Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Nasum - Doombringer
Jaar van release: 2008
Label: Relapse Records
Nasum - Doombringer
Soms is het leven niet eerlijk. Als de Belastingdienst de balans opmaakt of als natte sneeuw de driften van de paasbarbecue tempert. Baalmomenten, waarop de zaken bijna niet erger kunnen worden. Bijna, want barbecuen kan ook best binnen, heb ik al eens uitgevonden.

Een muzikale traan hebben we moeten wegpinken (of verbijten) toen het doek voor Nasum op brute wijze was gevallen. Geheel onverwachts werd één van de toonaangevendste grindpilaren van de 21ste eeuw omver geveegd en gebroken. Het afscheid kwam met Grind Finale en de overgebleven bandleden richtten hun blik weer op de toekomst. Een toekomst zonder Nasum in fysieke vorm, toch verdwijnt de band nooit helemaal onder de grond. Zo werden er onlangs nieuwe shirts gedrukt en begin dit jaar komt er plots een ander juweeltje boven water: Doombringer, Nasum op de planken.

Een uitzinnig concert uit 2004 is nu transportabel richting uw eigen huiskamer. Gedurende 25 minuten herleven de oude tijden én Mieszko, zestien memorabele nummers brengt Nasum ten gehore. De kwaliteit is ongekend, maar dat is oud nieuws. Dit concert is in één woord geweldig, voor het spel van de band geldt nagenoeg hetzelfde. Mieszko praat weinig, maar brult des te meer. De waanzinnige golf van ontembare energie, de stromen zweet en de moordende hitte van de allerverbrijzelende vleesmolen zijn ineens binnen handbereik. In dit kleine half uurtje draagt u Nasum weer op beide handen, een betere live-band is bijna ondenkbaar. Doombringer doet een natuurgetrouwe overdracht. Dit is een killer van een eerbetoon aan een bijzondere band. Prepare to die!!!

Wat na de laatste bedankwoorden overblijft is een kille stilte. Nasum is er niet meer, Mieszko is er niet meer, het verleden biedt op deze manier zoete herinneringen, maar de toekomst is enkel een gapend zwart gat. Dead eyes see no future...

Of toch? Na Grind Finale opperde Anders Jakobson dat het wat Nasum betreft klaar is. Toch bleef de deur op een kleine kier, de release van Doombringer bewijst dat opnieuw. En alweer oppert Jakobson dat er hierna écht helemaal niets meer komt. Toch staat er ook nog een split met Napalm Death op het programma, en geruchten gaan dat er weer Nasum-nummers van de planken rollen. Dit, in tegenstelling tot wat Jakobson eerder stellig heeft verkondigd, geen Nasum-nummer zou live nog worden gespeeld. Zo ziet u maar... Dus voorlopig zijn wij zoet met Doombringer, hoe ver het bloed nog gaat kruipen zal de toekomst leren.

Tracklist
1. Corrosion
2. Doombringer
3. Just Another Hog
4. Inhale / Exhale
5. Scoop
6. Bullshit
7. Relics
8. Löpandebandsprincipen
9. I Hate People
10. Masshypnosis
11. A Welcome Breeze Of Stinking Air
12. Fatal Search
13. This Is...
14. The Masked Face
15. The Idiot Parade
16. Den Svarta Fanan

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 11 april 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]