Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Excalibur - Humo Negro
Jaar van release: 2017
Label: Fighter Records
Excalibur - Humo Negro
De Spaanse band Excalibur heeft een treurige geschiedenis als het gaat om studioalbums. Van debuutplaat Generación Maldita werden in 1988 slechts honderd exemplaren uitgebracht. De rest werd verwoest bij een brand in de studio waar het album was opgenomen, waarbij de opnames zelf ook in vlammen zijn opgegaan. Pas in 1996 ging men weer de studio in voor album nummer twee, genaamd Cero. Deze is echter nooit uitgebracht.

Maar liefst 21 jaar later beproeft Excalibur wederom haar geluk met de release van een derde album. Dit keer stond er niks in de fik en heeft de band met Fighter Records een platenmaatschappij gevonden die het album daadwerkelijk gaat uitbrengen. Humo Negro heet de derde cd en het is een mix van traditionele heavy metal en hardrock, met nummers die Spaanse teksten bevatten.

De kale productie laat enigszins te wensen over en de keyboards klinken erg goedkoop. De gitaristen weten wel te overtuigen met smaakvolle riffs en solo’s. De keyboards leiden eigenlijk alleen maar af en hadden beter achterwege gelaten kunnen worden. De Spaanse zang van Paco Mira kan ermee door, maar meer variatie in zijn zanglijnen zou meer dan welkom zijn geweest.

Met de eerste drie nummers wordt de verwachting geschept dat Excalibur een pure heavymetalband is. Nummer vier (Rock And Roll) is echter partyrock in de stijl van Van Halen. Later komt Fiesta Motera voorbij, met vette knipogen naar de jaren 50. Het brengt de cd nogal uit balans en het zijn ook nog eens bijzonder matige songs.

De rest van het album is ook niet bepaald hoogstaand, maar een paar extra échte heavymetalnummers hadden voor meer evenwicht kunnen zorgen. Nu zal ik Excalibur vooral blijven herinneren als die Spaanse band die niet weet welk genre ze nu eigenlijk willen vertegenwoordigen. Het is spijtig dat de band na al die jaren eindelijk een album op de wereld een album op de wereld loslaat dat nauwelijks de middelmaat ontstijgt.

Tracklist:
1. Excalibur
2. El Indigente
3. Fuera De Lugar
4. Rock And Roll
5. Levántate
6. Europa
7. Fiesta Motera
8. Humo Negro
9. Fuego

Score: 65 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 19 mei 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]