Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Metallica - St. Anger
Jaar van release: 2003
Label: Elektra Records
Metallica - St. Anger
Geen ballads op de nieuwe Metallica? Klopt. Metallica heeft, na Load en Reload, weer een agressieve schijf opgenomen. Klopt. Metallica heeft een cd zonder een enkele echte gitaarsolo op? Klopt. Metallica gebruikt weer dubbele bas? Klopt. Metallica gaat dus terug naar de stijl van de jaren tachtig? Klopt niet.

Metallica heeft een harde schijf gemaakt zonder het verleden te imiteren. Er zijn door de jaren elementen in Metallica gekropen die ze blijven gebruiken, zoals bv. stukken die veel groove bevatten. Luister maar naar “Dirty Window”, een snelle en furieuze track die tegelijk een bepaalde swing met zich meedraagt. In “Some Kind of Monster” horen we brute thrash-invloeden, gevolgd door zware, groovy stukken muziek. Het jaren zeventig-geluid waar Load en Reload volledig uit opgebouwd waren is gebleven, maar dan wel alleen de hardere elementen. Schraap alle ballads en zachte kantjes van die schijven, maak ze nog zwaarder en vermeng ze met wat onversneden metal ( een paar typische Hetfield-style riffs, dubbele bass, snelheid, agressie) en je hebt een vaag idee waar het geluid van St.Anger naar toe gaat.

Hiermee is niet alles gezegd. De band wou ook af van het gepolijste geluid van de vorige schijven, en wou de productie rauw, alsof je naar een garage band zit te luisteren. Dit is hun gelukt (of men het nu goed vindt of niet, dat is een andere, persoonlijke zaak). De drums klinken minder bewerkt en er is nog nooit zoveel over het geluid van een snare drum gediscussieerd als wanneer deze schijf ter sprake komt. Sommigen vinden de metaalachtige klank lekker en uniek, anderen irriteert het mateloos. Oordeel mooi voor jezelf zou ik zo zeggen.

De liedjes moeten het meer dan ooit hebben van hun energie en rauwe kracht. Een liedje zoals St.Anger kan aanzien worden als repetitief (dat is het ook) maar net zoals bij nummers van Discharge (Metallica coverde o.a. “The more I see”) gaat het hier om de brute kracht van de song, en dat valt vooral op wanneer je dit liedje op de bijgeleverde DVD bekijkt. Je voelt dan nog meer de energie en kracht die in het nummer zitten, en Lars zien zweten en grommen terwijl hij z’n voeten laat gaan op de dubbele bas draagt zeer veel bij aan de sfeer van dat nummer.

Op veel van de songs ( “Invisible Kid”, “Shoot me again”, “My World” etc etc) vliegen de breaks en tempowisselingen je om de oren, terwijl Hetfield (naar mijn mening) zijn oprechte misnoegen en agressie kwijt wil in de teksten. Sommige zijn vrij duidelijk, anderen zijn dan weer cryptisch en hebben meerdere betekenissen (Some kind of Monster, The unnamed feeling”).

Ikzelf vind deze cd geslaagd, en hoed af dat Metallica dit uit de kast schudt. Er staat (misschien op “Sweet Amber” na) geen enkele single op deze schijf. Natuurlijk zitten er invloeden en verwijzingen naar andere bands, maar dat heeft elke groep. Wie dit nu-metal noemt heeft oftewel een zéér breed genre voor ogen, of heeft vooroordelen. Een schijf met geen enkel liedje onder de vijf minuten en haar wortels deels in de jaren tachtig thrash, deels in de punk en deels in de Sabbathesque traditie (stonerrock als je wil) heeft volgens mij weinig met Limp Bizkit of Linkin Park te maken.

Ik zou zeggen, oordeel zelf, maar wees open-minded en verwacht natuurlijk geen Master of Puppets II. Want in dat geval zal je enorm teleurgesteld zijn.

Tracklist:
1. Frantic
2. St.Anger
3. Some kind of Monster
4. Dirty Window
5. Invisible Kid
6. My World
7. Shoot me Again
8. Sweet Amber
9. The Unnamed feeling
10. Purify
11. All Within my Hands

Score: 88 / 100

Reviewer: Triad
Toegevoegd: 6 juni 2003

Koop dit album in

Meer Metallica:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-06-2003 om 10:26u
Score: 90 / 100

mooie review. In het begin moet je even doorbijten. Het album klinkt namelijk in het begin niet lekker weg. Maar na een aantal keren luisteren dreunen de riffs heerlijk door en hoor je vele tempowisselingen die very stoer zijn. In ieder geval vind ik Purify op dit moment het stoerste nummer. Lekker heavy en hard

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-06-2003 om 11:48u
Score: 75 / 100

Uitstekende review.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-06-2003 om 11:54u

Helemaal mee eens....tis weer eens wat anders, een schijf die niet kapot geproduceerd is: alsof ze inderdaad bij je in de keuken staan te beuken. Zoals de meeste Metallica releases (op Load en Reload na dan) eindelijk weer een die je moet leren kennen...en waar je na verloop van tijd van gaat houden. Superplaat!

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-06-2003 om 12:01u
Score: 60 / 100

ik vind het een matig album. Het mag dan wel hard zijn, maar de meeste songs zijn onnodig lang uitgerekt, en de texten zijn van niveau nu-metal (gaan dus eigenlijk nergens over).

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-06-2003 om 13:00u
Score: 85 / 100

Ondanks de matige laatste 2 albums, blijft het toch immer spannend wanneer Metallica een nieuw album uitbrengt. En een ding hebben ze met dit album tenminste weten te bereiken. Het album geeft veel stof tot discussie. Iedere onbekende band die dit album als debuut had uitgebracht zou hiermee waarschijnlijk alleen maar lovende kritieken mee krijgen. Maar van metallica mag net iets meer verwacht worden. Iets te veel herhaling, iets te vorspelbare zanglijnen. Daartegenover staat wel de enorme energie en brute kracht die op de CD naar voren komt. En ik denk dat wanneer ik deze plaat een weekje langer heb gedraaid, mijn waardering nog wel verder zal toenemen. Florence_Nightmare

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-06-2003 om 13:57u
Score: 40 / 100

Wil je een echt goede recensie van de cd, ga dan naar http://www.metal-sludge.com Treffender kan niet!

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-06-2003 om 14:41u
Score: 5 / 100

Ik heb me open opgesteld en st. Anger een aantal keer de revue laten passeren, maar ik kan er niet aan wennen. Ik had ook niet verwacht dat het een 'back to the 80's ' album zou worden (stiekum wel gehoopt natuurlijk), maar dit slaat nergens op. Ik heb nog nooit zo'n waardeloze productie gehoord mbt een metallica plaat. Het gitaargeluid is zompig en heeft weinig definitie. De heren krijgen het kennelijk niet voor elkaar met zo'n bom duiten en een Mesa/Boogie endorsement een fatsoenlijk gitaargeluid neer te zetten? Of heeft Bob Rock zitten ruften achter zijn mengtafel? Ik snap het niet. Ten tweede zijn sommige partijen echt vals! Lars heeft wegens geldgebrek zijn drumkit verkocht en van een Jamaicaan een verzameling olievaten en steeldrums gestolen om toch mee te kunnen doen op dit album. James zat nog met zijn hoofd in Rehab, want hij zingt vlak, inspiratieloos en zelfs in de meerstemmige stukken ronduit vals (of was dat Bob Rock weer die ff wilde laten horen dat ie ook meedoet?) Kirk was.... eh... Tsja, waar is tie? Volgens mij heeft Kirk er 6 jaar over gedaan om de studio te vinden, want hij is kennelijk niet te horen op de plaat. En dan onze bassist Bob. Bob kan niet bassen. Hij loopt gezellig mee met de gitaarlijnen van Jamez, maar springt er op geen enkele manier uit. Hij draagt alleen bij aan een zompige lage brij. Zonder gekheid: Metallica heeft volgens mij geprobeerd zeer geforceerd een moderne sound neer te zetten in de lijn van Slipknot, System of a Down en ander nu-metal geweld. Ik ken echter een tal van bands die dit kunstje beter flikken dan de heren van Metallica, zoals Mudvayne, en bovengenoemde bands. Er zit geen kop -en staart aan de songs, er zijn geen memorabele melodielijnen te vinden (zelfs op Load en Reload waren deze wel aanwezig) en de nummers zijn stuk voor stuk inspiratieloos. Dat ze hier 6 jaar aan hebben gewerkt is mij een raadsel. Metallica is Passe... Jammer, maar helaas.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-06-2003 om 16:43u
Score: 80 / 100

Ondanks al het gezeik toch een uitstekend album, een stuk beter dan Load en Reload en weet ik veel wat voor sjit nog meer. En als drummer zijnde vind ik t drumgeluid van Lars juist een stuk beter te pruimen dan op voorgaande albums. En natuurlijk leven we niet in de jaren tachtig, maar wie zich alleen daar op fixeert moet wel een gigantische dwarskop zijn.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-06-2003 om 16:55u

De review van Metal Sludge vind ik ook heel eigenzinnig hoor...allerlei goedkope en (reeds tot vervelends toe) gehoorde cliché's "Is Kirk komen opdagen?", "speelt Lars op potten en pannen"...i.p;v. bijvoorvbeeld op de DVD wat in te gaan zeggen ze alleen dat het wat tegenvalt om de tong van Ulrich te zien wanneer hij snel speelt...ja, dat lijkt me professionele journalistiek zeg Weer zo'n reviewer die eigenlijk de heren van Metal Hammer zou pijpen om bij ind e redactie te mogen, en als wraak nu zo'n beetje zeggen dat het gatlikkers zijn...waarom kreeg S en M daar dan maar een 5 op 10? Lijkt me slechte gatlikkerij...

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-06-2003 om 19:21u
Score: 90 / 100

Ik weet niet waarom maar toch valt ST Anger mij erg in de smaak. Vooral de drums vind ik goed. Voor mij de beste CD van de laaste 10 jaar van MetallicA. Btw. Goede Review MetallicA Rulezz

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-06-2003 om 21:03u
Score: 55 / 100

Ik vind ze ronduit waardeloos, het lijkt wel alsof Lars op een stel koekblikken zit te rammen, het doet me af en toe denken aan een slechte ripoff van clawfinger of linkin park laten ze nou gewoon ermee stoppen, ze zijn over hun hoogtepunt heen en het wordt nooit meer wat

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 07-06-2003 om 13:33u
Score: 90 / 100

In het begin moest ik ook erg wennen aan St. Anger. Ik had echter hetzelfde gevoel als toen ik Load voor het eerst hoorde. Ik ben en blijf van mening dat albums die niet direct lekker in het gehoor klinken de beste zijn. Albums die in het begin lekker klinken vervelen nogal gauw. Ik heb St. anger nu al 3 dagen non-stop aanstaan en ik moet zeggen dat ik het album nu helemaal te gek vind. Mensen die lopen te zeuren over de lyrics zijn wat dat betreft veel te oppervlakkig. Luister maar eens goed naar The unnamed Feeling en je zult mijn mening delen. Over de drum van lars gesproken. Dat vond ik in het begin ook helemaal niks, maar het vreemde is dat het nu totaal niet meer irriteerd en het geeft het album juist een lekkere understatement. Je hoort ook veel mensen over het feit dat het een saai album zou zijn? Wat heet saai als er om de 2 min een complete tempochange en riff veranderingen zijn. Dat er grote verschillen tussen Heavy en bluesy in 1 nummer samen gepropt zitten. Al sinds TBA lopen mensen te zeuren dat ze een 2e Master of puppets willen? Stel dat metallica een 2e master of puppets hadden gemaakt zouden jullie ze dan nog serieus nemen in 2003? Dacht het niet. Noem verder eens een band op die zoveel variatie heeft aangebracht in zijn muziek. Trash, metal, bleus, rock, ballads, instrumental, Symphonie, country. Je vind het allemaal terug bij metallica!

St. anger? een geweldige plaat waar ik in iedergeval nog vele jaren plezier van zal hebben!

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 07-06-2003 om 14:55u
Score: 85 / 100

De nieuwe metallica. Eindelijk. Ik moet toegeven dat ik ook in het begin effe moest wennen aan de rauwe ietwat doffe produktie. Ik denk echter dat dit precies het geluid was wat de band voor ogen had. Maar na een paar keer luisteren en ook kijken vind ik de plaat steeds beter worden. Opmerkingen als dat de plaat saai zou zijn begrijp ik niet zo goed want de tempowisselingen vliegen je om de oren en mensen die vergelijkingen noemen met nu-metal snappen er niet erg veel van. Ik begrijp wel dat mensen die zaten te wachten op master of puppets deel 2 teleurgesteld zijn maar de open minded metalfan zal toch tevreden zijn met deze plaat. Petje af voor deze moedige stap van Metallica.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 07-06-2003 om 15:51u
Score: 90 / 100

Ik vind hem mega! Metallica bewijst als een van de weinige bands om succesvol te zijn in meerdere descennia, terwijl ze zich zelf blijven ontwikkelen. Load en Reload zijn dan misschien minder geslaagde experimenten geweest, alhoewel Ain't my bitch gewoon weg cool is. Maar met ST anger bewijzen ze gewoon nog maar eens gewoon een beestachtig goede band te zijn

Metallica - St. Anger
Reactie van WorldOfMetal op 07-06-2003 om 16:54u
Score: 95 / 100

Goede keuze van metallica om weer is een lekker harde cd te maken, De vette riffs knalle uit je stereo. Gitaarsolo's zijn niet nodig want dit klinkt gewoon supergaaf. Vooral St. Anger en Shoot me Again zijn vette headbang - nummers, de dubbele bass zit er weer in , en das mooi, kortom vette cd.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 07-06-2003 om 17:04u
Score: 80 / 100

Ik heb het album nu al hele dagen opgehaden ik moet zeggen...het is nodig, want dit is geen album waarbij je van de eerste keer verkocht bent! Dus iedereen die z'n mening komt geven, moet het album toch minstens 3X van de eerste tot de laatste seconde gehoord hebben...want het is schokkend (goed of slecht vul je zelf maar in) Nu m'n mening : Eerst was ik niet direct verkocht, geen solo's, maar dat wist ik al, toch blijft het wennen. Ik heb altijd gezegd en dat zeg ik nu nog dat ze toch hadden moeten proberen om er solo's tussen te smijten! Nu begint het album perfect te wennen zonder solo's MAAR ik blijf erbij dat het cool had geweest moesten er toch solo's inzitten. De sound is ook compleet anders, de opvallende snare, en de zware rauwe gitaren. Ze hebben gekozen voor een sound waarbij je denkt dat de mannen bij jou achter in de garage staan te jammen. Het is niet teveel met de computer aangepast, op geenenkel vlak. Het klinkt dus wel puur en écht en het geeft een live feeling. Zeker niet slecht dus, I like it, maar tis ook wennen. Als die snare drum je irriteert , bekijk of luister dan de dvd is een keer, daar speelt Lars met een "gewone" snare-sound. Na enkele keren luisteren ben ik er echt van beginnen houden. Niet alles is even goed, zo vind ik Some Kind Of Monster geen cool nummer, buiten het machtige riffje dan... Diry Window bv. is daarentegen echt een machtig nummer, van begin tot einde. Het rustige stukje : I'm judge and I'm jury and I'm executioner too" is ook heel cool waarbij Lars z'n drums een speciaal geluidje maken, hij heeft daar van die klakkertjes aan z'n drumstel hangen waar hij op klopt. Na dat stukje gaat het weer over in een typisch Hetfield-riffje, en ja hij kan het nog steeds! Jaymz z'n zangstijl bevalt me ook wel. Hij doet dingen die hij op andere albums nooit deed, zelfs de longen uit z'n lijf screamen KILL KILL KILL KILL in het laatste nummer. Soms zijn de lyrics matig, soms kicken ze ass, dat komt wss omdat alle leden dit maal inspraak hadden en hier en daar al wat meer inspiratie hadden. Over het algemeen heb ik geen klachten over de lyrics, die trouwens over het algemeen over Jaymz' Rehab gaan. Dus degenen die vinden dat : Frantic tic tic tic tic toc op niets slaat, zijn verkeerd. Dat gaat over mensen die nog in leven zijn en nadenken over de manier waarop ze sterven en hoe ze gaan sterven. De manier waarop hij dit stukje zingt is trouwens ook heel cool, opbouwend naar die "toc" waarna het weer overgaat in een machtig riffje. Samengevat : De mannen staan er terug en ik ben al weer benieuwd naar hun volgende album! De snare-sound was cool voor een keer, maar kzou toch liever hebben dat ze voor het volgende album voor een "normale sound" kiezen. Wie weet wat ze hierna uit hun mouw schudden...met deze mannen weet je nooit...

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 07-06-2003 om 17:58u
Score: 95 / 100

Metallica melkt niets uit: ze behouden hun goede elementen en vullen die vernieuwend, origineel, modern en zelfs progressief in. Als ze zich nu keer op keer zouden herhalen en daardoor profiteren van de kuddebeesten die niets anders willen en niets anders aankunnen wegens te kortzichtig; dàt zou pas commercieel en passé zijn. Metallica is een volwassen band die (samen met al hun onoverkomelijke talenten) opgroeit: iets wat zeldzaam is in de conservatieve metalscène. Master of Puppets deel II? Alsjeblieft zeg. We hebben Master of Puppets al, en hij rockt. De deze hebben we nu ook, bijna 20 jaar later:en hij rockt ook als de beesten! Maar gelukkig op 'n andere manier. Zoveel verschillende stijlen, een enorme variëteit, geweldige riffs, zalige drums (met een snare die moet wennen maar best cool is) en de zang van James gaat er plaat na plaat op vooruit. Als je al 20 jaar CD's maakt met in elk nummer een (super)solo, dan begrijp ik best dat Kirk eens dacht: op deze plaat ga ik de riffs gewoon tot in de puntjes uitwerken en één keer niet laten zien wat ik nu allemaal toch kan qua snelheid. Bescheidenheid is 'n mooie deugd, n'est-ce pas? De teksten: oké, ze zijn anders (Oei! Dat mag niet in metal, zeker, veranderen?), maar zeker sterk en sprekend. De grootste groep in de metal (en de beste!) neemt risico's, maar vertrouwt waarschijnlijk op de meer breeddenkende metallo's (en die zijn ge-wel-dig zeldzaam) door deze plaat te durven uitbrengen. Hoge bomen vangen veel wind, zeker als ze helemaal alleen in het grote veld staan... Conclusie: Saint Anger. Wauw. *buiging*

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 07-06-2003 om 20:03u
Score: 90 / 100

Ik vind dit echt een geweldige cd. Het is inderdaad even wennen, maar St. Anger blijft gewoon 75 minuten lang spannend. Willen jullie ook eens kijken naar mijn recensie? --> www.musicview.nl

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 10-06-2003 om 10:42u

Keb er geen goed idee over, lijkt me geen fuck aan

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 10-06-2003 om 12:32u

zet dan ook niet zo'n stomme reply, aap ! Beluister de cd en oordeel dan...

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 10-06-2003 om 15:26u
Score: 90 / 100

We hebben er even op moeten wachten, maar inderdaad, Metallica heeft met st. Anger weer een geweldig album op haar naam staan! Ikzelf was in Engeland toen het album uitkwam, heb 'm daar meteen gekocht. Moest even wennen aan het drumgeluid, de soms langdradige nummers en de vele wisselingen binnen de nummers, maar na een paar keer luisteren moet ik gewoon toegeven dat het een topalbum is!

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 10-06-2003 om 16:32u
Score: 75 / 100

Ja, wat moet ik er van zeggen. Alle mensen die deze plaat na 1 keer luisteren, of een review lezen zoals die op metalsludge.com, kijken weer eens niet verder dan hun neus lang is. Ik heb zelf erg moeten wennen aan het album, en heb nog niet echt een eindoordeel, ik denk dat dit cijfer op dit moment het eerlijkste is dat ik kan bedenken. Feit is dat Metallica wel weer een stuk sneller en rauwer is gaan klinken wat ik zeker kan waarderen. Aan de andere kant zijn sommige tracks wel tot in het oneindige gerekt, en ik denk dat als deze plaat 20 minuten korter had geduurd de impact een stuk groter was geweest. Eerste indruk wb het drum geluid was trouwens: vet ruk. Maar uiteindelijk valt het allemaal toch wel mee en moet je er net als de rest van de plaat gewoon even aan wennen en door sommige dingen heen kunnen luisteren. Want zoals al te horen was bij het live concert op MTV afgelopen zondag doet deze cd het live waarschijnlijk best wel goed.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 10-06-2003 om 21:38u
Score: 20 / 100

Wat een Kutplaat zeg! Dit is toch geen Metal. Ik heb zoals iedereen hier suggereert de plaat meer dan drie keer geluisterd maar ik irriteer me nog steeds mateloos aan het rukgeluid van de gitaren en de drums. Zanglijnen zijn af en toe wel leuk maar gaan dan over op gebrul. Ik vind dat James of de hele plaat vol moet brullen of gewoon moet zingen maar niet vals moet gaan staan janken. Iedereen die een echte metalplaat wil horen moet Masterplan maar eens opzetten. En over load en reload ben ik nog meer te spreken dan over deze plaat, dat was nog hardrock maar dit is waardeloos. Dan nog een ding wat iemand me maar eens uit moet leggen. Zondagavond was op Mtv metallica te zien en wat deden ze? Allemaal oude nummers en twee van de nieuwe plaat, dat zegt toch ook wel iets. Als ze de nieuwe plaat zelf echt zo gaaf vinden waarom spelen ze er dan maar twee nummers van? Het concert was verder wel ok, alleen af en toe valse zang (Geen enkele "fuck" van james tussen de nummers door, jammer, dat vond ik wel stoer) en valse tonen van kirk, Satriani zou zich schamen als ie dit hoorde. En bij die nieuwe nummers hield lars zijn snare geluid wel gewoon, misschien dat hij zelf ook door had dat het op de cd nergens naar klinkt. Voor de mensen die st. anger wel leuk vinden, allemaal veel luisterplezier, maar ik flikker hem de prullenbak in.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 10-06-2003 om 22:24u
Score: 1 / 100

Ongelovelijk... ongelovelijk... Wat een zooi. Gelukkig dat we op Maiden kunnen vertrouwen om tenminste goeie metal uit te brengen dit jaar. Een hele show alleen maar ouwe shit spelen en maar 2 nummers van die nieuwe baggerplaat... zegt al genoeg. En het gaat mij niet om de snare, of omdat er geen solo;s inzitten... de nummers hebben geen kop of staart, er zit geen lijn in, een hele hoop typisch Pro Tools plakwerk, vals, lelijke productie, ongeinspireerd en duidelijk geen Metallica. Gemiste kans!

Metallica - St. Anger
Reactie van JozzyJosbourne op 10-06-2003 om 23:27u
Score: 50 / 100

Als ik Metallica via dit album zou leren kennen, zou ik het beschouwen als een middelmatige nu-metal band met hier en daar wat trash invloedjes en zou het waarschijnlijk na 3 keer luisteren in mn prullebakje belanden. Hij staat nu toch nog op mn schijf omdat ik wil weten of er wat achter of in de muziek zit wat het misschien toch beter maakt dan die hele grote olifantenvlaai die ik helaas heb gedownload. Stel je voor dat je deze cd gewoon aanschaft... au. Het is des te frustrerender dat metallica geen band met een debuutalbum is, maar een fucking metal moloch die een reeks van trash klassiekers heeft weten uit te poepen. Ik huil mijn tranen uit bij kill 'em all en z'n twee heerlijke opvolgers. De battery is leeg mensen, metallica, als ze die naam nog waard zijn, is heden ten dage wat mij betreft the thing that should not be.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 10-06-2003 om 23:53u

Ik kan nog niet echt oordelen over de plaat maar ik voel m al aankomen. 'Slechte productie', 'slecht drumgeluid', 'slechte dit', 'slechte dat'.... Dit zijn mijns inziens woorden van allemaal jaren 90 Metallica 'fans' die om de zelfde redenen het klassieke ...And Justice For All neersabelen. Ik heb een aantal nummers al gehoord van het nieuwe album en het klinkt uitstekend. Metallica gaat terug naar de essentie. Het klinkt puur en aggressief, wat mag je meer verwachten van deze band. Het klinkt werkelijk stukken beter dan al die shit van de afgelopen 13 jaar (uiteraard Garage Inc. en Live Shit uitgezonderd, maar dat waren geen echte albums).

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 10-06-2003 om 23:53u

Ik kan nog niet echt oordelen over de plaat maar ik voel m al aankomen. 'Slechte productie', 'slecht drumgeluid', 'slechte dit', 'slechte dat'.... Dit zijn mijns inziens woorden van allemaal jaren 90 Metallica 'fans' die om de zelfde redenen het klassieke ...And Justice For All neersabelen. Ik heb een aantal nummers al gehoord van het nieuwe album en het klinkt uitstekend. Metallica gaat terug naar de essentie. Het klinkt puur en aggressief, wat mag je meer verwachten van deze band. Het klinkt werkelijk stukken beter dan al die shit van de afgelopen 13 jaar (uiteraard Garage Inc. en Live Shit uitgezonderd, maar dat waren geen echte albums). Dit is het album dat de echte van de nep fans gaat onderscheiden.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 11-06-2003 om 01:14u

Nee, dit is het abum wat de echte fans van de 15 jarige pubers en mensen met een bord voor hun kop gaat onderscheiden.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 11-06-2003 om 15:41u

HA, HA, HA HAHA, inderdaad, die vorige droge reactie is goed! Als je dit een goeie metalplaat vind dan heb je er echt geen verstand van. HAHAA

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 11-06-2003 om 18:16u

Net zoals men eind de jaren zeventig Metallica niet metal genoeg vond? Het zijn altijd de conservatieve onnozelaars; die vasthouden aan termen die ze eigenlijk niet sluitend kunnen definiëren, die achter de feiten aanlopen...Metallica was geen "true" metal in '81, want ze hadden punk-invloed...al wie een interview met James over vroeger leest weet dit, hij voelde zich noch welkom in de metalgemeenschap, noch in die van de punk...Metallica gaat niet over een trend volgen, zelfs al is het een "non-mainstream" trend zoals metal, want uiteindelijk is die zogenaamde "metal" ook gebonden aan honderden regeltjes en gebruiken...metallica is een veranderende, evoluerende wereld op zich

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 11-06-2003 om 19:59u

Helemaal mee, het is altijd al gekanker op Metallica geweest wat al die andere "metal" bandjes doen maakt niet uit.. maar och metallica moet eens iets gaan doen.. oei dan word iedereen wakker! Metallica zus Metallica Zo.. Het gaat hun niet om Metallica's muziek.. Maar ze haten Metallica gewoon simpel weg..

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 12-06-2003 om 11:18u
Score: 90 / 100

Groot respect voor een band die na zoveel jaar en zoveel commercieel succes met zo een rauwe, agressieve plaat voor de dag komt. Dat er dan altijd mensen zijn die teleurgesteld zin dat ze niet meer hetzelfde doen als 20 jaar terug is jammer voor ze.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 12-06-2003 om 13:49u
Score: 50 / 100

Ik had me opgesteld om me te verwachten aan een nieuwe sound en puur op de kwaliteit beslissingen te nemen maar ik heb em nu al 10keer proberen uit te luisteren en telkens moet ik hem van pure frustratie en zelfs koppijn afzetten. Echt geen goeie en een zeer slechte op het niveau van Metallica. Het lijkt alsof ze een soort van pure commerciële metal ingeslagen zijn en daarvoor de diepgaande sound weg te laten. Ik mis gitaarsolo's, behoorlijke tekst,... ik geef dan nog een 50 maar eigenlijk voor mij persoonlijk haalt hij met moeite de 30.(ik luister er namelijk niet meer naar)

Metallica - St. Anger
Reactie van Gandalf op 12-06-2003 om 21:14u
Score: 85 / 100

Ik heb em nog niet erg goed geluisterd, maar het klikt beter als ik verwachte op basis van de mp3 tjes die ik al gehoord had. De productie is wel ff wennen (met name drumgeluid) maar ik denk dat ik dit album erg goed ga vinden. Op dit album doet metallica wederom waar ze zelf zin in hebben en dat vind ik gewoon geweldig aan deze band.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 13-06-2003 om 09:49u
Score: 95 / 100

zeer goeie recencie dit album is super. ik zou het een achteruitgang hebben gevonden moesten ze hun verleden albums zouden nageaapt hebben. een band moet evolueren en dit is duidelijk de goeie richting! here we go baby!

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 13-06-2003 om 12:26u
Score: 90 / 100

ff reageren op een statement van een metalfan eerder. Waarom metallica allemaal oude nummers speelt en maar 2 nieuwe. Dit heeft Jayms verklaard omdat ze nu op grote festivals spelen en ze spelen de nummers die het gross wil horen. In feb volgend jaar gaan ze weer touren op de normale manier en dan zullen ze ook meer nummers van St. Anger spelen. Wat ik zelf wel opvallend vind is dat ze geen enkel nummer van Load meer live spelen.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 13-06-2003 om 17:58u

Ja blijkbaar willen ze niets meer te maken hebben met de loads. Dat geeft nog wel eens wat anders in een setlist, wat ik op zich wel cool vind, terug zoveel oude nummers. Maar nummers zoals "Fuel", "Hero Of The Day", "Bleeding Me" blijven nog steeds goed en die zouden er wel tussenmogen van mij. Metallica moet nog wel op gang komen live, want het RAR optreden was zeer goed, maar hier en daar enkele fuck-ups qua vocals, drums, en gitaarsolo's. Na enkele weken zal dat wel bijgewerkt zijn zeker...

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 13-06-2003 om 21:23u

Ik had gelezen dat ze een album met invloeden van Meshuggah, Entombed en hatebreed hadden gemaakt. Het is misschien heel ambitieus om dat te proberen voor een band als Metallica. Maar ik vind toch dat ze dan, als ze het geheel wat groovend willen laten klinken, al die losse stukken muziek op deze plaat door bassist aan elkaar moeten laten plakken. Op deze plaat zijn de basspartijen echt op overbodig gesteld. Wat een zootje troep is dit zeg. Misschien als Metallica een goede drummer had, dat die het een beetje bij elkaar had kunnen drummer. De drums zijn echt zo vreselijk waardeloos, wat probeerd die Lars eigenlijk te bewijzen? Heeft ie eigenlijk wel eens van de term "stijl" genoemd? Damn ze zouden hem die dubbele basdrum af moeten nemen. Volgens mij kan ie beter alleen percussie gaan doen ofzo, wat een slap zootje (misschien in die paar stukjes deathmetal geen slap zootje, maar hier is het drumwerk ook zeker niet bijzonder). Die halve hardcore beats hebben echt geen houvast op de rest van de rest van de muziek. Dat het af en toe klinkt als of ie op een blikkentrommel drumt is opzich niet erg, als er iets leuks mee gedaan hadden (bv. she lost control, the joydivision). En die gitaarpartijen klinken ook bijna aldoor het zelfde, aldoor dezelfde trucjes, vooral als lars met zijn snair synchroom gaat spelen met de gitaarpartijen, de breaks zijn echt boring. Ze proberen echt een band te zijn die ze niet zijn.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 13-06-2003 om 23:38u
Score: 100 / 100

Ik heb al eerder hier een reactie gezet (dat jammer genoeg werdt beantwoord met flauwe humor) en nu heb ik dus het album gekocht. Het is zeker weten (ja, lees dat goed: ZEKER WETEN) het beste album sinds ...And Justice For All (de geweldige compilaties Garage Inc. en Live Shit niet meegerekend). Al die cleane-jaren-90-audiogeluid-watjes moeten maar ns ophouden met het gezeur over het geluid, een gitaarnootje die niet helemaal lekker klinkt, foutjes in de mix etc. etc. etc. Dat is onder andere wat dit onderscheid van die slappe, cleane, technisch 'perfecte' jaren 90-platen van ze. Want kijk maar ns naar de klassieke platen in het verleden (het eigen Justice, Sepultura's Beneath The Remains, Stooges' Raw Power en Funhouse, Stones' Exile On Main St.) die klinken ook niet perfect en dat geluid heeft tenminste karakter. Verder heeft de band, mede door alle gebeurtenissen rondom, een behoorlijke 'kick in the ass' gekregen, vooral vergeleken met het tergend slechte Load (Of Shit), die ik welgeteld één (1) x gedraaid heb. En 'fans' die zeuren over 'ze proberen een band te zijn die ze niet zijn' moeten maar ns nadenken over het feit dat ze 1 van de grondleggers waren van het thrash- en speedgenre. Ik vindt dat de overwegend negatieve reacties op deze plaat aangeeft dat het metalgenre anno nu behoorlijk is verziekt door al die klote nu-metalbandjes als Limp Business, Papa Roach en Stain(d) met fans die Metallica zijn gaan volgen met Load. Als echte metal niet jouw smaak is, praat er dan ook niet over. (Kom maar op met je bijdehandte grappen)

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 14-06-2003 om 10:35u

Ik ben het volledig met de hierboven genoemde reactie eens. Het lijkt alleen maar te gaan om het geluid van de drums, het geluid vd gitaar en hoe perfect alles wel niet moet klinken. Hetzelfde gezeik had je 15 jaar terug ook toen justice for all uitkwam en dat blijkt nu toch ook een klassieker te zijn. Wellicht dat we st.anger ook over 10 jaar een klassieker kunnen noemen.

Metallica - St. Anger
Reactie van JozzyJosbourne op 15-06-2003 om 19:26u

Het leuke is dat Metallica nu zelf een beetje op de cleane-radio-jaren-90-watjes beginnen te lijken. Misschien is t een leuke ros-plaat om op te beuken, maar zelfs dan kan je beter slipknot of soulfly nemen. Als ik Metallica koop, verwacht ik niet dat soort muziek. Waar zijn die ubergeile solo's gebleven verdomme.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 15-06-2003 om 20:20u

Dat is nu net Metallica...ze willen niet aan verwachtingen voldoen...Lars Ulrich zei nog, net voor Rock Am Ring, dat hij Metallic azag als een universum op zich, een band die zich niets aantrekt van verwachtingspatronen of labels, en als er een ding is dat je wel mag zeggen dat klopt, dan is het dat wel...en hulde voor dat attitude !!!

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 15-06-2003 om 22:23u
Score: 100 / 100

Sorry, liever dit dan Slipknot of Soulfly (zucht.... wat is er toch terecht gekomen van het oude Sepultura...?)

Metallica - St. Anger
Reactie van Svenson op 16-06-2003 om 16:59u

Waarom zit iedereen altijd Load en Reload af te kankeren. Het zijn inderdaad mindere platen dan de eerste 4 albums, maar niemand hier kan zo'n album neer zetten, je moet een band niet forceren om 20 jaar dezelfde soort muziek te spelen. Het zijn gewoon goede rock albums, en dat is de keus van de vier heren van Metallica. Als je het niet goed vind, luister er dan niet naar en kraak het niet af.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 16-06-2003 om 17:17u
Score: 1 / 100

Iinderdaad, load en reload zijn lekkere rockplaten dus die zeik ik ook niet af, maar alle cd's die metallica gemaakt heeft zijn beter dan deze. Waarom? omdat ze gewoon veel beter kunnen, de riffs zijn zo oersaai en simpel, da's gewoon geen uitdaging meer.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 19-06-2003 om 20:20u

Ik heb St. Anger gekocht omdat ik een Metallica fan ben. Maar het album valt tegen.Ik had het al een beetje verwacht . Geen gitaarsolo's zag ik in de krant. Dat viel me al tegen VOOR DAT IK HET ALBUM HAD GEKOCHT. Toen ik hem opzette begon het al. De nummers beginnen niet lekker(uitzondering het titelnummer) De Lyrics worden steeds herhaald dat is vervelend. Sommige nummers zijn veels te lang en aangebreit. Ik zag hier al staan dat je de CD eerst een paar keer moet luisteren. Dat heb ik geprobeerd te doen. Maar het verveelt gewoon. Ik had er geen geduld voor. Dus zette ik Kil em All maar op. Dat is toch veel beter. Om terug te komen op St Anger. De betere nummers zijn toch Frantic,St Anger en Shoot Me Again. vanwege de agressieve snelheid. Ik vind het goed dat Tallica zich blijft vernieuwen. Maar iets beterz dan dit album had toch wel gekund. Ik heb ze op Fields Of Rock gezien. En toen was het geweldig. Vanwege de oude nummers. Nou ik ga kappuh Ik ga St Anger maar weer eens (proberen) te luisteren

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 25-06-2003 om 12:30u
Score: 5 / 100

beter dan load en reload maar die kregen van mij een nul.dat is voor die schijven dan ook een monsterscore want je kan niet int rood gaan.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 25-06-2003 om 12:58u

DEZE ZAL PRACHTIG OP ZIJN PLAATS ZITTEN TUSSEN MIJN 4JAARIG DOCHTERTJES COLLECTIE VAN M KIDS EN K 3. GOEIE ACHTERGROND OM OVER DE BOZE WOLF TE VERTELLEN !

Metallica - St. Anger
Reactie van TheBigEasy op 11-08-2003 om 11:58u
Score: 78 / 100

Een hele goede review. Het geeft goed weer hoe ik mij in eerste instantie voelde bij het luisteren van de plaat. Aan de single St.Anger was ik gelijk verslaafd vanwege de lekkere agressieve riffs. De rest daarentegen moest ik nog erg aan wennen. Het is een daadwerkelijke groeiplaat en ik kan voorstellen dat verstokte fans dit niks vinden. Ik vind Metallica een superband en, behalve Load en Reload dat ik maar magere platen vind, vind elke cd van hun sterk, dus ook deze. Nu hopen dat Kirk zich weer wat meer mag laten gelden en dat James niet continu probeert om echt te zingen. Gewoon je rauwe stem gebruiken James, dat heeft Metallica tot nu toe al ver gebracht!

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 02-12-2003 om 14:20u
Score: 25 / 100

Wat een zeikschijf. Zonder twijfel het slechtste dat ze ooit hebben geproduceerd. Vergeleken met dit zijn Load en ReLoad meesterwerken. Al wie zit te zeiken dat dit een prachtige schijf is, moet maar eens luisteren naar hun vroegere werk (MoP, RtL, KeA). Dat waren prachtschijven. Dit is gewoon een bende lawaai, meer niet. Voor mij mag Metallica verrekken. Dat ze maar snel genoeg Cliff vervoegen. ST. ANGER SUCKS !!

Metallica - St. Anger
Reactie van spike666 op 18-12-2003 om 19:15u
Score: 85 / 100

gruwelijke cd deze cd is beter dan die zachtere van eerst ze zijn weer harder gaan spelen en goed ook. er zijn ook weer nummers die je lekker mee kan zingen.

Metallica - St. Anger
Reactie van Metfan op 04-01-2004 om 20:31u
Score: 89 / 100

Een goed album, St.Anger, ik heb e'm veel geluisterd. De DVD is te gek!

Metallica - St. Anger
Reactie van the-cold-white-light op 02-02-2004 om 14:07u

Tsja, wat heb ik hier nog aan toe te voegen, ik heb veel medelijden met de fans die deze cd gewoon maar blindlings hebben gekocht want dat was dan toch weer zo'n 19 euro verspild geld, maar al die positieve reacties hier...... dat vind ik echt vreemd. Ik kan gewoon niet begrijpen dat mensen deze cd goed kunnen vinden, alleen omdat het metallica is.... Maarja, er zijn ook mensen die graag naar R & B luisteren en smaken verschillen nou eenmaal, misschien vinden sommige mensen deze cd dus wel echt leuk (onbegrijpelijk). De moraal van dit verhaal is dus dat je deze cd niet moet kopen maar geef je geld liever uit aan een band die wel goede muziek weet te maken (of aan een wat oudere cd van metallica die wel goed is)

Metallica - St. Anger
Reactie van Metallica4ever op 04-02-2004 om 14:44u
Score: 95 / 100

St. Anger is gewoon een album geworden dat men niet verwachtte, in het begin is het wennen. Ik weet niet wat 't is met dit album maar het werkt zeer verslavend, vooral de titelsong is meesterlijk (check die lijpe intro!). Ik weet waarom sommige mensen deze CD dissen, als je het voor het eerst luistert klinkt het inderdaad bagger... Maar na 2x luisteren: "Goed" 3x luisteren: "Uitstekend" 4x luisteren: "Vet!" 5x luisteren: "Wauw!" Ik kan deze mensen aanraden dit album gewoon de tijd te geven, na een paar dagen/weken wil je niets anders meer, en zul je tot de conclusie komen dat St. Anger gewoon roeleert, en dat Metallica nog steeds de beste metalband allertijden bewijst te zijn.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 06-02-2004 om 13:40u
Score: 80 / 100

Ah, weer lekker een garage-rag album. Heerlijk... De drums van Lars klinken lekker rauw, alleen bij St. Anger had ie in de intro zijn snare moeten weglaten, klinkt er niet bij...

Metallica - St. Anger
Reactie van GnarKill op 10-02-2004 om 18:37u
Score: 3 / 100

doe mij maar de oude metallica....3 punten voor Shoot Me Again, die nog wel een beetje aan te luistere is....

Metallica - St. Anger
Reactie van WorldOfMetal op 01-03-2004 om 19:21u

Wat een gezeur over de productie. Je moet er gewoon ff aan wennen. Er zijn genoeg positieve reacties, al die mensen hebben dus echt geen bord voor hun kop. Ik vindt St. Anger niet beter dan het oude werk, maar het is toch zeker wel een goed album. Ik begrijp goed dat mensen een middelmatig cijfer geven, maar waarom van die dikke onvoldoendes die ondersteunt worden door onzin-argumenten. Veel van deze mensen houden gewoon niet van die nieuwe metallica sound, maar dat wil niet zeggen dat het album slecht is.

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 19-03-2004 om 01:25u
Score: 9 / 100

Ook na tig luisterbeurten blijf ik erbij dat Metallica met 'St. Anger' een baggerplaat heeft afgeleverd. Ik kan hier nu wel gaan verkondigen dat de (steel)drums zo slecht zijn, dat is ook zeker zo maar dat is al zo vaak gezegd. Het is gewoon shit, Hetfield zingt/schreeuwt vals, geen solo's... kan nog wel even doorgaan. De productie is gewoon ver onder de maat. Metallica is nu-metal geworden, en dit is met afstand de slechtste plaat die ze gemaakt hebben. Ik volg ze al bijna 20 jaar en heb zodoende de nodige optredens meegemaakt (Gelredome afgelopen jaar, Fields Of Rock), en toch frappant dat ze veel oudere songs spelen. Laat toch wel zien dat ze niet achter 'St. Anger' staan. Nee, deze plaat is eigenlijk alleen voor nu-metalpubers die 'Ride The Lightning' of 'Master Of Puppets' nog niet kennen. Dit is gewoon geen metal, punt uit.

Metallica - St. Anger
Reactie van trooper op 28-07-2004 om 02:45u
Score: 15 / 100

en tot zo ver metallica. blijf uit die studio en blijf bij het touren (en doe iets aan die popster-attitude!). Het is duidelijk dat elke jongeling die voor het eerst metallica hoort onmiddelijk verkocht is door de goedkope truk met het drumgeluid. Hopelijk leren ze de eerste albums ook kennen en zien ze in dat Metallica de mist is ingegaan. Ben ik blij dat ik deze cd niet zelf moest betalen!

Metallica - St. Anger
Reactie van Neuroot op 31-08-2004 om 20:39u
Score: 99 / 100

Nou ik ben dus zo'n jongeling en misschien verwacht je dat ik de reactie hierboven tegen ga spreken maar dat doe ik niet. Ik ben nu 15 en ik heb metallica leren kennen door de cd met het zwarte hoesje te jatten uit de cd kast van me pa. Ik was meteen verkocht en ken nu ieder nummer op die cd uit mijn hoofd. Een jaar later hoorde en zag ik de clip van St. Anger en was meteen verkocht, of dat mede door "de goedkope truuk met het drumgeluid" is weet ik niet maar ik heb het album gekocht. Ik vind het een retegoed album.

Metallica - St. Anger
Reactie van Metallifan op 07-10-2004 om 21:42u
Score: 75 / 100

WAT HEEFT IEDEREEN TOCH TE ZEUREN. METALLICA DOET WAAR ZE GOED IN ZIJN: HARD SPELEN!!!!!!!!

Metallica - St. Anger
Reactie van jaap op 05-02-2005 om 19:43u
Score: 77 / 100

Om deze plaat super te noemen is van de pot gerukt maar een klote plaat is et ook niet.voor bijna elke andere band zou dit super zijn maar van Metallica verwacht je gewoon meer

Metallica - St. Anger
Reactie van Old Motorheadbanger op 27-02-2005 om 22:24u

2 jaar later : schijtplaat !!!

Metallica - St. Anger
Reactie van metallica1688 op 15-03-2005 om 12:18u
Score: 25 / 100

Echt diep en diep treurig dat zo`n grote band zo`n treurige plaat kan maken! James zingt inderdaad vals,maar dat ging na de liveshit tijd al zo`n beetje achteruit. Sorry dat ik het zeg maar Reload en Load zijn nog beter! Maar ik moet eerlijk zeggen een 2e Ride the lightning of Master of Puppets had ik ook niet verwacht. Hopen dat er toch nog een 2e Ride the Lightning ofzo komt,dat was tenminste echte muziek!

Metallica - St. Anger
Reactie van fixxxer op 16-03-2005 om 22:30u
Score: 70 / 100

ik vindt de st. anger nummers live echt zeer goed te doen.....beukt lekker weg. maar op cd kan ik er helaas niet aan wennen,wat ik zeer jammer vindt

Metallica - St. Anger
Reactie van Dimmu op 22-03-2005 om 16:42u
Score: 85 / 100

drums klinken schel en hard , james stem is zalig goed , goed album , beter dan load , alleen ja de solo's ontbreken he

Metallica - St. Anger
Reactie van Vedrono op 13-04-2005 om 17:34u
Score: 99 / 100

Dit is een lekker album, het draait lekker en heeft zoals in de review staat meerdere stijlen die heerlijk klinken, de enge 2 liedjes die wat minder klinken zijn Frantic en Sweet Amber. Alle andere liedjes zijn geweldig. Dit mag bij mij in de stapel met zo verslavende albums, je blijft het draaien.

Metallica - St. Anger
Reactie van Dimmu op 16-04-2005 om 10:54u

idd enige nummers die ik niet echt moet horen zijn dirty window en purify

Metallica - St. Anger
Reactie van Dimmu op 24-06-2005 om 16:51u

'En dan onze bassist Bob. Bob kan niet bassen. Hij loopt gezellig mee met de gitaarlijnen van Jamez, maar springt er op geen enkele manier uit. Hij draagt alleen bij aan een zompige lage brij.' dit citaat slaat echt nergens op , rob heeft de bass voor st anger helemaal NIET gespeeld , dat heeft hij al duizenden keren verteld , newsted heeft nog de bass gespeeld voor deze plaat (vergeet niet dat hij pas in 2001 weg was toen het opnemen van st anger al lang bezig was) dus aub denk even na voor je iets zegt

Metallica - St. Anger
Reactie van dimmu zit fout op 26-06-2005 om 16:37u

beste 'dimmu' , hier ben je toch ook even mis , dus denk jij ook maar even na voor je iets zegt. je hebt zeker gelijk dat de bass niet door trujillo is gespeeld , maar ook niet door newsted hoor , de bass is namelijk gespeeld door producer Bob Rock => http://www.zwaremetalen.com/recensie/1418.html

Metallica - St. Anger
Reactie van 'bones' op 30-06-2005 om 20:33u

Ja dimmu...je hebt duidelijk geen research gedaan. In 2002 zijn ze aan het album begonnen met een pauze van bijna een halfjaar omdat james moest afkicken. Bob Rock heeft alle baspartijen voor zijn rekening genomen. Jason zat toen al in echobrain en heeft getourd met voivod.

Metallica - St. Anger
Reactie van Dimmu op 03-07-2005 om 12:47u

ok ik zat idd fout :) , maar ja ik vind toch dat je als reviewer zeker juist moet zitten , en dat was ie niet

Metallica - St. Anger
Reactie van Een_Metalfan op 25-08-2005 om 04:23u

Metallica is zo vreselijk slecht, mensen die hier naar luisteren zijn compleet van de pot gerukt en kunnen beter kleuters in hun bek gaan schijten ofzo. Mijn favoriete nummer op dit moment is K3 - Tele-Romeo

Metallica - St. Anger
Reactie van torre op 28-10-2005 om 20:36u

heerlijke plaat, en of er emotie inzit, absoluut, alleen misschien is dat voor sommigen wat moeilijk te vatten, maar ik denk dat dat pas echt uit de verf komt als je some kind of monster hebt gezien en die potten en pannen van lars zijn dan wel hele dure potten en pannen want ze klinken supervet (nu nog koken) dit album heeft gewoon tijd nodig en verwacht geen puppets of lightning want ja dan is het een teleurstelling, maar verwacht iets fris

Metallica - St. Anger
Reactie van BavaroiseNL666 op 21-01-2006 om 20:10u
Score: 70 / 100

Ik vind hem wat minder, want metallica had altijd een eigen heavy metal sound wat iedereen mooi kon vinden.(als je Metallica niet mooi vind maar wel van metal houd, dan heb je iets niet goed, metallica heeft namelijk de metal wereld veranderd) zoals whiskey in the jar. dat is echt iets voor metallica, en de begin solo van don't tread on me. dat is allemaal veel beter. ik vind zelf alleen mooi: st.anger, Some kind of monster, en frantic. als metallica zo door gaat moet ik een andere favo band zoeken??

Metallica - St. Anger
Reactie van BavaroiseNL666 op 21-01-2006 om 20:17u
Score: 70 / 100

@:Metallica1688 ik ben het grotendeels met je eens over de zang in St.Anger. maar met live optreden zoals de stem in Garage inc(ook al is het een Cover album) en Symphonie & Metallica is het betere werk van hettfield.Load en Reload is ook hartstikke mooi :) zou ik wel 100 geven.

Metallica - St. Anger
Reactie van Persoon op 20-02-2006 om 14:00u
Score: 60 / 100

Ik denk dat het volgende album, weer een klein beetje jaren 80 style wordt. Niemand verwacht dat, iedereen verwacht weer zon plaat denk k, daarom denk k meer heavy metal style. Nee -.-' ik hoop dat, ik denk het niet :P

Metallica - St. Anger
Reactie van trooper op 03-03-2006 om 20:45u

3 jaar later: nog altijd een schijtplaat

Metallica - St. Anger
Reactie van edd op 28-05-2006 om 20:49u
Score: 10 / 100

Mee eens

Metallica - St. Anger
Reactie van Een Metalfan op 28-07-2006 om 23:36u

2 Maanden na de reactie van edd,Het blijft goed!

Metallica - St. Anger
Reactie van deco op 26-08-2006 om 19:27u
Score: 10 / 100

te veel verbloemingen. het is een kutplaat. PUNT. qoute uit frantic: 'frantic tic tic tic toc!' waar haalt james zn inspiratie? de staande klok in het afkickcentrum? tijd om op pensioen te gaan !!!

Metallica - St. Anger
Reactie van Edge op 17-09-2006 om 22:52u
Score: 25 / 100

valt toch erg tegen, gewoon niet catchy meer en het geluid laat veel te wensen over, maar nog altijd respect voor James

Metallica - St. Anger
Reactie van Marco op 10-02-2007 om 19:43u
Score: 30 / 100

Die drumsound...HAHAHAHAHAHAHA wat een tinnef

Metallica - St. Anger
Reactie van JeMoeder op 16-05-2007 om 11:41u
Score: 35 / 100

Het is gewoon niet meer 'het' MetallicA geluid. Geen solo's, slecht drumwerk, en die Trujillo is ook meer een clown dan een fatsoenlijke bassist. Het is jammer, maar ik denk dat MetallicA allang over zijn hoogtepunt heen is, en het wordt ook niet meer wat! Inspiratieloze muziek, commerciele rotzooi!

Metallica - St. Anger
Reactie van Matthser op 02-06-2007 om 15:14u
Score: 30 / 100

Zwaar en zwaar teleurstellend. Hoe Metallica met zo'n plaat zo'n reputatie kan schaden. Het klinkt als een half geproduceerd misbaksel. De drums slaan nergens op, behalve vuilnisbakken. Geen enkele solo's! Ik zou me als Kirk Hammett toch wel zwaar ondergewaardeerd voelen als ik slechts maar wat flauwe riffs mag spelen. Niks kan me boeien op die plaat. Ik bid op mijn blote knieën dat het volgende album mijn respect voor Metallica kan terugwinnen.

Wat een bagger!

Metallica - St. Anger
Reactie van matthias op 26-07-2007 om 21:57u
Score: 70 / 100

kvind metallica's vorige albums beterzoals the black album en master of puppets ik mis solo,s
de enige nummers die mij kunnen bekorern zijn frantic en st anger

Metallica - St. Anger
Reactie van Een Metalfan op 17-08-2007 om 03:08u
Score: 100 / 100

Dit is gewoon een superplaat, moest gelijk welke andere band met zo'n album afkomen zou het lovende recensies krijgen maar omdat het Metallica is en omdat ze niet doen wat verwacht wordt breekt iedereen het af.

Metallica - St. Anger
Reactie van Bende doven op 22-08-2007 om 16:40u

Load 10/10
ReLead 10/10
Saint Anger 0/10

Metallica - St. Anger
Reactie van Old Mhb op 14-09-2007 om 22:44u

Score - 9 en nog meer nullekes.

Zelf na 4 jaar vind ik deze nog steeds ondermaats en ik heb in mijn leven als 40 jarige al behoorlijk wat kak gehoord.

Samen met de nieuwe Maiden de grootste teleurstelling in mijn leven.

Metallica - St. Anger
Reactie van Max op 22-02-2008 om 22:29u
Score: 35 / 100

ok ff straight to the point dan maar , normaal reply ik niet op forums en een oordeel hou ik dan ook voor mijzelf. echter ditkeer voel ik me genoodzaakt om mijn mening ff kwijt te kunnen.

komt ie: dit album is absoluut 100% bagger. ik ben een trouwe metallica fan , bijna al de concerten op dvd alle albums staan in mn kast, maar dit slaat echt alles.
Mensen die concluderen dat dit niet vergeleken mag worden met een Master of puppets spreken gewoonweg Bullshit!! , metallica is metallica en of het 2003 of 1983 is dat moet er niet toe doen. een album als The black album . Waanzinnig!!! perfecte zang, brilliante solo's dat vind ik ook van de overige albums tot St. Anger.
de rifs zijn waardeloos , 0% solo en de zang!? WTF de zang!? het lijkt james niet eens meer.

ook het feit dat er gezegd word dat Load en reload slechte albums waren in de metallica reeks! haha totale bullshit , een andere weg inslaan hoeft niet een fout te zijn: The unforgiven 2! mama Said, aint my bitch , memory remains . etc etc stuk voor stuk prachtwerkjes. en op St. Anger staan er welgeteld 0!!!
betekend niet dat ik metallica aan de wilgen hang . Want nogsteeds krijg ik een harde van Metallica.

wilde ik f kwijt DE GROETE!

Metallica - St. Anger
Reactie van Een Metalfan op 11-05-2009 om 21:42u
Score: 1 / 100

lol, na de release van death magnetic is iedereen deze meteen alweer vergeten

Metallica - St. Anger
Reactie van Een Metalfan op 28-05-2009 om 11:23u
Score: 80 / 100

Ik draai hem nog steeds en hij schopt nog steeds kont.
Vooral op de dvd is naast het horen en bijna voelen van de pijn en agressie, het ook te zien.

Nog steeds kippevel, heerlijk.

Metallica - St. Anger
Reactie van Joop Agema op 07-04-2010 om 12:17u

de slechtste kutherrie die ik ooit gehoord heb.
0% creativiteit
mijn mening

Metallica - St. Anger
Reactie van dirk op 24-08-2010 om 19:38u
Score: 80 / 100

ik ben geen fan van de echte typische Metallica heavy metal. ik luister naar andere subgenres van metal, maar deze plaat vind ik geniaal vet! ik ben zelfs naar een concert van ze geweest wat ik anders nooit gedaan zou hebben. Gitaar klinken lomp, en die snare... i fucking love it!