verkrijgen. Die medley heeft me wel op de Nederlandse televisie en radio gebracht. Dat is ook goed voor publiciteit.

Zijn er fans die ook songs coveren in Mambo Kurt stijl?

Die zullen er zeker wel zijn. Ik moet wel zeggen dat ik in Duitsland vrij bekend ben en ook buiten het metal milieu. Dus er zijn wel wat bands en acts die iets soortgelijk proberen. Maar van mij mogen ze.

Ik las dat je ook wekelijks op de Duitse zender SWR komt?

Ja, daar ben ik de orgelspeler in een soort van David Letterman-achtige talkshow. Maar dan ook gericht op kinderen. Het betaalt een deel van mijn boterham.

Kan je dan leven van Mambo Kurt?

Ja, ik doe niets buiten Mambo. Het voordeel is dat er maar één persoon in mijn ‘band’ zit, dus alle inkomsten zijn voor mij. Tevens rijd ik zelf met een busje met mijn orgel ingeladen overal naartoe, dus dat kost ook geen geld. En in een land als Japan geven mensen me ook geld om speciaal voor één privéshow over te komen. Als iemand die dit leest mij wil boeken, moet hij maar eens op mijn site kijken en dan wil ik graag afkomen. Tevens ben ik ook altijd bezig met een volgend album. Zo kan ik al verklappen dat op mijn volgend album een versie van de Maiden classic Fear Of The Dark zal staan en dat ik Walk van Pantera onder handen ga nemen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.