Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Helker - Firesoul
Jaar van release: 2017
Label: AFM Records

Helker - Firesoul

In 2013 maakte het Argentijnse Helker de sprong in het diepe met het fijne Somewhere In The Circle. Het was de eerste plaat in het Engels en heeft de band geholpen om ook buiten Zuid-Amerika bekend te worden. Firesoul is de tweede plaat in het Engels, maar voor liefhebbers is deze ook te streamen in het Spaans. De productie is wederom in handen van Mat Sinner (Sinner, Primal Fear), met wie de groep kennis maakte tijdens een tour met Primal Fear.

Somewhere In The Circle kon rekenen op enthousiaste reacties en met Firesoul zal dat niet anders zijn. De band heeft het hoge niveau vastgehouden en wellichts zelfs weten te overtreffen. Niet gek ook, want Helker bestaat al bijna twintig jaar. De heavy/powermetal van de mannen weet moeiteloos te overtuigen en doet denken aan Judas Priest, Primal Fear, maar vooral ook aan het hardere werk van Dio. Dat laatste komt vooral door de getalenteerde Diego Valdez die het stemgeluid van de kleine legende sterk benadert. De samenwerking met onder andere Tim Ripper Owens op het voorgaande album heeft daarnaast zijn vruchten afgeworpen, want Valdez heeft af en toe ook wel wat weg van deze Amerikaan. Het resultaat is een topzanger met een geweldige overtuigingskracht en diversiteit in zijn stem. Dat werkt goed bij snelle knallers als Fight en de titelsong, maar weet ook een ballad als Empty Room naar een hoger niveau te tillen.

Niet alleen de zang is haarfijn in orde, ook de instrumentale partijen mogen er zijn met een strakke ritmesectie en virtuoos gitaarspel. Het geluid is over het algemeen moddervet en lekker vies met een heerlijk ruig randje. Dat het erg Europees klinkt, is niet verwonderlijk met Mat Sinner als producent. Vette metaltracks als Fight en Break Your Chain mogen er zijn en zullen powermetalliefhebbers direct interesseren. Maar ook het tragere werk is om je vingers bij af te likken met mooie ballads als The One en Empty Room.

Firesoul bevat twee bonustracks waarvan de Black Sabbath-cover Neon Knights het meest opvallend is. Het klinkt bijna alsof Dio zelf een moderne, opgepoetste versie zingt van deze klassieker. Het nummer zal nooit vervelen en het is mooi dat in handen van deze capabele artiesten het nog altijd net zo fonkelt als het origineel. Firesoul is dan ook een onverdeeld succes dat liefhebbers van Primal Fear en Dio zeker zal aanspreken.

Tracklist:
1. Genesis (Intro)
2. Fight
3. For All The Eternity
4. Playing With Fire
5. The One
6. Where You Belong
7. You Are In My Heart
8. Empty Room
9. Leaving Out The Ashes
10. Stay Away
11. Break Your Chains
12. Firesoul
13. Rise Or Fall (bonustrack)
14. Neon Knights (Black Sabbath-cover)

Score: 84 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 20 mei 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]