Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Ruzie binnen demissionair kabinet over coronapas
Geplaatst op 25 september 2021 om 15:24u

Uit de enquête, die Metalfan.nl vorige week gehouden heeft, bleek dat een kleine meerderheid van de (Nederlandse en Vlaamse) metalfans het een goede beslissing vindt dat toegang tot de horeca en evenementen vanaf vandaag alleen mogelijk is met een coronapas. Uit diezelfde poll bleek echter dat een derde deel (zo'n 34 procent) van de liefhebbers van stevige muziek fel tegenstander is van deze maatregel.

Nu blijkt ook binnen het demissionaire kabinet de nodige onenigheid te bestaan over de invoering van de coronapas. Minister-president Mark Rutte (van de VVD) heeft, na overleg met de minister van Economische Zaken en Klimaat en met de drie vice-premiers, staatssecretaris Mona Keijzer van het genoemde ministerie op staande voet ontslagen.

De CDA-politica wees in een vandaag in dagblad De Telegraaf verschenen interview op de inmiddels hoge vaccinatiegraad in Nederland. Ze vindt het "steeds moeilijker uit te leggen" dat je vanaf heden met de pas moeten laten zien dat je gevaccineerd, recent hersteld of succesvol getest bent, om toegang tot een café, restaurant of concert te krijgen. Keijzer stelt: "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: Willen we deze kant op?"

Diverse Tweede Kamer-leden reageerden afkeurend op haar woorden. Zo stelt Attje Kuiken (PvdA) dat de uitspraken van Keijzer "een trap na" zijn voor ondernemers die dit weekeinde moeten gaan werken met de coronapas. Ze vraagt zich af hoe bedrijven vertrouwen kunnen hebben "als het kabinet eigen beleid bekritiseert in de krant". Lisa Westerveld (GroenLinks) vult aan: "Hoe kun je van mensen verwachten de regels te volgen, als de regering zelf al tegenstrijdige boodschappen afgeeft?"

De bijgaande ANP-foto toont hoe Mark Rutte en Mona Keijzer elkaar in 2017 nog vrolijk de hand schudden na hun eerste gesprek over haar aanstelling. De vraag is nu in hoeverre de horeca en evenementensector de regelgeving omtrent de coronapas daadwerkelijk gaan uitvoeren en de gemeentebesturen het beleid gaan handhaven. Heb jij vandaag al ervaring opgedaan met de coronapas?

Ruzie binnen demissionair kabinet over coronapas