Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-06-2020

Nasum - Shift
Jaar van release: 2004
Label: Burning Heart Records
Nasum - Shift
Nasum vestigde met zijn vorige album, Helvete, zijn naam als één der beste grindbands ter wereld (enkel Napalm Death houdt ze nog enigszins bij). Op Shift, het nieuwste werkstuk, pakt de band het echter totaal anders aan. Jesper Liverröd wordt kennelijk enorm gemist, want er hangt een zeer depressieve sfeer over de plaat. De songs zijn traag, somber en ook een pianosynth komt regelmatig om de hoek kijken. Zelfs de doodskrijs van Mieszko heeft het veld moeten ruimen, voor een zeurderig nu-metal geluid.

Niet dus hè. Shift is helemaal geen sombere of trage plaat geworden, maar knalt zoals verwacht je huiskamer uit. En wil je als Nasum-fan eigenlijk wel anders? Natuurlijk niet. Dat heeft de band gelukkig begrepen en wordt er dus nauwelijks afgeweken van het geluid wat men op Helvete ook al liet horen. Shift klinkt wel een stuk grimmiger en gruiziger, een stuk minder klinisch en berekend dan Helvete. Dat is deels te danken aan de rauwere productie, maar ook deels aan de toevoeging van bassist Jon Lindkvist aan de line-up. Hij heeft niet alleen een belangrijk aandeel gekregen in de Nasum-gitaarmuur, maar draagt ook compositorisch zijn steentje bij. Zijn songs verraden duidelijk een grote invloed van bands als Entombed en Dismember, en hebben een hoger rockgehalte dan die van Anders Jakobsson en Mieszko, voorheen de enige componisten van Nasum. Verder is Nasum niet veel veranderd. De ultrasnelle blasts worden afgewisseld met typische snelle polkabeats en brute midtempo stukken. Nasum in het kwadraat zogezegd.

Valt er nog iets te zeggen over deze plaat? Nee, behalve dan dat iedereen die zichzelf grindfan noemt deze plaat moet aanschaffen. Nasum vindt het wiel niet opnieuw uit, maar levert wel hét definitieve grindcoregeluid voor de komende jaren af. Ik ben benieuwd wat Napalm Death hier tegenover kan stellen.

Tracklist:
1. Particles
2. The Engine Of Death
3. Twinkle Twinkle Little Scar
4. No Paradise For The Damned
5. Wrath
6. Fear Is Your Weapon
7. The Deepest Hole
8. High On Hate
9. Pathetic
10. Circle Of Defeat
11. Like Cattle
12. Ros
13. The Smallest Man
14. Cornered
15. Strife
16. The Clash
17. Hets
18. Closer To The End
19. Fury
20. Fight Terror With Terror
21. Et Inflammerat Sår
22. Deleted Scenes
23. Creature
24. Darkness Falls

Score: 91 / 100

Reviewer: Rascul
Toegevoegd: 13 oktober 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nasum - Shift
Reactie van Trooper op 11-04-2005 om 22:37u
Score: 85 / 100

Pas nu heb k de cd,nu Mieszko dood is. Zeer jammer om te horen dat zo'n talent verloren is gegaan. Hopelijk stopt Nasum niet