Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Interview

Slavior
Met Wayne Findlay
Door Hans
Geplaatst in maart 2007

Op 3 april verschijnt het debuutalbum van Slavior, een band rond zanger Gregg Analla (Tribe Of Gypsies), drummer Mark Zonder (Fates Warning) en Schenker-gitarist/keyboardspeler Wayne Findlay bij InsideOut. Ik sprak met Wayne over zijn muzikant zijn, de tours met Vinnie Moore en Michael Schenker, en over het knallende debuut van Slavior.

Wayne, allereerst bedankt dat je even tijd voor me had. Even om te beginnen jouw muzikale ontwikkeling. Je startte met piano, en nu zijn gitaar en keyboards jouw werkterrrein. Wie zie je als je muzikale voorbeelden?

Voor piano en keyboard is Bach mijn grote voorbeeld, een ware meester in complexiteit en zijn toewijding aan God...verder mensen als Jon Lord, Eddie Jobson, Keith Emerson, Elton John en Jordan Ruddess.

....Elton John???

Elton is een ongelofelijk goede songwriter, performer, pianist en zanger. Ik groeide op met zijn muziek...geweldig!
Op gitaar zijn Ace Frehley, Eddie Van Halen, Yngwie Malmsteen, Jason Becker, Marty Friedman en uiteraard Michael Schenker mijn grote voorbeelden.

Wat vond je van de bands die als support act onlangs openden voor MSG?

Slavior - SlaviorPure Inc., Nikki Puppet, Faster Inferno, allemaal opkomende bands die je in de gaten moet houden. We hebben een geweldige tijd gehad op tour de afgelopen jaren. Op MySpace ben ik ook tegen een paar zeer goede bands aangelopen, trouwens.

Je carrière nam een vlucht sinds dat je met Kelly Keeling hebt samengewerkt. Hoe ging dat in zijn werk?

Oh, wij zijn al jaren heel goede vrienden. Hij is een toffe kerel en een geweldige muzikant. Mijn vrouw Deana en ik zagen hem in December met het Transiberian Orchestra. Wat een geweldige show, en Kelly kicked ass !

Maar wat heb je precies samen met Kelly gedaan in het verleden?

Ik was "guitar-technician" voor Kelly tijdens Guitar Zeus II en hun optreden op de NAMM in 1996. We hebben samen in bands gezeten, opgetreden met Carmine Appice en en Spencer Davis in Alaska, hij was even vocalist van MSG in 1999 en uiteraard werkten we samen op het Tales of rock 'n roll album, waar hij Big Deal in heeft gezongen, toch wel mijn favoriet van het album. Zelf heb ik op één of twee nummers de gitaarpartijen gedaan op Kelly's album Giving sight to the eye; ja, ik ben en blijf wel bij met wat Kelly deed en doet

Je hebt ook meegespeeld (keyboards) op Vinnie Moore's live album. Hoe kijk je daar op terug?

Dat was een opwindende tijd! Spelen in een band met Vinnie was echt geweldig, zoiets vergeet ik nooit meer. Hij is een supergitarist!

In wat verschilt Vinnie van Michael Schenker?

Pfoe, da's een moeilijke....het zijn eigenlijk allebei legendes, maar ieder op zijn geheel eigen manier. En Vinnie speelt nu in UFO, hahahaha! Ook persoonlijk zijn het goeie kerels, al is Vinnie meer de grapjas en Michael meer de Maestro. Van hun beider spel heb ik heel veel geleerd; ik probeer altijd te leren van de mensen met wie ik speel want ik vind het belangrijk dat muzikanten groeien en zich ontwikkelen.

Je hebt de langste staat van dienst bij MSG als muzikant. Nou zegt men dat Michael niet de makkelijkste is om mee te werken. Hoe kijk jij terug op je MSG tijd?

Ik heb geweldige herinneringen aan die tijd. De beste in jaren, zelfs...maar het touren is niet altijd makkelijk, alhoewel ik hoop ook in 2007 weer veel "on the road" te zijn.

Wat vind je er van dat Rev Jones als bassist is opgestapt? Heb jij iets van doen met de muzikanten die Michael aantrekt?

Dat is volledig aan Michael.

Heb je invloed op de muziek die MSG maakt en die Michael schrijft?

Qua composities: op het laatste album schreef ik de keyboard melodielijnen, de 7-snaar-gitaarpartijenen 2 gitaarsolo's. Live speel ik alles zoals ik denk dat het moet klinken; dat maakt het leuk.

Het album van Slavior. Ik heb hem net gehoord en hij is.... divers. Hoe zou jij Slavior's muziek omschrijven?

Als prog/metal/rock met veel verschillende invloeden dus dat heb je goed gehoord.

Slavior

Wat zijn de plannen met Slavior rondom de release van het album?

We hebben net in januari 2 shows gedaan in California, en hopelijk gaan er nog heel veel volgen!

Ook in Europa?

Hopelijk wel, die plannen zijn in de maak.

Tenslotte, Wayne, hoe hou je contact met de muziekwereld en met fans?

Fans zijn het allerbelangrijkste. Zonder fans stelt een band niks voor. De laatste tijd luister ik ook veel naar bands als Meshuggah en Matisyahu. Ik probeer zoveel mogelijk stijlen bij te houden. Internet is daar overigens een prima middel voor.

OK Wayne, bedankt voor je toelichting en heel veel succes met Slavior.

Heel graag gedaan Hans, en de groeten aan alle Metalfan lezers!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.