Pitfest
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in maart 2024 werd uitgebracht?

Aborted - Vault Of Horrors
Black Crowes - Happiness Bastards
Bruce Dickinson - The Mandrake Project
Dead Head - Shadow Soul
Doodseskader - Year Two
Dragonforce - Warp Speed Warriors
Exhorder - Defectum Omnium
Firewind - Stand United
For All We Know - By Design Or By Disaster
Houwitser - Sentinel Beast
Judas Priest - Invincible Shield
Leaves' Eyes - Myths Of Fate
Midnight - Hellish Expectations
Ministry - Hopiumforthemasses
Myrath - Karma
Necrophobic - In The Twilight Grey
Rage - Afterlifelines
Saturday Night Satan - All Things Black
Serpents Oath - Revelation
Skeletal Remains - Fragments Of The Ageless
Sonata Arctica - Clear Cold Beyond
Suicidal Angels - Profane Prayer
Vltimas - Epic
While She Sleeps - Self Hell
een ander album uit maart 2024

[ Uitslag | Enquêtes ]

  12 april:
 • Angelus Apatrida en Battlecreek
 • Desert Storm
 • Heavy Sentence, Aggressive Perfector en Bladecrusher
 • Mortiis, Nortfalke, Blot en In Days Of Old
 • Phil Campbell & The Bastard Sons en Lucifer Star Machine
 • Pussy Riot
 • Xalpen, Unpure en Bezwering
 • 13 april:
 • Asphodelus en Oltas
 • Asphyx, Graceless en Stoflik Omskot
 • Desert Storm
 • Submit Fest
 • Welcome To Hell
 • 14 april:
 • Angelus Apatrida en Battlecreek
 • Beyond The Black en Ankor
 • Dance With Dragons en TerraDown
 • Doc's Metal Massacre II
 • Mortiis en Von Mollestein
 • Mr. Big
 • Venator en Bildtstar
 • 16 april:
 • Lordi, All For Metal en Supreme Unbeing
 • 17 april:
 • Bell Witch
 • Dear Mother
 • 18 april:
 • Dear Mother
 • Roadburn festival
 • Wishbone Ash
  12 mei:
 • Exhorder en Schizophrenia
 • KK's Priest en Burning Witches
 • Long Distance Calling en Leech
Kalender
Vandaag jarig:
 • Alessandro Venturella (Slipknot) - 40
 • Anders Jacobsson (Draconian) - 49
 • D.D. Verni (Overkill) - 63
 • Erlend E.Nybø (Funeral) - 39
 • Giada Etro (Frozen Crown) - 35
 • Jakson Spires (Blackfoot)† - 73
 • John Kay (Steppenwolf) - 80
 • John Sinclair (Uriah Heep) - 72
 • Morten Gade Sørensen (Pyramaze) - 44
 • Pat Travers (Pat Travers Band) - 70
 • Sven Karlsson (Soilwork) - 46

Vandaag overleden:
 • Michiel Eikenaar (Nihill) - 2019
Review: Nuclear Tomb - Terror Labyrinthian

Geplaatst op 12-04-2024 om 12:00u.

Wat krijg je als je Sodom, Nuclear Assault, Death en Coroner in een grote mixer gooit, door elkaar husselt, en er daarna een nieuwe band van kneedt? Het antwoord is: Nuclear Tomb. Deze formatie uit Baltimore levert met Terror Labyrinthian een aanstekelijk potje death-thrash van den ouden stempel af. De heren steken hun invloeden niet onder stoelen of banken, en weten er een aardig herkenbaar en samenhangend geheel van te maken. Soms zijn de nummers wat meer thrashy, zoals Obsoletion en Vile Humanity, soms neigen ze meer naar Coroner, zoals Terror Labyrinthian, dat hier en daar ook nog aan het vroege Morbid Angel doet denken. Daarnaast is op het album ook een duidelijke affiniteit met progressive thrash à la Voivod waar te nemen, zoals in Manufacturing Consent.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Nuclear Tomb - Terror Labyrinthian

Lees verder...

Pitfest

Weer nieuwe Within Temptation-single over oorlog in Oekraïne

Geplaatst op 12-04-2024 om 09:30u.

Het laatste album Bleed Out van Within Temptation is nog niet heel lang uit, maar de band heeft nu alweer een gloednieuwe single uit die daar niet opstaat. A Fool's Parade handelt over de oorlog in Oekraïne en heeft een gastbijdrage van Oekraïense zanger Alex Yarmak. Voor de opnames van de videoclip ging Within Temptation-frontvrouw Sharon Den Adel naar Kyiv. De opbrengst van de single zal gaan naar Music Saves UA, een nonprofit-organisatie die in Oekraïne hulp biedt aan mensen in nood.

Reacties...
Veertiende album van Evergrey

Geplaatst op 12-04-2024 om 09:00u.

De mannen van Evergrey hebben hun veertiende studioalbum aangekondigd. De nieuwe plaat heeft de depressieve titel Theories Of Emptiness en verschijnt op 7 juni. De eerste single is het uptempo Falling From The Sun, waarbij de videoclip werd opgenomen met regisseur Patric Ullaeus. In november is Evergrey te zien op het Brainstorm Festival in Apeldoorn.

Lees verder...

Pitfest

Beyond The Pale heeft eerbetoon aan dB's opnieuw opgenomen

Geplaatst op 12-04-2024 om 08:30u.

Beyond The Pale heeft het eerbetoon Storm En Drift aan dB's opnieuw opgenomen. De song werd origineel opgenomen voor een compilatiealbum voor het Utrechtse poppodium, maar de nieuwe versie zal staan op de debuut-EP getiteld Monument In Time die op 27 april zal uitkomen. De bijbehorende videoclip is dan in en op dB's opgenomen.

Reacties...
Nieuwe video van Kerry King

Geplaatst op 12-04-2024 om 07:47u.

Volgende maand komt het solodebuut From Hell I Rise van Kerry King uit. Hiervoor heeft de Slayer-gitarist niemand minder dan zanger Mark Osegueda (Death Angel), drummer Paul Bostaph (Slayer), gitarist Phil Demmel (ex-Machine Head) en bassist Kyle Sanders (Hellyeah) weten te strikken. Eerder al verscheen de eerste single Idle Hands, nu is er een video bij het nummer Residue. Het solodebuut van King verschijnt op 17 mei. Op 3 juni staat hij met zijn band in Poppodium 013 in Tilburg, een dag later in het Muziekcentrum in Enschede. Ook staan de mannen op vele festivals, waaronder Graspop en Hellfest.

Lees verder...
Voormalige Kayak-zanger/drummer overleden

Geplaatst op 11-04-2024 om 16:17u.

Max Werner is eergisteren, dinsdag 9 april, op zeventigjarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn voormalige band Kayak bekendgemaakt. Werner was in de jaren zeventig leadvocalist op de eerste vijf albums van de Nederlandse progrockers. Tevens bespeelde hij de mellotron. Later switchte de in Hilversum geboren muzikant van de zangmicrofoon naar zijn favoriete instrument, het drumstel (en percussie), totdat Kayak begin jaren tachtig uit elkaar ging.

De groep haalde in eigen land met negen singles de Top 40, zoals Mammoth, Chance For A Lifetime, Starlight Dancer en Ruthless Queen. Ook de langspelers van Kayak verkochten uitstekend. Als solo-artiest bracht Max Werner vier studio-albums uit en scoorde hij in 1981 een wereldwijde hit met de single Rain In May. Ook was Max actief met Ekseption. In 2000 bracht hij met Kayak (als leadzanger) nog het comebackalbum Close To The Fire uit. Na de bijbehorende tournee moest de markante vocalist de groep helaas verlaten in verband met gezondheidsproblemen.

Voormalige Kayak-zanger/drummer overleden

Reacties...
Review: Merrimack - Of Grace and Gravity

Geplaatst op 10-04-2024 om 21:35u.

2024 markeert officieel het dertigjarig jubileum van Merrimack. De Franse blackmetalband is in die periode overigens lang niet altijd even actief geweest - het debuutalbum Ashes Of Purification verschijnt zelfs pas in 2002 - maar staat altijd wel garant voor een bovengemiddelde kwaliteit. Zeker sinds nieuwe frontman Vestal (Marc Obregon) op het in 2012 uitgebrachte The Acausal Mass zijn opwachting maakt, is de muziek van het kwintet meer en meer opgeschoven richting orthodoxe wateren waarin de geest van Watain, Funeral Mist en Mütiilation rondwaart. Dat is wellicht niet de meest originele stijl, maar de groep compenseert dat met gedrevenheid en sterke composities.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Merrimack - Of Grace and Gravity

Lees verder...
Review: Malphas - Portal

Geplaatst op 09-04-2024 om 18:15u.

Malphas is afkomstig uit het Amerikaanse Philadelphia en werd opgericht in 2012. Toch is de band met Portal pas toe aan de tweede langspeler, de opvolger van het in 2018 verschenen The 39th Spirit. Malphas tapt uit verschillende metal-vaatjes, wat het niet eenvoudig maakt om precies te omschrijven met welk subgenre we hier te maken hebben. Als ik een omschrijving zou moeten geven, dan zou ik zeggen dat het hier gaat om symphonic blackened melodeath, een combinatie van Wintersun en Sceptic Flesh.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Malphas - Portal

Lees verder...
Firehouse-zanger overleden

Geplaatst op 08-04-2024 om 09:31u.

C.J. Snare is enkele dagen geleden, op vrijdag 5 april, overleden aan een hartstilstand. De zanger van de Amerikaanse hardrockers Firehouse was de afgelopen jaren enkele malen geopereerd wegens darmkanker en hoopte te kunnen herstellen en terugkeren op het podium. Als mede-oprichter en voornaam songwriter van Firehouse scoorde hij zeven Amerikaanse hitsingles, die de Billboard Hot 100 haalden. De powerballades Love Of A Lifetime en When I Look Into Your Eyes penetreerden zelfs de Top 10 van de Amerikaanse singleschart. Na de opkomst van grunge begin jaren negentig bleef de glammetalgroep met name in Azië populair. Snare was tevens actief met Maxx Warrior, Rubicon Cross en Scrap Metal, en als solo-artiest. Hij is 64 jaar oud geworden.

Firehouse-zanger overleden

Reacties...
Tijdschema Graveland festival bekend

Geplaatst op 08-04-2024 om 08:00u.

Het Graveland festival heeft het tijdschema bekendgemaakt. Op vrijdag 24 mei staan onder meer Dool, Tsjuder, Centinex en afsluiter Tiamat op het programma, terwijl op zaterdag 25 mei Carcass het licht uit doet. Die dag kun je ook genieten van Necrophobic, Wolves In The Throne Room, Gaerea en Mortiferum, om er maar een paar te noemen. Het hele tijdschema zie je hieronder. Kaarten kosten 99 euro en zijn verkrijgbaar via www.graveland-fest.com.

Tijdschema Graveland festival bekend

Reacties...
Review: Neal Morse - The Restoration - Joseph: Part Two

Geplaatst op 07-04-2024 om 21:00u.

Er zijn in dit leven slechts enkele zekerheden die ieder jaar terugkeren. De vier seizoenen die samen de cyclus van een jaar vormen bijvoorbeeld. De blauwe enveloppe van de belastingdienst die in het voorjaar op de deurmat ploft. Ook in muzikaal opzicht zijn er dergelijke zekerheden. Zoals de zekerheid dat de Amerikaanse progressieve multi-instrumentalist en zanger Neal Morse materiaal uitbrengt. Is het niet een nieuw album met zijn sterrenensemble onder de noemer The Neal Morse Band, dan betreft het wel een solo-album, een bijdrage bij een ander project of een van de vele livereleases. En ondanks de enorme stroom aan releases zorgt ieder nieuw album voor een beduidend beter humeur dan die vermaledijde enveloppe.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Neal Morse - The Restoration - Joseph: Part Two

Lees verder...
Leden van o.a. Dark Tranquillity en Insomnium beginnen Cemetary Skyline

Geplaatst op 07-04-2024 om 20:45u.

Aan Dark Tranquillity en The Halo Effect heeft Mikael Stanne blijkbaar niet genoeg. De zanger is nóg een band begonnen. Deze heet Cemetary Skyline en is wat melodieuzer dan de twee genoemde bands. De andere bandleden zijn overigens ook niet de minste: gitarist Markus Vanhala (Insomnium), toetsenist Santeri Kallio (Amorphis), bassist Victor Brandt (ex-Entombed) en drummer Vesa Ranta (ex-Sentenced). Het eerste single heet Violent Storm, waarvan de videoclip werd opgenomen met Patric Ullaeus.

Reacties...
Taake in Eindhoven

Geplaatst op 07-04-2024 om 20:26u.

Het komt niet vaak voor dat een blackmetalconcert al ruim van tevoren uitverkoopt. De Noorse veteranen van Taake wisten er echter voor te zorgen dat het weinig zin had om onlangs op de bonnefooi naar Eindhoven te komen als de formatie rondom frontman Hoest neerstreek in de kleine zaal van Effenaar. Ongetwijfeld zullen de sterke supportacts in de vorm van Nordjevel en Theotoxin een handje hebben meegeholpen, maar het zal vooral de decennialange consistente kwaliteit van Taake zijn die veel liefhebbers naar het zuiden des lands heeft gelokt. Rik was erbij. Je kunt zijn verslag van deze avond hier lezen!

Taake in Eindhoven

Lees verder...
Uitslag enquête: de gaafste band op Jera On Air 2024

Geplaatst op 07-04-2024 om 16:31u.

De afgelopen zeven dagen stelden we onze lezers in de wekelijkse frontpage-enquête van Metalfan.nl de vraag: "Wat is jouw favoriete act uit de line-up van Jera On Air 2024?" Dat leverde een spannende strijd op tussen de Amerikaanse formaties Biohazard en Suicidal Tendencies. De laatstgenoemde crossover thrashmetalband wint uiteindelijk nipt. Het brons gaat naar de Belgische trots Amenra. Dat een dergelijk buitenbeentje door jullie best gewaardeerd wordt op een punk-, hardcore- en metalcorefestijn als Jera On Air blijkt tevens uit de hoge noteringen voor popzanger George Baker en dance-act The Prodigy. Hieronder vind je de Top 10 van de uitslag, met tussen haakjes het percentage stemmen dat op de desbetreffende artiest werd uitgebracht. Jera On Air vindt dit jaar plaats van donderdag 27 t/m zondag 30 juni in Ysselsteyn. Alle informatie vind je op www.jeraonair.nl.

1. Suicidal Tendencies (10,7%)
2. Biohazard (10,5%)
3. Amenra (9,2%)
4. Dropkick Murphys (7,6%)
5. Body Count ft. Ice-T (7,4%)
6. Electric Callboy (6,9%)
7. Bad Religion (6,5%)
8. George Baker (6,1%)
9. The Prodigy (5,3%)
10. Tesseract (4,4%)

Uitslag enquête: de gaafste band op Jera On Air 2024

Reacties...
Nieuwe enquête: Wat is het beste album uit maart 2024?

Geplaatst op 07-04-2024 om 07:59u.

Gedurende de afgelopen maand is weer een flinke stapel interessante releases verschenen. De pollvraag van de frontpage-enquête van Metalfan.nl luidt de komende zeven dagen dan ook: "Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in maart 2024 werd uitgebracht?" Uit de Benelux alleen al zagen we een indrukwekkend rijtje studio-albums voorbijkomen, waarvan we de cd's van Aborted, Dead Head, Doodseskader, For All We Know, Houwitser en Serpents Oath bij de keuze-opties hebben gezet. Internationaal waren er nieuwe langspelers van grote namen als The Black Crowes, Bruce Dickinson, Dragonforce, Exhorder, Judas Priest, Ministry, Sonata Arctica en While She Sleeps. Wat is jouw (voorlopige) favoriet uit maart 2024? Stemmen kan via de bijgaande link.

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in maart 2024 werd uitgebracht?

Staat jouw favoriet niet bij de voorgedrukte antwoordmogelijkheden? Stem dan s.v.p. op de optie "een ander album uit maart 2024" en vertel ons in een Facebook-reactie op wie jij wilt stemmen.

Nieuwe enquête: Wat is het beste album uit maart 2024?

Lees verder...

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.